Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Bătălia cărţilor” – un eveniment la final | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Cultură » „Bătălia cărţilor” – un eveniment la final
„Bătălia cărţilor” – un eveniment la final

„Bătălia cărţilor” – un eveniment la final

 

Şefa Serviciului prelucrare, îndrumare, metodică din cadrul Bibliotecii judeţului Harghita, d-na Bedő Melinda, ne-a făcut cunoscut faptul că prima ediţie a concursului „Bătălia cărţilor” a ajuns la final. Evenimentul va fi marcat marţi, 28 octombrie 2014, în sala de festivităţi a Bibliotecii judeţene.

Reamintim faptul că acest concurs este parte din concursul naţional iniţiat de Biblioteca Judeţeană Cluj, la care Biblioteca Judeţeană Harghita s-a alăturat fără nici un fel de rezerve, considerând că este un lucru foarte bun pentru îmbunătăţirea competenţelor de lectură ale copiilor şi adolescenţilor. Se impune şi precizarea că acest concurs s-a desfăşurat în parteneriat cu şcolile şi nu numai.

Conform regulamentului concursului „Bătălia cărţilor”, grupul ţintă l-au format copii cu vârste între 11-13 ani şi adolescenţi cu vârste între 14-18 ani. Scopul declarat al concursului a fost acela de a stimula lectura, iar obiectivul urmărit a fost acela de a populariza şi de a scoate la lumină cărţile de valoare destinate copiilor şi adolescenţilor. Pe de altă parte, s-a urmărit însuşirea de către participanţii la concurs a textelor literare şi capacitatea lor de a reflecta asupra acestora şi, nu în ultimul rând, de a formula opinii, argumente şi interpretări proprii. Lista cărţilor ce trebuiau citite – şi sper că s-au citit – este destul de mică – 10 titluri pentru copii şi tot 10 titluri pentru adolescenţi, cu precizarea că aceste titluri nu au făcut parte din bibliografia şcolară.

Concursul care a fost lansat în martie 2014 s-a încheiat la sfârşitul lunii septembrie şi, după cum ne-a anunţat d-na Bedő, marţi, 28 octombrie, va avea loc momentul final, o dezbatere în care susţinătorii finaliştilor – colegi, profesori, părinţi – vor putea răspunde la două întrebări la care concurentul finalist nu a putut răspunde, o modalitate prin care se va demonstra munca în echipă. Din juriu fac parte cadre didactice şi bibliotecari.

Marţi, aşadar, se va desemna cartea anului, cititorul anului şi va fi premiat cel care va face cea mai convingătoare recomandare de carte.

Chiar dacă nu toţi cei înscrişi în concurs vor ajunge în finală, asta nu trebuie să constituie o tragedie pentru că toţi vor fi câştigat ceva pentru sufletul lor din cărţile citite. Spun acest lucru din experienţa proprie, spre exemplu, cartea Flori pentru Algernon – din lista cărţilor pentru adolescenţi – pe care am citit-o în adolescenţă, m-a impresionat atât de tare încât şi acum îmi stăruie în minte povestea neobişnuită a unui tânăr şi a unui şoarece alb. Şi am citit-o fără să mi se fi promis vreun premiu.

Apropo de premii, trebuie ştiut că Biblioteca judeţeană a reuşit să atragă sponsorizări pentru premierea finaliştilor concursului.

În calitate de partener media, Informaţia Harghitei urează mult succes tuturor participanţilor la concurs ajunşi în faza finală!

(Într-un număr viitor vom reveni cu informaţii de la faza finală a concursului şi vă vom spune cine a fost cel care ne-a convins să citim o carte şi care este titlul acesteia)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.