Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conflictul inter-etnic, prezentat într-o piesă de teatru de tineri români şi maghiari | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Conflictul inter-etnic, prezentat într-o piesă de teatru de tineri români şi maghiari
Conflictul inter-etnic, prezentat într-o piesă de teatru de tineri români şi maghiari

Conflictul inter-etnic, prezentat într-o piesă de teatru de tineri români şi maghiari

După ce au fost într-un turneu prin mai toată Transilvania, prin Ucraina şi Ungaria, 8 tineri din Harghita şi Covasna, ajutaţi de regizorul Fazakas Misi, vor să ducă, până în vară, în tot judeţul Harghita, un spectacol inspirat din viaţa cotidiană.

La unele dintre primele reprezentaţii care au avut loc în judeţ, găzduite de un club din Miercurea-Ciuc (Grund), am stat de vorbă cu doi dintre cei implicaţi în acest spectacol.

Fazakas Misi, regizorul şi liderul Teatrului Independent „Osonó” din Sfântu-Gheorghe, ne spunea că acest spectacol este rodul unui proiect demarat anul trecut, în decembrie, la Sfântu-Gheorghe.

„Ideea a fost să ne adunăm, tineri români şi maghiari, într-un spaţiu comun, să începem să povestim şi să forţăm puţin această temă care ni se pare că e tabu în regiunea noastră”, spunea Fazakas Misi.

Acesta spunea că s-a dorit să se afle de la tinerii români şi maghiari ce tensiuni există între ei şi ce cred unii despre alţii. Astfel, aceştia au povestit întâmplările lor personale, iar experienţele lor de viaţă au devenit subiectul piesei de teatru produsă de Teatrul Independent „Osonó”.

Acest spectacol a ajuns chiar şi în străinătate, fiind jucat în Ucraina şi Ungaria. „Spectacolul/povestea – continua Fazakas – a fost privit foarte bine şi în străinătate şi cred că subiectul şi tema spectacolului sunt foarte importante, pentru că fiecare regiune şi fiecare ţară are nişte tensiuni. Are tensiuni pentru că trebuie să trăim împreună cu alte culturi şi trebuie să învăţăm ce înseamnă a trăi împreună – nu unul lângă altul, ci împreună. Parcă nu prea suntem educaţi în acest sens, de aceea consider că spectacole de acest gen, de teatru forum, de a gândi împreună este foarte important”.

Regizorul din Covasna recunoaşte că nu se aşteaptă ca o singură piesă de teatru să poată schimba mentalităţi, scopul a ceea ce fac aceşti tineri fiind acela de a face publicul să-şi pună întrebări.

„Nu spun că un singur spectacol poate schimba mentalitatea, dar dacă omul pune nişte întrebări şi încearcă să gândească puţin altfel după spectacolul acesta, atunci cred că e bine. De exemplu, noi am jucat la Sf. Gheorghe şi acolo au fost şi nişte tineri români din Bucureşti şi tineri maghiari din Sf. Gheorghe despre care ştiu că nu prea au vrut să cunoască şi să aibă prieteni români; după spectacol a venit la mine un tânăr maghiar şi mi-a spus nici nu am crezut că românii sunt aşa simpatici. Dacă el a ajuns la ideea asta, atunci spun că a meritat.

Ce poate să facă spectacolul e să pună sămânţa şi sperăm că va creşte o floare frumoasă”, ne spunea Fazakas Misi.

 

 Datorită spectacolului, tinerii au fost puşi în situaţia de a comunica

Actorul ciucan Sergiu Bucur (a avut unul dintre rolurile principale în filmul Poarta albă, în regia lui Nicolae Mărgineanu) spunea că piesa „Cercul prietenilor necunoscuţi sau picnic pe un covor japonez” este rezultatul colaborării între tineri din Miercurea-Ciuc şi din judeţul Covasna.

„E un spectacol şi un proiect intrigant – spunea Sergiu Bucur – iar construcţia propusă de regizorul Fazakas Misi te forţează – aici mă refer la cea mai pozitivă parte a acestui termen – ca tu, spectator, să iei parte pentru 40 de minute la ceva ce cu siguranţă ai asistat până acum o dată: la un conflict, în cazul nostru un conflict între etnii”.

„E un spectacol – continua acesta – care a avut un impact extraordinar, în primul rând pentru mine, ca om şi ca actor (care a fost o provocare) şi pentru noi, ca grup. Datorită acestui proiect, tineri din Mureş, din Târgu-Secuiesc plus voluntari din Budapesta au fost puşi în situaţia de a comunica şi de a realiza că oamenii comunică şi fără limbă. Suntem oameni şi cred că asta contează, asta cred că ne aduce aminte spectacolul acesta”.

 

XXX

În piesa „Cercul prietenilor necunoscuţi sau picnic pe un covor japonez”, regizată de Fazakas Misi, joacă 8 tineri: Sergiu Bucur, doi liceeni (Alexandru Pescărescu şi Dorin Popa) de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, o fată (Briana Macovei) de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi alţi 4 tineri din cadrul Teatrului Independent „Osonó”, respectiv de la Liceul de Artă din Sfântu-Gheorghe, secţia actorie.

Premiera acestei piese – care este bilingvă – a avut loc pe 5 iunie, dată după care a ajuns de 16 ori în şcoli şi licee din Sfântu-Gheorghe.

La finalul acestui an, spectacolul va merge în judeţul Covasna, dar va reajunge în Harghita în luna ianuarie, iar până în vară se doreşte vizitarea unor şcoli şi identificarea altor spaţii care pot găzdui acest gen de teatru din majoritatea oraşelor din judeţ, inclusiv Odorhei, Bălan şi Topliţa.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Pare o idee bună. Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.