Chiar dacă românii din Harghita nu vor avea un parlamentar, senatorul Tánczos Barna susţine că intră în responsabilitatea UDMR să asigure o reprezentare şi pentru ei | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 9 decembrie 2024
Home » Politic » Chiar dacă românii din Harghita nu vor avea un parlamentar, senatorul Tánczos Barna susţine că intră în responsabilitatea UDMR să asigure o reprezentare şi pentru ei
Chiar dacă românii din Harghita nu vor avea un parlamentar, senatorul Tánczos Barna susţine că intră în responsabilitatea UDMR să asigure o reprezentare şi pentru ei

Chiar dacă românii din Harghita nu vor avea un parlamentar, senatorul Tánczos Barna susţine că intră în responsabilitatea UDMR să asigure o reprezentare şi pentru ei

  •  „Cei care ani de zile au atacat simbolurile comunităţii maghiare au pierdut şi nu au intrat în Parlament”
  •  Borboly Csaba: „Dintre voturile primite de UDMR la nivel naţional, zece la sută au venit din zona Ciuc şi 23 la sută sunt din Harghita”

Senatorul UDMR de Harghita Tánczos Barna a declarat, ieri, înainte de a se realiza redistribuirea voturilor după alegerile de duminică, că există o probabilitate mare ca românii din judeţ să nu aibă reprezentant în Parlament, însă a adăugat că în această situaţie revine Uniunii responsabilitatea de a asigura o reprezentare şi pentru ei în legislativul ţării. „UDMR din judeţul Harghita merită al cincilea loc (n.n. – de deputat în judeţ). Trebuie să fie locul nostru, al UDMR, pentru că am avut parte de o susţinere şi o mobilizare extraordinare din partea secuilor. Cred sincer că al cincilea loc ni se cuvine. Sper că acest algoritm complicat de redistribuire să ne ofere un al cincilea loc în Camera Deputaţilor. (…) Există o probabilitate destul de mare ca comunitatea română să nu aibă reprezentant în persoana unui candidat de pe listele partidelor tradiţionale în Parlament. Dacă UDMR va avea şi al cincilea loc, va fi responsabilitatea noastră să comunicăm mai mult cu cei de naţionalitate română din Harghita şi să asigurăm o reprezentare şi pentru ei în Parlament. Noi, secuii, ne-am mobilizat exemplar în Harghita. Dacă rezultatul va fi cel la care sperăm, avem o responsabilitate în plus”, a spus Tánczos Barna, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în municipiul Miercurea-Ciuc. (Până la închiderea ediţiei, încă nu se cunoştea dacă românii din Harghita vor fi sau nu reprezentaţi în Parlament) 

Senatorul harghitean a mai punctat că rezultatele alegerilor parlamentare din acest an au demonstrat că „românii nu sunt receptivi la mesajele extremiste”. „Rezultatul naţional dovedeşte că românii nu sunt receptivi la mesajele extremiste. Cei care ani de zile au atacat simbolurile comunităţii maghiare au pierdut şi nu au intrat în Parlament. Nici măcar nu au avut curajul să candideze în Ţinutul Secuiesc, au fugit la Bucureşti. Demonstrează acest lucru că românii nu sunt receptivi la aceste mesaje extremiste”, a spus Tánczos Barna.

 „O mare parte din acest rezultat” se datorează susţinerii premierului Ungariei

Parlamentarul harghitean a mai spus că rezultatul obţinut de UDMR este unul „excepţional”. „Un rezultat de care putem fi mândri toţi care trăim în Transilvania, în Ţinutul Secuiesc, pentru cei de etnie maghiară. Dacă aş putea, le-aş mulţumi cu o strângere de mână tuturor ciucanilor pentru această susţinere. Am primit foarte multă energie pozitivă în campanie”.

Acesta mai e de părere că prin această susţinere UDMR „poate să-şi recapete caracterul civic”, deoarece Uniunea nu este un partid politic. „Cred sincer că UDMR prin această susţinere îşi recapătă sau poate să-şi recapete caracterul de mişcare, caracterul civic, care este mult mai mult decât caracterul politic. Nu suntem un partid politic, susţinem acest lucru de 27 de ani. Au fost perioade când caracterul de mişcare a fost în planul secund, dar prin această susţinere aproape totală din partea comunităţii maghiare – din partea fermierilor, din partea bisericilor istorice, din partea formaţiunilor politice maghiare din România, din partea tuturor – cred că este momentul să punem accent pe acest caracter de mişcare civică a UDMR”, a declarat Tánczos Barna.

De asemenea, liderul UDMR a mulţumit „în mod special”, din nou, la fel ca şi duminică seara, premierului ungar, Viktor Orbán, şi Guvernului său, pentru susţinerea Uniunii în această campanie. „Le mulţumim în mod special celor din Ungaria: primului-ministru şi întregii echipe din Guvernul maghiar. Am avut parte de o susţinere fără precedent. O mare parte din acest rezultat li se datorează şi lor, pentru că d-l preşedinte Kelemen Hunor a reuşit o performanţă extraordinară: normalizarea relaţiilor cu partenerii noştri din Ungaria”, a spus senatorul.

 Intrarea la guvernare nu e o prioritate pentru UDMR; ea este condiţionată de acceptarea programului Uniunii

Acesta a mai declarat că nu exclude varianta guvernării, însă nu este o prioritate pentru UDMR, ci depinde doar de acceptarea condiţiilor Uniunii. „Nu este o prioritate (n.n. – intrarea la guvernare). Nici nu excludem varianta guvernării. O eventuală înţelegere cu o coaliţie de guvernare depinde strict de acceptarea de către parteneri a condiţiilor şi a programului nostru. Elementele principale ale programului nostru se referă la politica privind minorităţile naţionale din România şi în orice negociere, orice discuţie, ne vom concentra asupra acestui aspect. Negocierile nu au început”, a conchis senatorul UDMR.

