Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cei mai harnici mici ecologişti sunt la Livezi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Cei mai harnici mici ecologişti sunt la Livezi
Cei mai harnici mici ecologişti sunt la Livezi

Cei mai harnici mici ecologişti sunt la Livezi

Patrula de Reciclare de la Şcoala Gimnazială din Livezi este câştigătoarea titlului de „Cea mai activă patrulă” şi la ediţia 2017-2018, fiind felicitată chiar de staff-ul proiectului pentru activităţile derulate şi pentru rezultatele obţinute. Micii ecologişti din Livezi s-au înscris şi la ediţia 2018-2019

La ediţia 2017-2018 a proiectului naţional Patrula de Reciclare au participat 15 voluntari de la Grădiniţa şi Şcoala Gimnazială din Livezi. Anul trecut au reuşit să colecteze aproximativ 800 de kilograme deşeuri de echipamente electrice şi electronice reciclabile (electrocasnice, televizoare, imprimante, laptop-uri, baterii şi becuri).

„Nu a fost o muncă uşoară, am umblat foarte mult prin sat, cu preşcolari de 4-5 ani, a fost uneori dificil să ne căţărăm pe toate dealurile, dar a fost şi frumos totodată, cu satisfacţii. Copiii au fost încântaţi de fiecare dată să participe la activităţi de ecologizare, fie că erau în excursii, în vizite la localnici sau participau la activităţi organizate în cadrul proiectului. Ca şi în ediţiile precedente, când am câştigat premiul Cea mai activă patrulă la prima ediţie şi un premiu naţional menţiune, premii câştigate datorită activităţilor derulate, cantităţile de deşeuri electrice colectate de noi au fost destul de frumoase”, a relatat Mihaela Bucur, profesorul coordonator al programului „Patrula de Reciclare” din localitate.

În octombrie anul trecut, Patrula de Reciclare din Livezi a pornit din nou „la drum”. La ediţia 2018-2019 a proiectului s-au înscris şapte preşcolari şi opt elevi din clasele a V-a şi a VI-a. Până acum au participat la activităţi diversificate, potrivite pentru anotimpul rece, menite să îi înveţe pe cei mici importanţa protejării naturii: ateliere de creaţie, activităţi de informare a părinţilor şi sătenilor cu privire la participarea la o nouă ediţie, la activităţi cultural-artistice şi, de curând, la ecologizarea mediului. Nu au fost lăsate deoparte nici jocurile didactice, activităţile distractive şi cele practice gospodăreşti. Chiar dacă iarna e greu să umbli din casă în casă, iar primăvara harghiteană nu este nici pe departe la fel de blândă ca în alte zone ale ţării, ecologiştii din micuţul sat de munte nu s-au lăsat şi au reuşit să adune câte ceva până acum.

„Avem deja colectată în şcoală o cantitate nu foarte mare de deşeuri, dar avem promisiuni din partea părinţilor şi localnicilor, că vor mai aduce. Ca de fiecare dată, ne ajută şi câţiva săteni din Nădejdea, cu calculatoare stricate şi televizoare care nu mai funcţionează. Vremea nu ne-a permis să umblăm din casă în casă, mai ales că unii dintre copii abia au împlinit în martie 3 ani”, a spus coordonatoarea Patrulei de Reciclare din Livezi.

Preşcolarii şi elevii Şcolii Gimnaziale Livezi au participat şi în această primăvară la acţiunile de ecologizare din localitate, organizate şi desfăşurate în parteneriat cu Primăria Mihăileni, de care aparţine satul Livezi.

„Este foarte importantă recunoaşterea activităţilor Patrulei de la Grădiniţa şi Şcoala Livezi. Iată că şi noi, o mână de copii şi localnici dintr-un sătuc splendid de munte, reuşim prin muncă asiduă, perseverenţă şi spirit de echipă să colectăm deşeuri electrice care au stat ani întregi în locuinţe şi să câştigăm premii judeţene şi naţionale care aduc beneficii şcolii. Datorită acestor premii, grădiniţa are laptop, boxe şi multe materiale educaţionale, necesare îmbunătăţirii mediului de învăţare”, a conchis profesoara Mihaela Bucur.

Proiectul Naţional „Patrula de Reciclare” se află la ediţia a VIII-a şi este cel mai amplu şi de durată program de educaţie de mediu din România. Până acum, peste 5,5 milioane de români au luat parte la activităţi din acest program.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.