Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bucuria copilăriei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Cultură » Bucuria copilăriei
Bucuria copilăriei

Bucuria copilăriei

Sărmaş: Festivalul „Cântec, joc şi voie bună!”

De Ziua Internaţională a Copilului, la Sărmaş a avut loc Festivalul de folclor al copiilor „Cântec, joc şi voie bună”. Evenimentul face parte din proiectul Asociaţiei Învăţătorilor „Tradiţii şi credinţe milenare pe plaiuri harghitene”, al cărui scop este educarea copiilor în spiritul păstrării şi transmiterii valorilor culturale.

La organizarea celei de-a IX-a ediţii şi-au adus contribuţia, în calitate de parteneri, Şcoala Gimnazială „Sfântu Andrei” din Sărmaş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Consiliul local şi Primăria comunei Sărmaş, Centrul Cultural Topliţa.

La festivalul de la Sărmaş, în acest an, au participat peste 300 de copii: 12 formaţii şi 16 solişti din 11 unităţi de învăţământ din judeţ, cinci formaţii şi grupuri vocal-instrumentale de la Centrul Cultural Topliţa şi de la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea-Ciuc, Ansamblul Artistic de Amatori din Tulgheş, dar şi un ansamblu folcloric din judeţul Neamţ (comuna Pângăraţi).

„Prin această manifestare artistică, dascăli şi părinţi deopotrivă, ne străduim să sădim în sufletele copiilor mândria de a fi român, de a preţui portul, limba şi tradiţiile strămoşeşti”, spuneau organizatorii festivalului. „Este o altă modalitate de a face educaţie, conştientizându-le faptul că folclorul este banca noastră de valori, onestă şi dezinteresată care ne înrădăcinează, ne îmbogăţeşte şi ne înnobilează, asigurându-ne nemurire şi onoare.

Este misiunea şcolii să educe personalităţi care să îşi trăiască frumos prezentul, să îşi construiască viitorul, să îşi respecte şi preţuiască trecutul”. (C. Liviu)

Miercurea-Ciuc: Festivalul Csürdöngölő

Peste o mie de copii, din întreg judeţul Harghita, au participat, de 1 iunie, la Miercurea-Ciuc, la tradiţionalul festival de dansuri populare intitulat „Csürdöngölő”, care are rolul de a promova tradiţiile locale şi de a le prezenta turiştilor prezenţi în zonă de Rusalii portul popular şi dansurile tradiţionale secuieşti. Organizatorul principal al evenimentului, András Mihály, directorul Fundaţiei András şi al Ansamblului Secuiesc Harghita, a precizat că cei mai mulţi dintre copii provin din localităţile din zona Ciuc, aceştia fiind instruiţi de dansatori profesionişti.

Festivalul a ajuns la cea de-a XXX-a ediţie şi se organizează, de obicei, în preajma Rusaliilor, pentru ca turiştii care vin în Miercurea-Ciuc pentru pelerinajul de la Şumuleu-Ciuc să poată admira frumuseţea portului popular şi a dansurilor tradiţionale.

Directorul Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita a arătat că numele Festivalului „Csürdöngölő” face referire la un obicei vechi din zonă, când sătenii se adunau pentru a bătători pământul dintr-o şură nou-construită şi transformau acest lucru într-o sărbătoare, din care nu lipseau muzicanţii.

„Csürdöngölő era atunci când se construia o şură, prin clacă, la care participau prieteni, vecini, săteni şi la sfârşitul construcţiei veneau muzicanţii şi se dansa în şură ca să se bătătorească pământul, fiindcă acolo se ţineau grâul, porumbul şi alte lucruri care trebuiau să fie puse pe un pământ dur”, a mai spus András Mihály.

Festivalul folcloric de la Miercurea-Ciuc, organizat de Fundaţia András, în colaborare cu Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita şi Consiliul Judeţean, a durat aproximativ şase ore, timp în care toţi copiii au evoluat pe scenă şi s-a încheiat cu un dans comun, în centrul oraşului. (L. Matei)

Meşter popular odorheian premiat la Piatra-Neamţ

Parcul Tineretului din Piatra-Neamţ a găzduit la finele lunii mai cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de artă populară „Lada cu zestre”. Tema ediţiei din acest an a fost „Copilăria de altădată”, iar publicul a avut ocazia să admire exponate din zone etnografice renumite ale României şi din Republica Moldova: piese din ceramică, lemn, articole reprezentative pentru portul popular şi textile de interior, împletituri din nuiele şi sfoară, icoane şi pictură naivă, ouă încondeiate, măşti populare, jucării şi articole de podoabă.

Între câştigătorii premiilor acordate de către Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Consiliul Judeţean Neamţ se numără şi Bedő Zoltán din Odorheiu Secuiesc, care a căpătat Premiul „Neculai Popa”.

Festivalul „Lada cu zestre“ este un eveniment cultural anual ce îşi propune promovarea, punerea în valoare şi susţinerea artei populare.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.