25 de oi omorâte de lupi la limita administrativă dintre oraşul Bălan şi comuna Sândominic | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » 25 de oi omorâte de lupi la limita administrativă dintre oraşul Bălan şi comuna Sândominic
25 de oi omorâte de lupi la limita administrativă dintre oraşul Bălan şi comuna Sândominic

25 de oi omorâte de lupi la limita administrativă dintre oraşul Bălan şi comuna Sândominic

Doi lupi au dat iama în turma de oi a unui localnic, duminică în zori, omorând 20 de mioare şi rănind alte 15. În cursul zilei de astăzi, alte cinci oi, rănite grav, şi-au dat obştescul sfârşit

Primarul comunei Sândominic, Karda Róbert, a relatat, ieri, că la limita administrativă dintre oraşul Bălan şi comuna Sândominic, în zona înaltă „de sub munte”, se află stâna unui localnic, cioban cu 150 de oi. În zorii zilei de duminică, păcurarul a auzit forfotă mare între animale, a ieşit să vadă ce se întâmplă şi mare i-a fost surpriza să vadă doi lupi, care făcuseră prăpăd între mioare.

„Proprietarul mi-a povestit că au apărut doi lupi, care au ucis 20 de oi şi au rănit încă 15. În cursul zilei de astăzi au mai murit încă cinci oi din cele rănite, iar celelalte zece sunt tratate de medicul veterinar. Un atac aşa de mare asupra animalelor domestice nu s-a mai întâmplat la noi în ultimii ani; anul trecut am mai avut pagube provocate de urs, care a plecat cu câte o bovină ori cu o oaie, dar niciodată nu s-a întâmplat un atac cu un număr aşa de mare de animale domestice omorâte de sălbăticiuni”, a precizat primarul localităţii Sândominic.

Karda Róbert a menţionat că „nu a fost o haită”, de lupi, aşa cum s-a vehiculat, ci „numai doi lupi”. „Pădurarii au verificat şi acest aspect în teren, în cursul zilei de luni. Dacă vor fi observaţi mai mulţi lupi în zonă, vom începe să facem demersurile pentru obţinerea autorizaţiei/autorizaţiilor de sacrificare a acestora”, a afirmat primarul.

În zona Simina s-a deplasat, astăzi, şi un specialist de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, care a constatat pagubele şi ulterior a întocmit un proces-verbal de evaluare a acestora.

„Turma a fost mutată între timp. Lupii sunt animale prădătoare, acum au ieşit din iarnă şi, de foame, atacă tot ce mişcă; noroc că au scăpat cu atât. Înseamnă că la stână nu erau câini de treabă, nici împrejmuirea nu a fost destul de solidă şi nici pază nu avea. Lupii, dacă sunt câini şi pază la stână, nu fac 25 de victime între oi”, a declarat directorul APM Harghita, Domokos László.

Potrivit acestuia, în primul trimestru al lui 2019 au fost şi alte pagube, în 13 cazuri fiind convocată comisia de evaluare, cel mai recent în urmă cu o săptămână, la Avrămeşti, unde un urs înfometat a dat atacul la o stână şi a omorât 15 animale (zece oi şi cinci capre). Alte şapte atacuri de urs s-au soldat cu trei bovine omorâte, opt stupi de albine distruşi; două atacuri ale lupilor, care au provocat o pagubă de 15 ovine, la care se adaugă cel de ieri, de restul cazurilor fiind responsabili mistreţii, care au distrus mai multe hectare de fâneaţă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.