Iată şi anul 2015 îşi ia rămas bun de la noi.
Pentru ansamblul Căminului Cultural Tulgheş „PLAIURI TULGHEŞENE”, luna decembrie este una dintre cele mai pline în fiecare an. Poate şi din cauză că noi nici măcar la cumpăna dintre ani nu stăm pe acasă, ci suntem tot pe drum, pe la casele altora să le aducem în prag obiceiurile strămoşeşti. Aşa am făcut toată luna decembrie începând cu 12 decembrie, când am fost la Sf. Gheorghe la festivalul de datini de iarnă „Crăciunul la Români” ediţia a XXV-a, unde am prezentat colinde şi piesa „Banda lui Bujor”. Au urmat spectacole cu colinde şi piesa de teatru popular „Capra Tulgheşană” la Spitalul de Psihiatrie Tulgheş, pe data de 17 decembrie şi la Şcoala Gimnazială în cadrul spectacolului caritabil „DĂRUIND VEI DOBÂNDI” pe data de 18 decembrie.
În Ajun de Crăciun, toată trupa a fost la colindat, iar dimineaţa de Crăciun, pe 25 decembrie, am fost cu colinda la biserica din centrul comunei.
În seara de 26 decembrie am fost invitaţi să prezentăm un mic spectacol de colinde şi „Banda lui Bujor” la Balul Gospodarului organizat de ACA Tulgheş.
Dimineaţa de 27 decembrie ne-a găsit la Biserică, să-l întâmpinăm pe ÎPS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, iar la ora 11:00, în aceeaşi zi de Sf. Ştefan, am pornit spre Grinţieş, la Festivalul „Cântec şi Colindă la Grinţieş”, ediţia a III-a, unde nu am lipsit la nici o ediţie.
Surpriza lunii a constituit-o colinda fermecată a corului „Arhanghelii” a Casei de Cultură din Topliţa, condus de d-l Alin Gheorghe Negrea, care a trecut muntele şi a venit să ne colinde acasă la noi în dimineaţa zilei de 26 decembrie. A fost cea mai neaşteptată şi mai frumoasă surpriză a acestui Crăciun.
Acest decembrie a venit cu mai multe emoţii decât de obicei, pentru că, în sfârşit, am reuşit să dăm viaţă acestei piese de teatru popular numită „Banda lui Bujor”, piesă moştenită de la înaintaşii noştri şi pentru care a trebuit să avem răbdare să creştem, să avem voci bune şi să ne facem costumaţiile la care am lucrat mult şi bine, dar putem spune că ne-am îndeplinit şi acest vis. Mulţumim tuturor acelora care ne-au dăruit căciuli, iţari şi mărgele pentru ca noi să ne putem confecţiona costumele. Suntem mândri că le-am făcut cu mâinile noastre.
Aşadar, vom încheia acest an şi-l vom începe pe celălalt, umblând în bandă pe la casele gospodarilor să le spunem povestea haiducilor noştri.
Încheiem un an cu cel puţin 20 de festivaluri şi alte evenimente la care am putut participa şi pentru că avem sprijinul Primăriei Tulgheş care ne asigură de fiecare dată transportul şi sunt, atât cât pot, alături de noi. Trebuie spus însă că toată munca noastră este muncă de plăcere şi, din respect şi iubire faţă de tradiţii din partea tuturor celor care alcătuim acest ansamblu începând cu rapsozii noştri care alcătuiesc taraful până la cel mai mic membru al trupei care încă nu a împlinit 7 ani, totul pe bază de voluntariat. Ne adunăm la repetiţii ca la şezătoare şi învăţăm unii de la alţii nu numai despre tradiţii, ci şi despre ale vieţii.
Voi încheia aici urându-vă :
Să trăiţi, să-nfloriţi, să aveţi tot ce doriţi:
Viaţă lungă, bani în pungă, pe tot anul să v-ajungă
În anul ce-l văd în zare vă urez la fiecare:
Sănătate şi mulţi bani, mult noroc şi
„La Mulţi Ani!”.
A relatat Lăcrămioara Pop, ref. Cămin Cultural Tulgheş,
coordonator Ansamblu „Plaiuri Tulgheşene”