Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Compartiment nou la Spitalul Municipal Topliţa pentru pacienţii COVID-19 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Compartiment nou la Spitalul Municipal Topliţa pentru pacienţii COVID-19
Compartiment nou la Spitalul Municipal Topliţa pentru pacienţii COVID-19

Compartiment nou la Spitalul Municipal Topliţa pentru pacienţii COVID-19

În baza ordinului 434 emis de Ministerul Sănătăţii, Spitalul Municipal Topliţa va transforma compartimentul de Gastroenterologie în secţie special dedicată pacienţilor COVID-19

Vorbim, mai exact, de 12 paturi, dintre care două de ATI, arată managerul spitalului. Cu toate acestea însă, la Topliţa, sunt tratate cazuri de COVID-19 şi în acest moment deoarece „nu s-a reuşit transferul către alte unităţi de terapie intensivă din cauza lipsei de locuri. Nicăieri în ţară nu este loc pe terapie intensivă. Zilnic sunăm pentru transferul lor, dar nu sunt locuri”, explică directorul medical al spitalului.

Dacă toate lucrurile merg conform planului, de la începutul săptămânii viitoare, la Spitalul Municipal Topliţa se vor trata pacienţii care suferă de forme uşoare ale bolii. Acest lucru vine în urma unei dispoziţii din ordinul 434 al Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial în 26 martie 2021. Conform acesteia, spitalele din ţară au fost clasificate pe trei niveluri, în funcţie de dotările acestora. Spitalul din Topliţa se află în categoria trei, lucru ce înseamnă că aici vor putea fi tratate doar formele uşoare COVID-19.

„Nu am avut până acum o secţie de COVID-19 pentru că nu avem medic infecţionist şi, în acelaşi timp, nu avem nici o secţie de Infecţioase. Aceasta a fost problema principală. În ordinul 434 am fost catalogaţi drept spital care asigură asistenţă medicală pentru pacienţii confirmaţi şi cei suspecţi. Noi am mai avut o propunere iniţială pentru o secţie COVID-19 pe fondul creşterilor care s-au înregistrat în noiembrie-decembrie, la care am făcut solicitare de revenire pentru că au început să scadă cazurile atât în judeţ cât şi în ţară şi a început şi campania de vaccinare. Acum, fiind clasificaţi nivel 3, am intrat cu paturile pe care le cerusem iniţial pentru compartimentul COVID-19 şi, acum, facem, într-adevăr, demersurile necesare pentru a putea funcţiona în cadrul acestui compartiment”, a declarat Mihaela Dan, managerul Spitalului Topliţa pentru Informaţia Harghitei.

Pacienţii COVID-19, trataţi şi acum la Topliţa

Conform acestui ordin, la Topliţa ar urma să fie trataţi numai pacienţii cu forme uşoare de COVID-19. Însă, realitatea din teren, arată directorul medical, este alta. Din cauza lipsei de locuri pe secţiile ATI din ţară, de mai bine de 10 zile, la Topliţa sunt trataţi pacienţi COVID-19 cu forme grave. „Realitatea, din păcate, este alta. În prezent, avem trei pacienţi cu ventilaţie non-invazivă COVID pozitivi, mai avem pacienţi pe ventilaţie non-invazivă care sunt post COVID şi, în plus, incidenţa la nivel de oraş este peste 3 la mie. Din păcate, nu s-a reuşit transferul către alte unităţi de terapie intensivă din cauza lipsei de locuri. Nicăieri în ţară nu este loc pe terapie intensivă. Zilnic sunăm pentru transferul lor dar nu sunt locuri. Asta este situaţia şi nu avem ce să facem altceva decât să tratăm şi noi pacienţi COVID-19 pentru că nu mai reuşim să-i transferăm din cauza lipsei de locuri”, spune Alexandra Ioniţă, directorul medical al Spitalului Municipal Topliţa.

Compartimentul în care funcţiona până acum Gastroenterologia va avea, de luni, o nouă destinaţie şi anume va fi locul special organizat pentru pacienţii depistaţi pozitiv COVID-19. „Practic este dată o altă destinaţie unui spaţiu care era deja acolo. Locaţia aceasta a fost stabilită datorită circuitelor”, explică managerul spitalului. Întrebată de reporterul Informaţia Harghitei dacă suspendarea acestui compartiment nu va afecta în vreun fel pacienţii care în mod normal se tratau acolo, aceasta a răspuns că „nu suntem singurul spital care a suspendat activităţi ale secţiilor. Motivaţia alegerii acestui compartiment a fost realizarea circuitelor. Practic, trebuie îndeplinite şi asigurate nişte circuite funcţionale. Iar în ceea ce priveşte partea de Gastroenterologie vom face ulterior demersuri pentru a vedea dacă partea de investigaţii o putem autoriza în altă parte a spitalului”, motivează Mihaela Dan alegerea spaţiului.

