Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mâine este ultima zi pentruÎnscrierea în cadrul DiscoverEU pentru obţinerea a 36.000 de permise de călătorie gratuite pentru tineri născuţi în 2005 | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » (Inter)Național »
Mâine este ultima zi pentru
Înscrierea în cadrul DiscoverEU pentru obţinerea a 36.000 de permise de călătorie gratuite pentru tineri născuţi în 2005
<h5><i>Mâine este ultima zi pentru</i></h5>Înscrierea în cadrul DiscoverEU pentru obţinerea a 36.000 de permise de călătorie gratuite pentru tineri născuţi în 2005

Mâine este ultima zi pentru
Înscrierea în cadrul DiscoverEU pentru obţinerea a 36.000 de permise de călătorie gratuite pentru tineri născuţi în 2005

Runda de înscrieri de toamnă din cadrul iniţiativei DiscoverEU, în urma căreia 36.000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie pentru a explora Europa se apropie de final, mâine fiind ultima zi. Acestea au început pe 4 octombrie.

Pentru a putea câştiga un permis de călătorie, tinerii sunt invitaţi să se înscrie pe Portalul european pentru tineret (youth.europa.eu/discovereu_ro), să răspundă la un quiz alcătuit din 5 întrebări şi la încă o întrebare suplimentară (drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale). Candidaţii selectaţi născuţi în perioada 1 ianuarie 2005 – 31 decembrie 2005 vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2024 şi 31 mai 2025. Runda de înscrieri este deschisă candidaţilor din Uniunea Europeană şi din ţările terţe asociate la programul Erasmus+, şi anume Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia şi Turcia.

Participanţii vor putea descoperi itinerariul noului Bauhaus european, lansat în ianuarie 2023. Scopul său este de a-i inspira pe tineri atunci când îşi aleg destinaţiile şi de a sensibiliza opinia publică cu privire la cât este de important să facem din Uniunea Europeană un loc „frumos, sustenabil, pentru toţi”. Participanţii vor continua, de asemenea, să beneficieze de iniţiativele lansate în 2022 în cadrul Anului European al Tineretului, precum „Tineretul descoperă cultura datorită DiscoverEU în 2022” şi Itinerarul cultural DiscoverEU. Acesta din urmă combină destinaţii şi sectoare culturale diverse, incluzând arhitectura, muzica, artele frumoase, teatrul, moda, designul şi altele. Călătorii DiscoverEU pot vizita Capitalele Europene ale Culturii, destinaţii adăugate pe prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO sau locuri care deţin marca patrimoniului european. Ei se pot opri şi în oraşe cărora li s-a acordat eticheta Access City Award. Acestea sunt oraşe care au depus toate eforturile pentru a deveni mai accesibile pentru toţi, indiferent de vârstă, mobilitate sau abilităţi. Beneficiarii se vor bucura în continuare de avantajele unui card de reduceri cuprinzând peste 40.000 de posibilităţi de reduceri pentru transport public, activităţi culturale, cazare, alimente, sporturi şi alte servicii disponibile în ţările eligibile, se arată în cadrul unui comunicat emis de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Agenţiile naţionale Erasmus+ îi sprijină pe tineri prin organizarea unor reuniuni informative înainte de plecare, care îi pregătesc pentru călătorie. Agenţiile naţionale organizează frecvent întâlnirile DiscoverEU, care propun un program cultural interesant cu o durată cuprinsă între una şi trei zile, în toate ţările Erasmus+. Până acum au avut loc peste 100 de astfel de întâlniri; ele vor continua şi în anii următori.

***

Programul DicoverEU a fost lansat în anul 2018 în urma unei acţiuni pregătitoare a Parlamentului European. Această iniţiativă a fost integrată în programul Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 1 milion de candidaţi au depus cereri pentru 248.000 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72% dintre candidaţi au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara ţării lor de reşedinţă. Pentru mulţi dintre ei, a fost şi prima dată când au călătorit fără părinţi sau adulţi însoţitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenţi.

Sondajul arată că experienţa DiscoverEU le-a oferit tinerilor posibilitatea de a înţelege mai bine alte culturi şi istoria Europei şi de a-şi îmbunătăţi competenţele în materie de limbi străine. Peste două treimi dintre participanţi au declarat că nu şi-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat iniţiativa DiscoverEU.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.