- Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita face apel la colaborarea între reprezentanţii principalelor partide politice din judeţ pentru asigurarea echilibrului financiar la nivelul judeţului, în vederea continuării investiţiilor începute
Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita de luni, 18 iulie, a debutat cu un moment festiv: premierea dr. Pop Csilla, medic specialist în cadrul secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc.
„Întreaga sa activitate în cadrul acestei secţii, de la angajare până în prezent, este dominată de seriozitatea şi profesionalismul cu care dr. Pop Csilla şi-a făcut meseria. Şi-a asumat încă de la început tratarea unor cazuri dificile, atât pacienţi cronici, cât şi urgenţe, manageriind cu seriozitate şi competenţă fiecare situaţie în parte, până la rezolvarea definitivă a cazului. Şi, poate cel mai bun exemplu, care conturează cel mai bine personalitatea medicului şi omului Pop Csilla, este implicarea domniei sale în tratarea cazurilor cu COVID-19. Atunci când foarte mulţi au făcut pasul în spate, pentru autoprotecţie şi confort personal, dr. Pop Csilla s-a angajat într-o luptă teribilă cu boala, cu mult peste posibilităţile fizice personale, lăsând binele propriu la urmă şi, în final, sănătatea personală, şi tratând şi vindecând un număr foarte mare de cazuri cu COVID. Cu o îndârjire personală demnă de un personaj fantastic de la Hollywood, sacrificând zile şi nopţi la rând, a demonstrat că într-o asemenea pandemie teribilă şi un singur om poate face diferenţa”, a arătat dr. Adrian Cristian Dobrică în elogierea care a precedat înmânarea distincţiei de către prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, şi a Medaliei „Márton Áron” de către preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.
Necesitatea aprobării rectificării în regim de urgenţă a bugetului de venituri şi cheltuieli iniţial al judeţului Harghita pentru anul în curs a fost determinată pe de o parte de recenta modificare a repartizării sumelor din bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), dar şi datorită veniturilor suplimentare câştigate de unele instituţii publice aflate în subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.
Potrivit adresei nr. 7802/23.06.2022 a MMSS – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi privind aprobarea anexei pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu dizabilităţi transmisă Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita, suma aprobată şi alocată iniţial judeţului Harghita la capitolul „Transferuri pentru finanţarea drepturilor acordate persoanelor cu dizabilităţi (dobânzi şi transport)”, în valoare de 1.595.000 de lei, a fost diminuată cu 750.000 de lei. Precizăm că aceste drepturi reprezintă gratuitatea transportului urban, decontul carburanţilor auto pentru persoanele cu dizabilităţi, respectiv dobânda acordată pentru creditele de care beneficiază acestea pentru achiziţionarea unui autovehicul sau adaptarea unei locuinţe conform nevoilor individuale de acces.
La rândul său, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc a solicitat rectificarea bugetului iniţial al instituţiei aprobat pentru anul în curs, după încasarea unei sume de peste trei milioane de lei de la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional 2014-2020 la încheierea procedurilor de verificare a proiectelor finanţate prin POR şi a propus ca aceasta să fie folosită pentru achiziţionarea de aparatură medicală şi pentru lucrări de investiţii. În vederea începerii procedurii de achiziţie publică, bugetul astfel modificat a fost aprobat cu celeritate.
Şi Centrul Cultural Judeţean Harghita a cerut rectificarea bugetului, după ce instituţia a câştigat două proiecte nerambursabile – unul depus la Fundaţia „Magyar Kultúráért” din Budapesta în valoare de trei milioane de forinţi (echivalentul sumei de 40.000 de lei) şi celălalt la Fundaţia MOL ÚJ Európa în valoare de 10.000 de euro (echivalentul a 50.000 de lei), ambele pentru susţinerea ediţiei 2022 a Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea-Ciuc.
Rămânem preţ de câteva secunde la Centrul Cultural Judeţean Harghita, pentru a vă da de veste că acesta are un nou Regulament de organizare şi de funcţionare, o nouă organigramă şi un nou stat de funcţii, demne de noua reîncadrare ca „instituţie de spectacole sau concerte”, urmând ca această procedură să se finalizeze prin înregistrarea în Registrul artelor spectacolului.
Aceeaşi procedură va fi urmată şi de Centrul Cultural de Arte Lăzarea, şi de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita.
Iar Editura „Hargita Népe” a solicitat rectificarea bugetului fondurilor externe nerambursabile al instituţiei după câştigarea unui proiect nerambursabil în valoare de 900.000 de forinţi (echivalentul a 10.550 de lei), prin compania non-profit Bethlen Gabór Alapkezelő Zrt. din Ungaria, care administrează Fondul „Bethlen Gábor” – principalul fond al Guvernului maghiar pentru finanţarea activităţilor organizaţiilor maghiare de peste hotare. Finanţarea astfel obţinută va fi folosită pentru editarea revistei „Székely Konyha és Kert”.
Pentru asigurarea echilibrului financiar la nivelul judeţului, în vederea continuării investiţiilor începute, Borboly Csaba a făcut apel la colaborarea între reprezentanţii principalelor partide politice din judeţ.
„Până nu găsim situaţia de echilibru a bugetului, ca până la sfârşitul anului din resurse sigure să putem planifica, propun să nu facem nici un angajament nou. Pentru ca investiţiile începute să nu fie întrerupte, să nu renunţăm la programe şi să asigurăm sumele pentru DGASPC, am dori ca linia de credit să fie aprobată de Comisia din Ministerul Finanţelor. Sunt lucrări pe drumurile judeţene, vorbim de DJ 123, Sânmartin – Eghersec, DJ 127, Ditrău –Tulgheş, DJ 127A, Tulgheş – Valea Rece, DJ 135, limita judeţului Mureş – Atid, pentru care ar trebui să utilizăm banii. Nu sunt prea optimist, deoarece colegii din Guvern spun că nu se aprobă nici un credit, deoarece la nivel naţional s-a epuizat acest cadru de credit, dar dacă PNL şi UDMR se aliază poate găsim vreo portiţă. Trebuie să facem toate demersurile astfel încât Ministerul Finanţelor să ne dea aviz favorabil şi atunci am putea răsufla şi nu va trebui să facem reorganizări, diminuări şi tăieri din buget”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
La propunerea preşedintelui CJ Harghita Borboly Csaba, consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru executarea unor lucrări de renovare interioară în spaţiul medical situat în Miercurea-Ciuc, Bulevardul Frăţiei, nr. 16, aflat în proprietatea privată a judeţului Harghita şi folosit de către medicii de familie dr. Fodor Márta Krisztina şi Gaál Judit. Lucrările de renovare vor fi finanţate din fondurile Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Pilonul V – Sănătate şi rezilienţă economică, socială şi instituţională – Componenta Sănătate. Imobilul figurează atât în lista bunurilor imobile care aparţin domeniului privat, concesionată prin contract celor doi medici de familie, cât şi în lista bunurilor imobile care aparţin domeniului public.
Consiliul Judeţean Harghita s-a angajat să nu schimbe destinaţia imobilului până la data de 30 iunie 2026, doar cu condiţia ca concedenţii să îşi îndeplinească în continuare obligaţiile legale şi contractuale cu privire la achitarea redevenţei.
DANIELA MEZEY