Cine va lucra pe această secţie

Conducerea spitalului şi-ar fi dorit deschiderea acestei secţii mai devreme, însă, acest lucru nu a fost posibil. „Noi sperăm ca secţia să fie funcţională de luni, să întreprindem toate demersurile. Nu e uşor pentru că sunt multe lucruri de organizat”. Mai ales că a fost nevoie şi de aprobarea DSP, despre care managerul spune că nu a fost greu de obţinut „Nu, nu a fost greu. S-a desfăşurat conform oricărei alte avizări. Am făcut o solicitare, s-au constatat condiţiile la faţa locului şi s-a emis avizul”.

În compartimentul destinat special pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 vor exista 12 paturi, dintre care două ATI şi patru cu sursă de oxigen. „Paturile ATI sunt numai pentru pacienţii care se agravează în cadrul compartimentului şi ulterior necesită transfer”, explică Mihaela Dan.

În ceea ce priveşte personalul medical care va lucra pe acest compartiment, mai sunt încă lucruri de pus la punct. Prin rotaţie, vor lucra angajaţii de pe secţia Interne dar nu numai, în funcţie de necesitate. „Personalul medical care va lucra pe această secţie vine majoritar de pe secţia Interne, unde se şi află acest compartiment, iar restul va fi distribuit de pe celelalte secţii în funcţie de activităţile şi de posibilităţile fiecăruia. În primă fază, vor lucra medicii de pe Interne”, arată managerul spitalului, care spune că încă se lucrează la schema şi orarul după care se va lucra.

Chiar dacă nu este stabilit încă, directorul medical spune că ar fi nevoie de minim o asistentă pentru 10 paturi. „Pe COVID-19 vor lucra aceiaşi oameni care lucrează pe secţia Interne şi se vor ocupa de ei şi de schema lor de tratament conform metodologiei naţionale. Am solicitat contracte de colaborare şi am discutat cu spitalele din judeţ, iar medicii de acolo sunt dispuşi să ne ajute prin telemedicină pentru evaluare, tratamentul pacientului de la noi, noi neavând un pneumolog sau un infecţionist angajat. Se va lucra prin rotaţie, în ture. Încă trebuie să stabilim câte ture şi câte ore. Din păcate, nu avem suficienţi medici pentru a face gardă separată pe compartimentul COVID-19 şi mai avem şi situaţii în care medicii au refuzat să se implice în asigurarea permanenţei. Totuşi, ar trebui minim o asistentă pe tură. Să vedem dacă reuşim să avem, totuşi mai mult personal”, precizează Alexandra Ioniţă.

Conform acesteia, personalul medical care îşi va începe activitatea pe această secţie, va beneficia de un instructaj. Asta chiar dacă „încă de anul trecut din luna martie personalul a fost instruit vis-a-vis de echipare, dezechipare, dar se va face reinstruirea pentru personalul care va lucra în zona COVID”.

Înfiinţarea secţiei COVID-19: „O normalitate”

Întrebate despre reacţia pe care a avut-o personalul medical la auzirea veştii de deschidere a acestei secţii, atât managerul spitalului cât şi directorul medical au vorbit despre normalitate. „Fiecare a acceptat ideea. Este o normalitate, până la urma-urmei, în zilele noastre”. Totuşi, directorul medical a ţinut să precizeze că „lupta ar trebui dată în comunitate, nu în spitale. Atâta timp cât în comunitate nu se înţelege că, totuşi, este pandemie, situaţia nu se va îmbunătăţi. Şi asta este în defavoarea pacienţilor. Pe lângă pacienţii COVID sunt foarte mulţi pacienţi care nu mai ajung la timp la tratamente cronice”, spune Ioniţă.

Conform managerului spitalului, mai bine de 60% din personalul medical s-a vaccinat împotriva COVID-19, iar cei care vor lucra pe acest compartiment nu au fost condiţionaţi de acest aspect. „Este alegerea fiecăruia. Noi nu putem să impunem nimănui să se vaccineze”, concluzionează aceasta.

Până în acest moment, pacienţii pozitivi la COVID-19 din Topliţa care necesitau internare erau transferaţi la spitalele din județ, iar în cazurile mai grave, se solicita un loc pe ATI la spitalele din ţară.

Mădălina MICU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.