BOOVIE – experienţă pe viaţă! | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » BOOVIE – experienţă pe viaţă!
BOOVIE – experienţă pe viaţă!

BOOVIE – experienţă pe viaţă!

Aflat la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul Internaţional de Book-trailere de la Focşani, Boovie, a atins, în acest an, un număr record de participanţi, 3.888 de elevi şi 620 de profesori. La Galele Boovie au fost prezenţi 850 de elevi şi profesori din ţară şi din Republica Moldova, cărora li s-au adăugat peste 300 de voluntari, elevi şi profesori, şi aproximativ 250 de elevi din judeţul Vrancea. A fost un eveniment de mare amploare care a atras privirile tuturor şi care a adus bucurie şi senzaţia de „ceva al lor” în rândul tinerilor. Atelierele desfăşurate timp de trei zile, 15-17 iulie 2022, au fost luate cu asalt de participanţi, ele fiind organizate de artişti consacraţi, traineri, formatori etc.

Nu-i aşa că v-am captat atenţia? Totuşi, ce este BOOVIE? „Boovie este un concurs de book-trailere destinat elevilor din gimnaziu şi liceu, care se organizează în echipe, citesc o carte şi creează un trailer de 4 minute.” – spun organizatorii pe pagina de Facebook a festivalului (https://www.facebook.com/booviefestival).

Acum 4 ani, când am auzit de acest festival, ne-am înscris din dorinţa de a afla cât mai multe despre noi, de a evolua, de a realiza şi altceva pornind de la o carte citită. Era ceva proaspăt, te lăsa să visezi, citeai cu un scop, în acelaşi timp te provoca să transformi mesajul unei cărţi în imagini. Anul acesta, de la şcoala noastră, Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae”, din Gheorgheni, au realizat trailere 5 echipe, trei la Boovie Junior (clasele VII-VIII) şi două la Boovie Kids (clasa a VI-a), coordonate de 5 cadre didactice, Filip Simona – Coordonator 1, Nan Cosmina Maria – Director, Görgicze Emőke, Costin Aurelia, Vatamanu Mihaela – Coordonatori 2 şi Ţepeş Iuliana – profesor corector, Limba engleză. După validarea trailerelor, au rămas în concurs, cu posibilitatea de a participa la Focşani, la Galele Boovie, 4 echipe, respectiv Trimbulinzii Frantuziaşti, Full House, End Game şi Hamsteri de Cinema. Cea de-a cincea echipă, BookStrikers, deoarece a realizat şi trimis trailerul, a rămas în concurs la secţiunea Trailerul de Buzunar. Pentru noi, toţi cei 33 de elevi înscrişi în concurs sunt câştigători şi aceasta este şi părerea lor:

Ca participant şi al anterioarei ediţii Boovie, mărturiseşte Boroş Sebastian-Viorel – viitor licean, am fost plăcut surprins că şi în acest an, voluntarii au rămas la fel de amabili. Festivalul, organizat în inima Focşaniului, ne-a mai primit şi în acest an ca să ne perfecţionăm în realizarea trailerelor şi să nu uităm de lectură. Activităţile pe care organizatorii ni le-au oferit în aceste 3 zile de festival au făcut această experienţă perfectă. Cazarea a fost impecabilă, organizatorii s-au ocupat şi în acest an de noi ca să putem să ne odihnim în cele mai bune condiţii. Concertul a fost unul dintre cele mai frumoase evenimente din întreg festivalul, organizatorii au reuşit să aducă şi în acest an o trupă care a reuşit să ne unească într-o familie mare.

Ceea ce am mai putea citi printre rânduri se referă la traseul echipelor până să ajungă la Focşani, toate filmările, realizarea scenariului, alegerea secvenţelor potrivite, stabilirea personajelor şi a „platourilor” de filmare, dialogurile dificile, până ideea ta este acceptată de echipă, dar şi distracţia totală, obţinută atunci când muncesc împreună 6-11 tineri.

Festivalul nu a constat doar în urmărirea trailerelor rămase în concurs şi în Festivitatea de premiere, cu toate că, la un moment dat, parafrazându-l pe Micul Prinţ, „oamenii mari” despre acest lucru ar întreba: ce premiu aţi câştigat? (Primăria Focşani şi Consiliul Local al municipiului au alocat pentru Boovie un buget de 120.000 de lei pentru premii şi onorariile trainerilor!).

Trimbulinzii Frantuziaşti (adică Ana Maria Opriş, Denis-Ioan Soponaru, Alexandru Argintar, Iris Huţanu, Rareş Blaga-Şutu, Laurenţiu Savu, Antonia Hurubă, Andrei Moroianu, Gabriel Barb-Ciorbea, Denisa Vîlcan şi Sebastian Sandor) au câştigat premiul al II-lea, pentru trailerul realizat după cartea „Ţinutul ţânţarilor”, de David Arnold, dar cel mai mare câştig au fost şi vor rămâne oamenii pe care i-am cunoscut, atelierele la care am participat, experienţa în sine.

Un mare atu al festivalului sunt prietenii acestuia, uneori aceiaşi, alteori unii noi, de exemplu, printre juraţi s-au aflat Pavel Bartoş, Anghel Damian (actor în serialul Vlad), Bogdan Iancu, ca să numim doar câţiva dintre ei. Atelierele au fost animate de Achim Scarlat (Dezaburit), Pavel Bartoş, Anghel Damian, Claudia Oprescu – Şcoala de bani (BCR) ş. a.. Pe 24 iulie, post-Boovie, Centrul Lingvistic Twinkle Star a oferit tabere online de limbi străine, iar doi dintre elevii noştri, respectiv Boroş Sebastian Viorel şi Suciu Robert Damian, sunt fericiţii câştigători.

Experienţa Boovie nu se opreşte atunci când se termină festivalul, ea germinează în fiecare dintre noi şi va ieşi la lumina zilei sub forma unor idei, sub forma unor acţiuni, alegeri sau orice altceva ce va avea legătură cu destinul nostru ulterior, deoarece Boovie este învăţare experienţială la rece!

Le mulţumim părinţilor care şi-au susţinut copiii zi de zi în acest demers, dar şi celor care au găsit sponsori pentru minunata aventură vrânceană! Cei mai mulţi eroi sunt şi vor rămâne cei cărora nu le vom şti niciodată numele!

Harghita, Boovie te aşteaptă în număr şi mai mare anul viitor!

Filip Simona – profesor de Limba şi literatura română la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae”, din Gheorgheni

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.