 Borboly Csaba: „Baza solidă a grupurilor parlamentare (n.n. – ale UDMR) vor proveni din Ciuc”

Prezent la conferinţa de presă, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba, care este şi şeful Consiliului Judeţean Harghita, a declarat că 62% dintre maghiarii cu drept de vot din zona Ciuc „care sunt acasă” au fost prezenţi la vot. „Mulţumesc în primul rând electoratului maghiar din zona Ciuc, având în vedere că s-a prezentat la vot exemplar şi chiar, dacă ne uităm la cifre, se vede că dintre maghiarii cu drept de vot care sunt acasă 62 la sută au fost la vot şi au votat cu UDMR. Deci este o majoritate covârşitoare şi acest rezultat ne responsabilizează atât ca organizaţie, cât şi pe candidaţii noştri aleşi, având în vedere că mesajul UDMR a fost acceptat şi dialogul din timpul campaniei a fost bine văzut. Şi eu cred că în aceşti patru ani de mandate parlamentare va trebui să continuăm la fel, prin muncă, dialog, consultaţii, planificări în comun”.

De asemenea, acesta a arătat că 10% din voturile obţinute de UDMR la nivel naţional au venit din zona Ciuc şi 23 la sută din judeţul Harghita. „Pot să vă spun că avem o responsabilitate, pentru că baza solidă a grupurilor parlamentare vor proveni din Ciuc şi de aceea va trebui să aibă în spate şi voturi consistente. Şi chiar putem spune că dintre voturile primite de UDMR la nivel naţional, 10 la sută au venit de la Ciuc şi 23 la sută la nivel naţional sunt din Harghita. Aşadar, judeţul Harghita a întărit poziţia în acest sens”, a spus Borboly Csaba.

Vorbind despre al cincilea mandat de deputat în Harghita, acesta a afirmat că oricum va fi, chiar dacă nu în judeţ, în urma redistribuirii voturilor de aici va fi ales un parlamentar al UDMR. „Oricum, locul cinci îl avem, dacă eventual nu în judeţul Harghita, aceste voturi în plus exprimate în judeţul Harghita vor avea ca rezultat un mandat de parlamentar (…) undeva, conform hotărârii BEC. Noi sperăm să fie în Harghita, dar dacă nu, undeva sigur va fi şi noi chiar putem să spunem că ne-am realizat obiectivele. Avem doi senatori şi cinci deputaţi. (…) Am zis înainte de alegeri că nu este greu să ajungem la 6 la sută şi acum zic că se poate şi 7 la sută. UDMR este un partid de şapte la sută, putem să ţintim pentru viitor către acest obiectiv”, a mai spus preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc.

 Korodi Attila: În Miercurea-Ciuc „s-a inversat un trend care a fost vizibil în ultimii ani”

La rândul său, deputatul Korodi Attila şi-a axat intervenţia pe municipiul Miercurea-Ciuc, unde trebuie întărite câteva domenii foarte importante: sănătate, educaţie, dezvoltare economică. „În primul rând aş dori să vorbesc despre oraşul Miercurea Ciuc. Motivul pentru care fac acest lucru este că s-a inversat un trend care a fost vizibil în ultimii ani şi oamenii, printr-o participare semnificativă la alegeri şi cu câteva mii de voturi în plus pentru UDMR, au arătat că ceea ce gândim noi în ce priveşte direcţia în care ar trebui să meargă oraşul Miercurea-Ciuc primeşte aprecieri. Aceasta nu înseamnă că noi ne oprim la nivelul definirii unor proiecte de legi care categoric ar trebui să îmbunătăţească viaţa oraşului, dar nu numai prin administraţie, ci în viaţa de zi cu zi a fiecărui cetăţean. Eu cred că noi trebuie să fim parte, toţi cei care lucrăm în Parlament, în Bucureşti, să fim parte în proiectele pe care comunitatea locală doreşte să le dezvolte pentru ca să întărească câteva domenii foarte importante dintr-o zonă urbană şi mai ales din Miercurea-Ciuc: educaţia, sănătatea, dezvoltarea economică. Sunt trei lucruri care au nevoie de rezultate în perioada care vine”, a spus Korodi Attila.

De asemenea, deputatul harghitean a mai declarat că în activitatea parlamentară reprezentanţii UDMR se vor concentra „în echipă cu decidenţii locali” pentru a face proiecte bune pentru oraş. „Rezultatele acestea foarte bune, cum am spus şi în noaptea alegerilor, nu înseamnă pentru mine o fericire, mai degrabă înseamnă o responsabilitate, în care ştiu ce înseamnă să ai mii de voturi în plus, chiar şi din Miercurea-Ciuc. Asta înseamnă că trebuie să asumi mult mai bine ceea ce ai înţeles, ai perceput, din perioada de pregătire şi de campanie. Aşa că o să ne concentrăm pe activitatea parlamentară, dar o să ne concentrăm în echipă cu decidenţii locali, autoritatea locală, asociaţiile profesionale în a face proiecte publice bune pentru oraş şi dezvoltarea economică, susţinută şi din perspectiva deciziilor publice, să fie una mai vizibilă şi mai clară”, a precizat Korodi Attila.

∗∗∗

UDMR a câştigat detaşat alegerile parlamentare din judeţul Harghita, cu 85,3% din preferinţele alegătorilor la Senat (99.368 de voturi) şi 84,82% pentru Camera Deputaţilor (99.375 de voturi). (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.