Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Convieţuirea om-urs, din nou în centrul atenţiei, la Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Convieţuirea om-urs, din nou în centrul atenţiei, la Băile Tuşnad
Convieţuirea om-urs, din nou în centrul atenţiei, la Băile Tuşnad

Convieţuirea om-urs, din nou în centrul atenţiei, la Băile Tuşnad

Specialişti din mai multe ţări sunt aşteptaţi să participe, la sfârşitul săptămânii viitoare, în staţiunea Băile Tuşnad, la o conferinţă pe tema convieţuirii dintre oameni şi urşi, care se va afla anul acesta la cea de a doua ediţie. Conferinţa care se va desfăşura în perioada 28-29 octombrie este organizată în cadrul proiectului „WatchBear & AdvoCity – urşi şi oameni pentru viitor comun”, implementat de Organizaţia GeoEcologică Accent în parteneriat cu Asociaţia Vox Iuventutis şi Primăria Băile Tuşnad, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Potrivit organizatorilor, scopul conferinţei este de a reuni o varietate de puncte de vedere, competenţe şi experienţe de la diverşi experţi din Europa şi nu numai, pe tema co-existenţei dintre om şi carnivorele mari. Este de aşteptat ca dezbaterile să promoveze generarea de soluţii practice şi viabile pentru reducerea conflictelor om-viaţă sălbatică în peisajele dominate de oameni, urmărindu-se totodată identificarea nivelului actual al cunoştinţelor privind gestionarea populaţiilor de urs brun din Europa, precum şi cele mai bune practici.

Reprezentantul Organizaţiei GeoEcologice Accent din Băile Tuşnad, Imecs István, a declarat publicaţiei noastre că s-a dorit ca evenimentul din acest an să aibă un caracter internaţional, fiind trimise invitaţii unor experţi din mai multe ţări.

„Anul acesta ne-am dorit ca această conferinţă să devină una internaţională. De aceea am şi trimis invitaţii şi în afara graniţelor, ca să mai atragem oameni şi din alte ţări care se ocupă de tematica convieţuirii om-urs şi să mai strângem informaţii şi date despre proiecte şi soluţii interesante, despre tot ceea ce înseamnă legislaţie ş.a.m.d. şi este bine că avem o locaţie în care se pot dezbate aceste chestiuni. Nu prea se fac astfel de lucruri la nivel de ţară, asta este o premieră. După ce anul trecut am avut doar din partea unor participanţi de pe plan intern 22 de prezentări, anul acesta vom avea 29, iar prezentatorii sunt din 7 ţări, inclusiv România. Vor fi prezentatori din Slovenia, Slovacia, Cehia, Marea Britanie, Bulgaria şi Ucraina. Doar prezentatorul din Ucraina va susţine prezentarea online, ceilalţi vor fi prezenţi fizic. De exemplu, persoana din Marea Britanie lucrează cu urşii aici în ţările estice. A făcut cercetări în zonele în care sunt urşi, inclusiv în Kosovo. Anul acesta va veni cu nişte informaţii foarte interesante. Vin mulţi din afara ţării, ceea ce este un lucru foarte îmbucurător”, a afirmat Imecs István.

Acesta a menţionat că au fost trimise numeroase invitaţii către diverse entităţi, între care ONG-uri, agenţii guvernamentale şi asociaţii de vânătoare, mai ales că prin organizarea conferinţei se doreşte crearea unei platforme neutre pentru dezbateri în legătură cu opiniile şi rezultatele cercetărilor experţilor în domeniu.

„Vom asigura traducere simultană în 3 limbi, română, maghiară şi engleză, deci toată lumea va avea acces la informaţie. Limba engleză a fost aleasă ca limbă oficială a conferinţei, pentru ca aceasta să devină una internaţională şi astfel putem să atragem chiar şi proiecte din afară, pentru că dacă prezentările sunt doar în limba maghiară sau în limba română o parte dintre cei care ar fi interesaţi de aceste teme nu ar înţelege nimic şi aceasta nu este o cale foarte bună. Ideea este că mesajul conferinţei este că se poate crea o platformă neutră şi există interes pentru acest lucru. Tema este una actuală peste tot. Deşi multe soluţii există, nu prea discutăm despre aceste soluţii, iar astfel de evenimente ajută să putem discuta despre soluţii nu doar despre probleme. Acesta este obiectivul general al conferinţei, care după un an a devenit, considerăm noi, una internaţională”, a precizat Imecs István.

Ca şi anul trecut, în paralel cu conferinţa va avea loc şi un festival care va avea în prim-plan tot convieţuirea dintre oameni şi urşi.

„Vor avea loc activităţi tematice pentru publicul larg, cu muzică, concerte, mâncare, cu tot ce este de obicei prezent în cadrul unui festival. Important este mesajul şi anume că trebuie să convieţuim cu acest animal. Convieţuirea înseamnă a fi prezent în aceeaşi regiune sau zonă, dar trebuie să ţinem cont de anumite reguli şi trebuie să avem o echipă de intervenţie eficientă şi atunci numărul conflictelor şi pagubelor va scădea treptat. Poate să devină ursul un punct de atracţie şi în contextul turismului, adică să avem un festival care este tematic, este un pic mai educativ. Vom avea corturi tematice cu programe pentru adulţi şi pentru tineri şi sperăm să fie vreme bună şi să vină lumea. Oricum începe vacanţa de toamnă, oraşul va fi plin de turişti, aşa că sperăm să creăm un eveniment care poate să devină un punct de atracţie pentru perioada de toamnă, pentru început de vacanţă de toamnă de acum încolo”, a mai spus Imecs István.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.