În judeţ nu sunt probleme deosebite în alimentarea cu apă a populaţiei | Informația Harghitei - jurnal independent În judeţ nu sunt probleme deosebite în alimentarea cu apă a populaţiei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » În judeţ nu sunt probleme deosebite în alimentarea cu apă a populaţiei
În judeţ nu sunt probleme deosebite în alimentarea cu apă a populaţiei

În judeţ nu sunt probleme deosebite în alimentarea cu apă a populaţiei

Directorul Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Harghita, ing. Kristó Hugo, a afirmat, ieri, că în judeţ nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte alimentarea cu apă a populaţiei. Acesta a prezentat situaţia surselor de apă şi a alimentării cu apă a populaţiei în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural.

Conform sursei citate, a fost o problemă în municipiul Gheorgheni, „dar nu privea neapărat populaţia, ci folosinţele din aval” şi „a fost rezolvată”.

La pârâul Homorodul Mare a scăzut nivelul apei.

Ing. Kristó Hugo a spus că acumularea Frumoasa este plină în proporţie de 50% în ceea ce priveşte volumul util. Iar acumularea Mesteacănul din Bălan este plină 99%.

„În zona noastră nu avem probleme în alimentarea cu apă a populaţiei”, a conchis directorul SGA Harghita.

Prefectul judeţului Harghita, Petres Sándor, a spus că s-a făcut această prezentare pentru a se clarifica anumite aspecte care au apărut în spaţiul online. În primul rând, „au început să apară în mediile informatice, poze, peşti, cu vai Doamne!, nu am mai văzut aşa ceva, o să murim de sete”. Şi aceste mesaje, cum sunt şi cele antivaccin, antirecensământ, antisistem, prind, ştirile alarmante având un impact considerabil.

„Pe de altă parte, a apărut semi-ştirea privind problemele de la Gheorgheni şi cred că a fost bine să clarificăm acest aspect”, a mai subliniat prefectul judeţului.

Harvíz a anunţat că probleme cu alimentarea sunt în trei localităţi, unde s-a făcut apel la populaţie să nu folosească apa potabilă pentru irigarea terenurilor agricole sau a grădinilor

Operatorul regional Harvíz SA a informat că sunt anumite probleme cu alimentarea cu apă potabilă în trei localităţi, dintre cele deservite de această societate. Este vorba despre Mărtiniş, Rareş şi Sânpaul, în cazul cărora s-a făcut un apel adresat locuitorilor să nu folosească apa potabilă pentru irigarea terenurilor agricole sau a grădinilor.

„În Mărtiniş, Rareş şi Sânpaul, din cauza lipsei precipitaţiilor din ultima perioadă, sursele de apă care alimentează reţelele de distribuţie nu au capacitatea de a satisface necesităţile zilnice, din această cauză nu putem asigura continuitatea serviciului. De aceea, am rugat utilizatorii printr-un comunicat pe social media să nu folosească apa potabilă pentru irigarea terenurilor agricole sau a grădinilor, pentru aceste lucrări să folosească alte surse, altfel nu avem posibilitatea să deservim consumatorii cu cantitatea necesară de apă. Apa potabilă să fie folosită doar pentru uz casnic”, a transmis reprezentanta Harvíz SA, Lányi Kinga.

Conform sursei citate, Harvíz SA are servicii de furnizare apă şi canalizare în judeţul Harghita în trei oraşe – Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Vlăhiţa – şi 24 de comune: Frumoasa, Păuleni-Ciuc, Leliceni, Mihăileni, Racu, Siculeni, Sândominic, Tomeşti, Dăneşti, Mădăraş, Cârţa, Sânsimion, Sânmartin, Cozmeni, Ciceu, Praid, Feliceni, Mugeni, Satu Mare, Zetea, Brădeşti, Dealu.

Cu excepţia celor trei localităţi amintite, în restul zonelor unde operatorul regional furnizează apă potabilă sunt suficiente resurse, gradul de umplere a barajelor nefiind redus, a mai informat reprezentanta SC Harvíz SA. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.