Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Activitatea Serviciului de îngrijire la domiciliu al Caritas, grav afectată de reducerea finanţărilor şi lipsa de personal | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Activitatea Serviciului de îngrijire la domiciliu al Caritas, grav afectată de reducerea finanţărilor şi lipsa de personal
Activitatea Serviciului de îngrijire la domiciliu al Caritas, grav afectată de reducerea finanţărilor şi lipsa de personal

Activitatea Serviciului de îngrijire la domiciliu al Caritas, grav afectată de reducerea finanţărilor şi lipsa de personal

Serviciul de îngrijire la domiciliu al Caritas Alba Iulia, o structură unică în Europa de Est, creată în urmă cu 25 de ani şi dezvoltată cu ajutorul unor proiecte complexe în domeniul asistenţei sociale, „a început să se dărâme”. Pentru prima oară, în acest an s-au redus, nu s-au mai înfiinţat posturi. „Mă doare că aceşti oameni (vârstnici singuri şi bolnavi – n.a.), care au nevoie de ajutorul comunităţii, sunt neglijaţi total de politicile sociale actuale”, acuză directorul Departamentului Socio-Medical al Caritas, Péter György

Potrivit acestuia, principalele cauze sunt reducerea finanţărilor de la bugetul de stat şi lipsa de personal, mai mulţi angajaţi, atraşi de salariile de 3-4 ori mai mari din sistemul public sanitar, părăsind reţeaua. În aceste condiţii, activitatea de îngrijire la domiciliu a fost sistată în judeţele Alba şi Braşov şi redusă în Covasna, Harghita şi Mureş cu 46 de posturi doar în acest an.

„E dureros, că am clădit un sistem de îngrijire la domiciliu, care a început să se dărâme din mai multe cauze. Una dintre cauze este reducerea finanţărilor, tot mai mult, la care se adaugă faptul că în sistemul public sanitar s-au mărit foarte mult salariile şi oamenii pleacă să lucreze acolo; nu mai avem specialişti, asistenţi medicali, mai ales aici, în Miercurea Ciuc şi în regiune”, a declarat, presei, conducătorul Departamentului Socio-Medical al Caritas.

În mediul rural, fondurile alocate componentei sociale de autorităţile locale s-au diminuat considerabil după creşterea salariilor funcţionarilor publici din administraţie. Astfel, unii primari „nu au găsit importante serviciile sociale şi nu au mai încheiat contracte cu Caritas”, în vreme ce altora „le e frică de Curtea de Conturi”, întrucât „legislaţia în domeniu nu este foarte clară”, a explicat Péter György. Este cazul localităţilor Cozmeni, Ciucsângeorgiu şi Sâncrăieni în zona Ciuc şi Ulieş din Bazinul Odorhei. Acolo, vârstnicii bolnavi şi singuri, imobilizaţi la pat sau oamenii care suferă de demenţă şi necesită supraveghere permanentă trebuie să-şi plătească serviciile de îngrijire, în totalitate.

„Nu există o politică în acest domeniu, de aceea se întâmplă ce se întâmplă. Într-o localitate în care ajunge un primar căruia îi pasă, acolo încearcă să facă ceva; ceilalţi… şi legislaţia este făcută aşa, că poate, dar nu e obligat nimeni să facă ceva pentru persoanele vârstnice. Şi dacă înfiinţezi un serviciu, atunci vin cu nişte standarde aberante, care nu există nici în Elveţia şi nici în Germania şi te pun iarăşi în situaţia să nu poţi face”, a motivat directorul Péter György.

Cu toate că la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale se vorbeşte despre Harghita ca fiind „paradisul serviciilor sociale din România”, la elaborarea legislaţiei în domeniul social nimeni nu ţine cont de propunerile specialiştilor care au reuşit să îl clădească şi să furnizeze servicii sociale deja de un sfert de secol în România.

„Suntem consultaţi, dar nici o propunere de-a noastră nu apare în forma finală a legii. Forma finală rămâne aşa cum a fost întocmită de specialiştii care cred că în viaţa lor nu au îngrijit o persoană”, a afirmat directorul Serviciului Socio-Medical al Caritas.

La început de septembrie este cuprins de griji, că „nu va fi subvenţie pentru serviciile sociale” de la bugetul de stat şi atunci Serviciul de îngrijire la domiciliu va fi nevoit să îşi restrângă activitatea din nou, în dezavantajul oropsiţilor vârstnici cu dizabilităţi, a celor suferinzi de boli cronice ori incurabile, persoanelor nedeplasabile şi care necesită îngrijire continuă, tratament, recuperare, reabilitare şi câte altele…

Serviciul de îngrijire la domiciliu al Caritas Alba Iulia este binecunoscut şi apreciat în străinătate, motiv pentru care specialiştii acestuia sunt solicitaţi de organizaţii din alte ţări să ţină diferite cursuri. „În octombrie mergem, cu directorul asociaţiei, la Caritas Georgia, unde timp de două săptămâni ţinem cursuri pentru asistentele medicale în dezvoltarea competenţelor mişcării, cum să fie abordată îngrijirea bolnavului, bătrânului ca, în timpul îngrijirii, să se dezvolte independenţa din punct de vedere al motricităţii. Anul acesta am mai mers în Ungaria, în Bosnia, Republica Moldova, Slovacia, dar s-au ţinut cursuri şi pentru organizaţii din România”, a precizat Péter György.

Serviciul de îngrijire la domiciliu al Caritas funcţionează în prezent în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, precum şi la Petroşani, în judeţul Hunedoara.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.