Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centură dublă de siguranţă | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Centură dublă de siguranţă
Centură dublă de siguranţă

Centură dublă de siguranţă

„Medicina nu-i ca matematica…”

 

În viitorul nu prea îndepărtat, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea-Ciuc, asemenea tuturor celorlalte spitale din întreaga ţară, va trebui să parcurgă o etapă foarte importantă din existenţa sa, pentru ca la capătul ei, potrivit managerului unităţii, dr. Demeter Ferenc, să primească acreditarea.

Demersul, în toată complexitatea lui, presupune între altele reînnoirea unor proceduri şi protocoale care, potrivit interlocutorului meu, îi vor spori pacientului încrederea că va fi tratat corespunzător, protejat fiind de un stres în plus prin sporirea siguranţei în sine şi în cei cărora şi-a încredinţat viaţa, iar personalului medical îi vor asigura o protecţie necesară, citez, „în eventualitatea unui caz de malpraxis, dacă se dovedeşte că protocoalele au fost respectate”.

Vorbim, cu alte cuvinte, despre o centură dublă de siguranţă, pe seama căreia se pot curma multe suferinţe, în condiţiile în care de aşa ceva nu au fost scutiţi nici unii medici din SJU Miercurea-Ciuc şi nici unii pacienţi aflaţi în grija lor.

De pildă, exemplifica dr. Demeter, cu câţiva ani în urmă, un fost angajat al unităţii, actualmente pensionar, a primit o condamnare definitivă şi a plătit familiei daune substanţiale, întrucât actul medical prestat a fost încadrat la malpraxis, în condiţiile în care pacientul său a dobândit o disfuncţie permanentă.

„Problema e că, mai arăta dr. Demeter, atunci încă nu existau protocoale clare şi, din acest considerent, totul a lăsat loc unor interpretări”.

Ceva mai aproape de zilele noastre, alte cazuri sunt în curs de investigare, unul dintre ele făcând chiar obiectul unui proces aflat pe rol. Este un caz, în opinia managerului SJU, ceva mai dificil, având în vedere circumstanţele date, aşa cum dificile, în general, sunt toate cazurile în care suferinţa lasă urme adânci în sufletul oamenilor, fie ei medici sau pacienţi. „Pentru că, vedeţi dumneavoastră, medicina nu-i ca matematica, disciplină în care unu şi cu unu totdeauna fac doi; în medicină nu totul e clar şi fără echivoc, aşa cum este în matematică”.

Acceptând că sunt suficiente cazuri în care medicii pot greşi, aşa cum de atâtea ori s-a putut vedea pe ecranele televizoarelor, dr. Demeter speră că, odată cu reînnoirea protocoalelor în vigoare, atât medicii, cât şi pacienţii lor vor avea de câştigat în ceea ce priveşte „siguranţa şi încrederea în sine şi în cei cărora oamenii li se adresează”. Dar excepţiile de la regula generală nu pot fi excluse, pentru că, nu-i aşa?, „medicina nu-i ca matematica!”…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.