Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (III) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (III)
Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (III)

Bilborul şi potenţialul turistic pe care-l deţin comuna şi zona (III)

Aşa cum precizam, în această ultimă parte a materialului despre turismul din Bilbor vă invităm la o incursiune în bucătăria tradiţională, cea de la punctul gastronomic local (PGL).

Ce este un PGL

Conform ANSVSA, punctul gastronomic local poate fi definit ca un concept ce răspunde cerinţelor crescânde în România privind înfiinţarea unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial (gospodărie ţărănească), care să ofere produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografice ale României, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât sănătatea şi integritatea consumatorului să nu fie puse în pericol.

Mai simplu explicat, un PGL este un loc în care turistul, aflat în trecere sau cazat în zonă, se poate opri să mănânce produse tradiţionale, bio, preparate pe loc de familia care are în administrare acel punct. Important este şi faptul că aceste puncte gastronomice sunt autorizate de ANSVSA.

PGL din Bilbor

În nordul judeţului, la Bilbor, un astfel de PGL a fost inaugurat anul trecut, la sfârşitul lunii august: Punctul Gastronomic Local – Casa VLC. În incursiunea noastră prin Bilbor am avut ocazia să o întâlnesc şi pe doamna Gabriela, cea care administrează această unitate. De la dumneaei am dorit să aflu de unde s-a născut această iniţiativă şi dacă în cele 7 luni de la deschidere a avut succes.

Ne spunea că înainte de a deschide punctul gastronomic avea pensiune. Şi cum oricum le găteau turiştilor care se cazau la ei din produsele lor, pasul spre un PGL nu a fost mare.

Recunoaşte că deschiderea a fost puţin greoaie, dar asta şi pentru că, fiind printre primii din judeţ care au deschis o asemenea unitate, nu prea reuşeau să găsească informaţii despre ce ar trebui să conţină dosarul. S-au dus chiar şi la alte puncte gastronomice din ţară, rugându-i să le spună ce documente au nevoie. În cele din urmă au reuşit să-l deschidă, iar în paralel funcţionează şi pensiunea.

Pe cei care vin să ia masa la PGL îi serveşte cu aperitive (salam, cârnaţi, brânzeturi, toate făcute în propria gospodărie), cu diferite tipuri de ciorbe şi tocăniţe, chiar şi cu dulciuri. Spune că, dacă este anunţată mai din timp, atunci îi întreabă ce vor să mănânce şi atunci îi aşteaptă cu bucatele pregătite. Cele mai căutate feluri de mâncare sunt tocăniţa de hribi, păstrăvul cu mămăliguţă şi tocana la ceaun. Însă, un mare succes îl are şi pâinea de casă pe care o face – „mulţi zic că nu prea mănâncă pâine, dar după ce le-o pun pe masă nu o mai refuză”, ne spunea doamna Gabriela.

Este bine de ştiu că cei care doresc să meargă la PGL din Bilbor ar trebui să-şi anunţe prezenţa cu 3 ore înainte. Asta pentru ca gazdele să aibă timp să pregătească masa şi turiştii să nu aştepte.

La PGL – Casa VLC iau masa atât cei aflaţi în trecere, cât şi turiştii cazaţi în comună

După mai bine de 7 luni de la deschiderea lui, Gabriela ne spune că a mers „foarte bine, peste aşteptările noastre. (…) De când am deschis punctul gastronomic nu ştim că e luni, că e duminică”.

În ceea ce priveşte clienţii, aceştia au venit din toate zonele – a avut oaspeţi din Bucureşti, din Iaşi, Neamţ, Mureş, Cluj şi chiar din străinătate. În zilele din cursul săptămânii, cei mai mulţi dintre cei care se opresc aici sunt în trecere. În weekend, majoritatea sunt turişti cazaţi în Bilbor. Tot la PGL mai ajung şi excursioniştii pe care David Vaicăr îi duce în Munţii Călimani.

Capacitatea PGL – Casa VLC este de 12 persoane. Tot acolo, dar separat de punctul gastronomic, funcţionează şi o pensiune, care dispune de 7 camere duble. Trebuie precizat faptul că turiştii cazaţi la pensiune nu se vor intersecta cu cei veniţi la punctul gastronomic, aceştia luând masa separat.

***

Potrivit platformei visitharghita.com, în judeţul nostru sunt trei PGL, pe lângă cel de la Bilbor mai fiind deschise astfel de puncte gastronomice la Şoimuşu Mic şi Sântimbru-Băi.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.