Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Șeful „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” din Transilvania, reținut de procurorii DIICOT | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Șeful „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” din Transilvania, reținut de procurorii DIICOT
Șeful „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” din Transilvania, reținut de procurorii DIICOT

Șeful „Mișcării de Tineret 64 de Comitate” din Transilvania, reținut de procurorii DIICOT

Szőcs Zoltán este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizației să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze la Târgu-Secuiesc

Liderul grupării naționalist-extremiste „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, Szőcs Zoltán, a fost reținut, ieri, 29 decembrie, de procurorii DIICOT, în urma a patru percheziții la domiciliul și reședințele acestuia. El este acuzat că i-ar fi instigat pe membrii organizației să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze la Târgu-Secuiesc în timpul manifestațiilor de Ziua Națională a României. În acest dosar, Beke István, liderul HVIM Târgu-Secuiesc, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, el fiind acuzat că intenționa să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu-Secuiesc.

Potrivit unui comunicat remis de DIICOT, Szőcs Zoltán este urmărit penal pentru comiterea infracțiunilor de „instigare la săvârșirea de acțiuni împotriva ordinii constituționale, prevăzută de art. 47 Cod penal cu referire la art. 397, alin. 2 Cod penal; instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive prevăzută de art. 47 Cod penal cu referire la art. 346, alin. 3 Cod penal săvârșită în condițiile art. 32, alin. 1, lit. „o” din Legea nr. 535/2004 – privind prevenirea și combaterea terorismului”.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetățenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului «ținut secuiesc», ca etapă a procesului ce vizează refacerea «Ungariei Mari», în calitate de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, în cadrul unei ședințe la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor în România ale HVIM, suspectul S. Z. (n.n. – Szőcs Zoltán) i-a instigat pe membrii celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania să confecționeze un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza județului Covasna, în timpul manifestațiilor prilejuite de sărbătorirea de către cetățenii români a Zilei Naționale de 1 Decembrie, inculpatul BEKE ISTVAN ATTILA, membru marcant al respectivei formațiuni naționalist-extremiste, concluzionând: «FACEM».

Promotor al sloganului «Ținutul Secuiesc nu e România!» și convins fiind că, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate în Transilvania de membrii grupării Mișcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM, «trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate», în calitatea deținută de președinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. (n.n. – Szőcs Zoltán) le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate.

La data de 13.10.2015, suspectul S. Z. a părăsit România, revenind în țară la data de 20.12.2015.

Ulterior acestui moment, suspectul S. Z. a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei inculpatului BEKE ISTVAN ATTILA și a celorlalți participanți la ședința din data de 10.10.2015 în vederea adoptării unei poziții publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestării inculpatului BEKE ISTVAN ATTILA.

La data de 29.12.2015, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au efectuat un număr de 4 percheziții la domiciliul/reședințele suspectului S. Z. (…)

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie «Vlad Ţepes» a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicatul DIICOT.

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Propun DIICOT să extindă cercetarea asupra tuturor celor care au acordat sprijin financiar acestei organizații teroriste și să fie inculpați pentru ”asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni”, așa cum sunt inculpați toți cei care fac evaziune fiscală. Indiferent despre cine este vorba – primari, consilii județene, președinți, ong-iști, parlamentari, privați, etc. Statul român trebuie să fie ferm și să nu plece urechea la bocetele pe la Înalta Poartă a revizioniștilor maghiari. Țara are nevoie de liniște.

  2. Invata sa faci bani! Pentru detalii trimite textul ,,info” la adresa de email: albastreala_75@yahoo.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.