Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cinci ani de BIBLIONET în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Cinci ani de BIBLIONET în judeţul Harghita
Cinci ani de BIBLIONET în judeţul Harghita

Cinci ani de BIBLIONET în judeţul Harghita

O bibliotecă publică nou-înfiinţată, 4 biblioteci redeschise, 39 de biblioteci modernizate şi 60 de bibliotecari instruiţi, acesta este bilanţul celor 5 ani de program Biblionet în judeţul Harghita. Pentru a sărbători aceste realizări şi a deschide calea pentru dezvoltarea pe mai departe a serviciilor de bibliotecă, ieri a avut loc la sediul Bibliotecii Judeţene ,,Kájoni János” din Miercurea-Ciuc conferinţa „Cinci ani de BIBLIONET în judeţul Harghita”. La acest eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, echipa de program din judeţul Harghita, precum şi reprezentanţi ai Fundaţiei IREX, care implementează programul Biblionet în România.

Scurt istoric. În anul 2009 a demarat în România Programul Naţional BIBLIONET, administrat de Fundaţia IREX, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – şi bibliotecile judeţene.

Programul Naţional BIBLIONET este parte a programului internaţional Global Libraries, finanţat de Fundaţia Bill&Melinda Gates, care are ca scop reducerea decalajului digital al societăţii în ţările participante, prin asigurarea accesului populaţiei la calculatoare şi Internet în bibliotecile publice. Acest lucru, de fapt, a însemnat dotarea bibliotecilor cu tehnologie informatică; dezvoltarea resurselor umane din biblioteci; recunoaşterea valorii bibliotecilor şi elaborarea de politici publice favorabile bibliotecilor.

Biblioteca Judeţeană „Kájoni János” s-a alăturat programului încă din primul an – după cum a precizat d-na Bedő Melinda în retrospectiva BIBLIONET – şi a reuşit să includă alte 39 de biblioteci (şi trei filiale) din judeţ. Condiţiile de acces în program pentru biblioteci nu au fost foarte simple, bunăoară a fost nevoie de acceptul autorităţilor locale, de serviciu public de minimum 8 ore/zi – zile lucrătoare – spaţiu corespunzător, conexiune Internet, absolvirea cu succes de către bibliotecar a două cursuri de perfecţionare profesională. Printre altele, s-a precizat că valoarea totală a echipamentelor de tehnologie informatică primite de biblioteci a fost de 1.001.385 RON.

Repere esenţiale. În perioada 2009-2014, în judeţul Harghita s-au redeschis după renovare 4 biblioteci – la Borsec, Gălăuţaş, Ciucsângiorgiu, Sânmartin-Ciuc – şi s-a înfiinţat o bibliotecă publică în oraşul Bălan.

Toţi cei 60 de bibliotecari implicaţi în program au urmat cursuri de tehnologie informatică şi cursuri pentru implementarea noilor servicii de bibliotecă – doi bibliotecari de la biblioteca judeţeană au fost acreditaţi ca formatori. Bibliotecarii cu rezultate profesionale remarcabile au fost invitaţi la conferinţe naţionale şi internaţionale.

Biblioteca judeţeană – centru de perfecţionare profesională. Prin bibliotecarii acreditaţi ca formatori, biblioteca judeţeană este capabilă să furnizeze cursul acreditat „Advocacy pentru biblioteci puternice şi comunităţi unite”, precum şi cursul „Dezvoltarea aptitudinilor de comunicare instituţională”, ambele realizate în cadrul programului. Instituţia dispune de logistica necesară derulării activităţilor de formare şi perfecţionare.

După încheierea Programului BIBLIONET. Finanţarea programului se încheie în anul 2014, dar asta nu înseamnă că viaţa în biblioteci se opreşte ori se sfârşeşte, dimpotrivă, pentru continuarea furnizării serviciilor în bibliotecile publice este şi va fi nevoie de menţinerea serviciului de acces public la calculatoare şi Internet prin garantarea finanţării şi a înlocuirii echipamentelor în momentul în care acestea nu mai corespund. De asemenea, este esenţial – după cum s-a subliniat în cadrul conferinţei – ca bibliotecarii să-şi poată valorifica competenţele dobândite în domeniul perfecţionării profesionale, precum şi să poată menţine şi dezvolta modelele de colaborare profesională consacrate pe durata programului.

În încheierea conferinţei avut loc şi o masă rotundă în jurul căreia s-a vorbit despre viitorul bibliotecarilor.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.