Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Care este starea barajelor din judeţul Harghita? | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 30 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Care este starea barajelor din judeţul Harghita?
Care este starea barajelor din judeţul Harghita?

Care este starea barajelor din judeţul Harghita?

Printr-o solicitare adresată Administraţiilor Bazinale de Apă (ABA) Olt şi Mureş, am dorit să aflăm care este situaţia barajelor din Harghita (gradul de uzură, infiltraţii, fisuri etc.) şi care sunt investiţiile ce urmează să fie realizate în judeţ, în special cele care vizează protecţia împotriva inundaţiilor. Din răspunsurile furnizate de cele două instituţii reiese că barajele din judeţul Harghita, administrate de ABA Olt şi Mureş, sunt într-o stare tehnică bună. De asemenea, aceste acumulări sunt monitorizate permanent.

Astfel, Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR) prin Administraţia Bazinală de Apă Olt are în administrare în judeţul Harghita barajele Mesteacănu (Bălan) şi Frumoasa.

Barajul Mesteacănu este amplasat pe râul Olt, pe teritoriul oraşului Bălan. Conform sursei citate, acesta este un baraj din anrocamente, iar etanşarea corpului barajului s-a realizat prin acoperirea paramentului amonte cu plăci din beton armat. Paramentul aval al barajului este protejat cu zidărie uscată din piatră, iar zona deversorului este betonată.

Barajul Frumoasa este amplasat pe pârul Frumoasa, pe teritoriul comunei cu acelaşi nume. Barajul Frumoasa este un baraj din materiale locale cu nucleu central de argilă.

„Barajele sunt construcţii hidrotehnice pentru care nu există noţiunea de uzură fizică sau morală. Infiltraţiile şi fisurile sunt în limitele admise şi sunt monitorizate permanent. După ultima batimetrie, barajul Mesteacănu – Bălan are un grad de colmatare de 39,1%, iar barajul Frumoasa de 6,1%. Amenajările hidrotehnice Mesteacănu – Bălan şi Frumoasa se comportă normal, în cadrul limitelor prognozate şi sunt exploatate fără restricţii”, se arată în răspunsul oferit de ABA Olt.

În judeţul Harghita, ABA Mureş are în administrare Acumularea Permanentă Zetea şi acumularea Magas Bukk (Fagul Înalt).

Acumularea Zetea a fost pusă în funcţiune în anul 1993, având clasa de importanţă a II-a, categoria de importanţă: B – baraj de importanţă deosebită. Volumul de apă la Nivelul Normal de Retenţie (NNR) la acest baraj este de 16,5 milioane mc. Are avizul de funcţionare în siguranţă nr. 118/29.07.2021, care este valabil pentru o perioadă de 7 ani.

„La Acumularea Permanentă Zetea sunt efectuate observaţii vizuale zilnic, de către personalul de exploatare şi periodic de responsabilul UCC (urmărirea comportării construcţiilor – n.n.) din cadrul ABA Mureş. Siguranţa barajului Zetea se apreciază că se încadrează în limitele de risc acceptate pentru acest tip de lucrări. Barajul şi acumularea Zetea se află în stare tehnică bună, îndeplinind exigenţele de performanţă pentru exploatarea în condiţii de siguranţă în exploatare”, potrivit informaţiilor transmise de ABA Mureş.

Acumularea Magas Bukk (Fagul Înalt) este amplasată în extravilanul oraşului Gheorgheni, a fost pusă în funcţiune în anul 1974 şi are o clasă de importanţă IV.

În prezent, acumularea este scoasă din funcţiune, având un grad mare de colmatare (cca 90%). În anul 2022 s-a întocmit expertiza privind evaluarea stării de siguranţă în exploatare în vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare în condiţii de siguranţă.

Investiţii ce vizează în special apărarea împotriva inundaţiilor

În acest an şi în următorii, ABA Olt are în vedere o serie de investiţii pe componenta barajelor şi polderelor. Astfel, se are în vedere „Îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării Frumoasa”, investiţie finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care se află în faza de întocmire a Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii (DALI).

Tot prin PNRR se are în vedere execuţia de „Lucrări de reducere a riscului la inundaţii pe pârâul Racu şi afluenţi, UAT Mihăileni” şi „Lucrări de reducere a riscului la inundaţii pe pârâul Tuşnad, UAT Tuşnad”, pentru ambele fiind demarate procedurile de achiziţie a serviciilor de proiectare, faza studiu de fezabilitate. Din venituri proprii se au în vedere următoarele investiţii: „Amenajare complexă pârâul Şumuleu, municipiul Miercurea-Ciuc” (s-a încheiat contractul de achiziţii a serviciilor de proiectare, faza studiu de fezabilitate); „Amenajare complexă pârâul Uz la Sânmartin” (studiu de fezabilitate); „Lucrări de reducere a riscului la inundaţii pe pârâul Modicea şi afluenţi, UAT Dăneşti” (s-a încheiat contract de achiziţii a serviciilor de proiectare, faza studiu de fezabilitate). De asemenea, se află în execuţie lucrarea de punere în siguranţă a barajului Şuta, de lângă Miercurea-Ciuc, din fonduri de la bugetul de stat.

Şi ABA Mureş are în promovare mai multe obiective de investiţii pe raza judeţului Harghita. Au fost întocmite Note Conceptuale avizate în cadrul CTE ANAR pentru următoarele obiective: Acumularea Nepermanentă Piatra şi Acumularea Permanentă Eseniu, ambele în extravilanul localităţii Remetea. La aceste două acumulări este în curs licitaţia pentru studiul de fezabilitate, având termen anul 2023.

Totodată, mai sunt vizate investiţii în Acumulările Nepermanente Lăzarea şi Goagiu, precum şi în Acumularea Permanentă Lupeni pe pârâul Feernic.

„Toate aceste acumulări au drept scop apărarea împotriva inundaţiilor”, se mai arată în răspunsul ABA Mureş. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.