Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Balmoş, purcel şi berbecuţ la proţap, muzică populară şi voie bună la Festivalul „Balmoşul la el acasă” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Balmoş, purcel şi berbecuţ la proţap, muzică populară şi voie bună la Festivalul „Balmoşul la el acasă”
Balmoş, purcel şi berbecuţ la proţap, muzică populară şi voie bună la Festivalul „Balmoşul la el acasă”

Balmoş, purcel şi berbecuţ la proţap, muzică populară şi voie bună la Festivalul „Balmoşul la el acasă”

Pentru a menţine tradiţiile culinare şi pentru a promova zona, de trei ani, pe Valea Bistricioarei, în comuna Corbu, se organizează la mijloc de septembrie Festivalul „Balmoşul la el acasă”. Duminică a fost a treia ediţie a festivalului care aduce laolaltă şefi de stâne, interpreţi de muzică populară, săteni şi multă voie bună.

Primarul comunei Corbu, Romeo Ţepeş-Focşa, spunea că acest eveniment este realizat pentru promovarea tradiţiilor zonei şi menţinerea celor culinare. La Balmoşul la el acasă vin cei care au stâne pe timp de vară, la festival fiind prezentat balmoşul – produs tradiţional – dar şi produse specifice zonei, produse de la stână şi din gospodăria proprie. Astfel, pe lângă balmoş (pe mesele şefilor de stâne se aflau produse lactate) a mai fost amenajat un stand cu berbecuţ la proţap şi unul cu purceluş la proţap.

Au fost 5 echipe care au preparat balmoşul ca „la el acasă”. „Avem – spunea primarul comunei – un echipaj din Borsec şi Tulgheş (prietenii noştri, Mircea Oprea şi Ghiţă Rugină), îi avem pe Nicolae Zaiţ (din Corbu), Petrea Lăbonţ (Corbu), Silviu Lăbonţ şi Georgică Miron”. Aceştia au pregătit undeva la 500 de porţii de balmoş, pe care, ulterior, le-au împărţit gratuit, invitaţia la degustare fiind dată de sunetul buciumului.

Maria Lăbonţ (din echipa lui Petrea Lăbonţ) spunea că prepararea balmoşului începe cu jintuitul care se toarnă în ceaun. După aceea se adaugă urda şi se învârte continuu până se omogenizează, făcându-se ca o pastă. Se adaugă brânza, iar la urmă făina, în ploaie, câte puţin, şi sare după gust. În tot acest timp, de la punerea jintuitului şi până ce se ia de pe foc, trebuie amestecat continuu ca să nu se prindă de ceaun, iar balmoşul ar trebui să fie gata într-o oră, poate şi mai puţin.

Pentru porţia de la Balmoşul la el acasă, echipa lui Petrea Lăbonţ a folosit 20 de litri de jintuit, 5 kg de urdă, un caş de brânză de vreo 10 kg şi cam 5 kg de făină.

De precizat şi faptul că partea artistică a festivalului, deschisă de elevi din clasele mici ale Liceului Tehnologic Corbu, a fost asigurată de interpreţii Livia Sorlea, Răzvan Pop, Ecaterina, Costi Dumitru, Crina Bianca Bertel, Nelu şi Adriana Maior, Cristina Blaga.

Arhivă foto

∗∗∗

Ieri a fost inaugurată şi pensiunea Stâna Haiducului, o investiţie a Consiliului local şi Primăriei Corbu, care a fost concesionată unui investitor din Cluj. Este o pensiune, spunea Romeo Ţepeş-Focşa, care se vrea a fi copia, la scară mai mare, a unei stâne din zona Corbu, făcută din buşteni rotunzi.

Pensiunea dispune de 10 camere pentru cazare (dintre care 8 cu balcon, 6 camere cu pat matrimonial şi 4 camere single).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.