Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

NATO: Planul de creştere a capacităţii de reacţie în faţa pericolului rus | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » NATO: Planul de creştere a capacităţii de reacţie în faţa pericolului rus
NATO: Planul de creştere a capacităţii de reacţie în faţa pericolului rus

NATO: Planul de creştere a capacităţii de reacţie în faţa pericolului rus

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat ieri la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO, care a avut loc la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Subiectul principal de pe agenda ministerialei îl constituie modul de implementare a deciziilor Summit-ului din Ţara Galilor, în primul rând Planul de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO (Readiness Action Plan/RAP). Miniştrii au adoptat o serie de decizii concrete pentru continuarea punerii în practică a RAP, conform ritmului şi calendarului stabilite anterior, potrivit unui comunicat al MApN.

În acelaşi timp, reuniunea a reprezentat şi o primă ocazie pentru a discuta perspectiva acţiunilor de pregătire a viitorului Summit al Alianţei, care va avea loc la jumătatea anului 2016, la Varşovia.

Un alt subiect de pe agendă a fost legat de discutarea noilor provocări la adresa securităţii aliate, generate de crizele din Estul Europei. În acest context, miniştrii au stabilit liniile directoare pentru elaborarea noii Directive Politice a Alianţei, plecând de la necesitatea de a asigura capacitatea de contracarare eficientă a acestor provocări strategice.

În marja reuniunii, ministrul român al Apărării a avut întâlniri bilaterale cu omologii britanic şi georgian, cu scopul intensificării cooperării bilaterale în domeniul apărării între România şi fiecare din cele două state.

Reuniunea de joi a miniştrilor Apărării din statele membre ale NATO a fost una dintre cele trei întruniri anuale la acest nivel, activitatea desfăşurându-se într-un context special, având în vedere criza din Ucraina.

Alterarea mediului de securitate din Estul Europei a generat reacţii imediate, majore, pe agenda aliată, care au demonstrat solidaritatea NATO, capacitatea tuturor statelor membre de a acţiona în sensul protejării aliaţilor care se simt vulnerabili în faţa noilor ameninţări. În acest sens s-a decis aplicarea măsurilor de asigurare, respectiv adoptarea şi promovarea, cu ocazia Summit-ului aliat din septembrie 2014, a RAP, care a făcut obiectul unor evaluări şi dezbateri distincte cu ocazia Reuniunii ministeriale din februarie 2015.

RAP reprezintă un pachet coerent şi comprehensiv de măsuri necesare pentru asigurarea unei capacităţi eficiente de reacţie la modificarea mediului de securitate din vecinătatea estică a Alianţei. Mai precis, RAP oferă modalităţi concrete de reacţie şi cuprinde măsuri de asigurare a statelor aliate precum menţinerea unei prezenţe şi activităţi militare semnificative aliate în Estul teritoriului NATO prin dislocări de forţe terestre, aeriene sau navale, pe principiul rotaţional.

Alte măsuri vizează creşterea capacităţii de reacţie a Forţei de Răspuns a NATO (NATO Response Force/NRF), prin constituirea unor pachete de forţe capabile să răspundă mult mai rapid şi eficient la posibile riscuri şi ameninţări, crearea unor structuri de comandă-control pe teritoriul aliaţilor estici şi prepoziţionarea echipamentelor în această zonă.

În efortul de implementare a deciziilor Summit-ului, România a identificat modalităţi concrete de asumare a unor responsabilităţi în cadrul RAP, constând în asigurarea sprijinului naţiunii gazdă pentru anumite elemente ale forţelor nou-constituite, precum şi înfiinţarea şi operaţionalizarea unor structuri de comandă-control multinaţionale aliate pe teritoriul naţional, se mai arată în comunicat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.