Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Calitatea aerului în judeţ, în limite normale | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Calitatea aerului în judeţ, în limite normale
Calitatea aerului în judeţ, în limite normale

Calitatea aerului în judeţ, în limite normale

La mijlocul lunii martie a fost sesizată o creştere a poluanţilor, dar fără a se depăşi concentraţiile maxim admise, cauza probabilă fiind incendierea terenurilor agricole

Calitatea aerului în judeţul Harghita este urmărită de către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita la staţia automată de monitorizare a calităţii aerului de tip fond regional HR-1, care este amplasată în la Jigodin Băi, Miercurea Ciuc. Această staţie măsoară concentraţia poluanţilor atmosferici SO2 (dioxid de sulf), NO2 (dioxid de azot), O3 (ozon), CO (monoxid de carbon), BTX (benzen), PM10 şi PM 2,5 (pulberi).

Potrivit unui comunicat de presă emis de APM Harghita, în cursul lunii martie, concentraţiile poluanţilor monitorizaţi au variat în limite normale. O uşoară creştere a fost înregistrată în perioada 16-21 martie, dar fără a depăşi concentraţiile maxim admise.

O posibilă cauză a concentraţiilor uşor crescute este aprinderea vegetaţiei ierboase uscate la nivelul mai multor localităţi din judeţ în ultima perioadă.

Reprezentanţii Agenţiei precizează că arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă, cu excepţia cazurilor în care se impune ca o măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli şi dăunători specifici, caz care trebuie să fie confirmat în scris de către Unitatea Fitosanitară Harghita. În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita şi permis de lucru cu focul de la primărie.

De asemenea, incendierea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale de pe terenuri agricole conduce la pierderea materiei organice în sol, la poluarea atmosferei, la poluarea solului, la distrugerea păşunilor permanente, iar aceste incendii pot lua proporţii şi pot provoca atât pagube mediului înconjurător, cât şi pagube materiale.

Buletinele zilnice de calitate a aerului sunt publicate pe pagina de web: apmhr.anpm.ro.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.