Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Chimia – metaforă a vieţii | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Învățământ » Chimia – metaforă a vieţii
Chimia – metaforă a vieţii

Chimia – metaforă a vieţii

 

Sâmbătă, 18 octombrie, la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a avut loc cea de-a VI-a ediţie a proiectului „Ziua porţilor deschise”. Şcoala harghiteană a fost reprezentată, cu onoare, de elevi ai Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa şi de elevi ai Liceului Teoretic „Sf. Nicolae” din Gheorgheni. Dorinţa de a pătrunde în tainele ştiinţelor naturii şi ale chimiei, în special, le-a fost alimentată cu experienţe inedite, evenimente spectaculoase şi contexte noi de învăţare experienţială. Printre participanţi s-au aflat şi olimpici ai domeniului, elevi pasionaţi de chimie, majoritatea din clasa a VIII-a, elevi care au participat la diferite concursuri: „Noi şi chimia”, Concursul Naţional de Chimie „Raluca Ripan”, la care eleva Baroi Andreea Emilia s-a calificat la faza naţională de la Oradea.

Elevii de la Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” au fost întâmpinaţi şi ghidaţi în timpul vizitei de Diana Amariei, fostă elevă a acestui liceu până anul trecut şi reprezentantă a judeţului nostru la faza naţională a numeroaselor concursuri şi olimpiade. Diana este, de anul acesta, studentă în anul I la Inginerie Biochimică, un domeniu spre care a îndreptat-o dragostea ei pentru chimie. Alături de Diana, au fost vizitate laboratoarele de ingineria şi informatica proceselor chimice şi biochimice şi chimie organometalică, unde elevii au avut ocazia să vadă diferite instalaţii de separare a substanţelor sau de extracţie a esenţelor folosite la obţinerea parfumurilor.

În clasa a V-a sau a VII-a, a VIII-a sau a XI-a, toţi ochişorii s-au îndreptat spre „vulcanul chimic”, „focul care se aprinde cu apă” şi „mâna invizibilă care scrie şi desenează”, experienţe chimice prezentate într-o manieră spectaculoasă în curtea facultăţii de către studenţi, doctoranzi sau profesori universitari.

Iată ce ne mărturiseşte Teodor Cucuiet, elev în clasa a XI-a A, la Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa, un pasionat al domeniului chimiei, recompensat cu premii la nivel naţional: „Pentru mine excursia la Cluj a fost o experienţă extraordinară. Aşteptam de mult să văd Universitatea Babeş-Bolyai, iar Ziua porţilor deschise a fost un prilej minunat de a face acest lucru. De asemenea, a fost şi un bun prilej de a mă informa despre o parte din metodele de cercetare folosite de chimiştii moderni. Acolo am văzut trei laboratoare: unul în care se extrăgeau uleiuri volatile din plante printr-un procedeu tradiţional şi două care erau echipate cu echipamente de ultimă generaţie, dintre care unul era dedicat studiului compuşilor organometalici, iar celălalt automatizării proceselor chimice. De asemenea, în curtea facultăţii am vizitat un stand în care ne-a fost prezentată o comparaţie între dispozitivele utilizate de chimişti în ziua de azi şi cele utilizate de aceştia acum mai bine de 50 de ani”. Astfel, prin intermediul momentului Laboratorul de chimie în oglindă. Vechi şi nou, istorie şi prezent, elevii au observat cum au evoluat de-a lungul timpului instrumentele care au stat la baza tuturor cercetărilor realizate de chimişti.

Cei 17 elevi din Topliţa şi cei 28 de elevi din Gheorgheni au reuşit, cu sprijinul doamnelor profesoare Gabriela Şipoteanu, Melia Antal, Elena Suciu şi Tamás Mária, să construiască o poveste frumoasă în jurul unui personaj ca desprins dintr-un basm, creat special pentru cei care vor să transforme lumea în care trăim într-un colţ de rai – „prietena mea – chimia”.

Alături de cadrele didactice implicate, doamna inspector general adjunct Aurora Parfeni a promovat evenimentul şi a sprijinit realizarea acestui proiect la nivelul judeţului Harghita. Mulţumim celor implicaţi direct în această activitate, întregii echipe de organizare de la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică, în special doamnei conferenţiar dr. ing. Alexandra Csavdari.

Ne dorim ca astfel de experienţe să primeze în cadrul activităţilor extracurriculare, astfel încât elevul să intuiască necesitatea dirijării energiei sale spre lucrurile cu adevărat esenţiale dezvoltării personale, într-o societate a cunoaşterii.

Prof. Simona Filip – martor al evenimentelor

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.