Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Pelerinajul catolic de la Şumuleu, la a 450-a ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Religie » Pelerinajul catolic de la Şumuleu, la a 450-a ediţie
Pelerinajul catolic de la Şumuleu, la a 450-a ediţie

Pelerinajul catolic de la Şumuleu, la a 450-a ediţie

Peste 120.000 de persoane au participat, sâmbătă, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Şumuleu-Ciuc, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est şi ajuns la cea de-a 450-a ediţie.

Organizatorii evenimentului, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, au împodobit cu flori altarul în aer liber de la care s-a oficiat Sfânta Liturghie, au făcut ultimele pregătiri înainte de marea procesiune şi i-au rugat pe pelerini să se comporte „ca într-o biserică, să pună deoparte distracţia, să nu fumeze şi să aibă grijă unul de celălalt”.

În tot acest timp, sute de grupuri de pelerini, veniţi din toată Europa, dar şi din SUA, Australia, Canada sau America de Sud, s-au îndreptat către locul procesiunii purtând în mâini crenguţe verzi, steaguri bisericeşti sau care să ateste localitatea de unde vin, precum şi steagul Ungariei, cel secuiesc sau steaguri arpadiene.

Printre cei care au urcat Dealul Şumuleu s-au numărat persoane de toate vârstele, unele îmbrăcate în port popular, de la vârstnici care abia puteau merge şi care se ajutau de cârje ori bastoane, până la copii de câteva luni, purtaţi în braţe de părinţii lor.

Un pelerin din Joseni a spus că este pentru a 25-a oară când vine la procesiune pe jos, parcurgând 50 de kilometri, iar în acest an evenimentul este cu atât mai deosebit cu cât se petrece pentru a 450-a oară. „În acest an am venit pentru marea aniversare a 450 de ani de când credincioşii preotului István şi-au arătat devotamentul faţă de religia lor. Personal, simt că astăzi nu există ceva mai important decât să fiu aici. Am venit acasă la Mama noastră sacră, ca să ne simţim bine în braţele sale. (…) Şi îi mulţumesc că mi-a dat atâta sănătate ca să pot să fac acest drum de 50 km, de acasă până aici”, a mărturisit Balázs József.

Sfânta Liturghie de Rusalii a fost oficiată de Nunţiul apostolic al Vaticanului la Bucureşti, monseniorul Miguel Maury Buendia, care le-a transmis pelerinilor mesajul şi binecuvântarea Papei Francisc. Predica a fost rostită de preotul Veress András, episcopul Diecezei din Győr, preşedintele Conferinţei episcopale catolice din Ungaria. De asemenea, la liturghie a fost prezent şi Michael Anthony Perry OFM, superiorul Ordinului Franciscan de la Roma.

La fel ca în ultimii ani, la pelerinaj a participat şi preşedintele Ungariei, Áder János, şi soţia sa, Anita Herczegh. Printre pelerini s-au numărat şi vicepremierul Ungariei, Semjén Zsolt, mai mulţi oficiali de la Budapesta, dar şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi alţi lideri locali ai comunităţii maghiare din România.

Nu au fost rostite discursuri, organizatorii dorind să nu dea evenimentului conotaţii politice. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

Motto-ul din acest an al pelerinajului a fost un mesaj scris pe o cruce de piatră din faţa Capelei Salvator, care se află în preajma locului pelerinajului: „Păstrează-ne în credinţa sfântă a strămoşilor noştri”.

În anul în 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia s-au împotrivit şi, adunaţi la Şumuleu sub conducerea preotului István din Joseni, au pornit să înfrunte armata mult mai numeroasă a principelui. În tot acest timp, cei rămaşi la biserică – bătrânii, femeile şi copii – s-au rugat la statuia Fecioarei Maria să îi ajute pentru a-şi apăra credinţa. Secuii au reuşit să respingă atacul şi, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare în semn de mulţumire pentru obţinerea victoriei.

La cele patru puncte de prim-ajutor ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita s-a acordat asistenţă medicală de urgenţă unui număr de 113 persoane, din care 11 au fost transportate la spital pentru investigaţii şi tratament de specialitate, a declarat şeful SAJ, dr. Péter Szilárd. De asemenea, mai multe persoane au suferit atacuri de panică, insolaţie sau muşcături de căpuşe.

Pentru buna desfăşurare a evenimentului religios au acţionat peste 600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne – jandarmi, poliţişti şi pompieri – care au fost prezenţi atât pe traseele de afluire/defluire a pelerinilor, în apropierea Catedralei franciscane din Şumuleu, în zona gărilor şi autogărilor, cât şi la locul de desfăşurare a slujbei religioase. (Lia Matei)

Presa electronică relatează şi despre „o mică busculadă” petrecută la terminarea slujbei în spatele scenei unde se aflau oficialii, inclusiv Nunţiul Papal. „Un grup de oameni încercau cu disperare să ajungă la microfon pentru a face un anunţ pe care-l apreciau ca fiind foarte important. Acei oameni voiau să anunţe nici mai mult, nici mai puţin că un aşa-zis Consiliu al Sfintei Coroane a decis să proclame înfiinţarea Regatului Ungar Apostolic, care va guverna Ungaria şi Transilvania. Iar unul dintre personajele care se agitau acolo foarte tare s-a prezentat ca fiind Primul-Ministru al acestui Regat. (…) Grupul de persoane era foarte zgomotos, a reuşit chiar să ajungă la un gigafon şi să facă acest anunţ”.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Am impresia că acolo, la Șumuleu, se vrea a fi cea mai mare manifestare antiromânească din Europa. La ce alt pelerinaj religios a mai participat președintele Ungariei? Dar vicepreședintele?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.