„Azi, la școala online, vorbim despre Europa!” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » „Azi, la școala online, vorbim despre Europa!”
„Azi, la școala online, vorbim despre Europa!”

„Azi, la școala online, vorbim despre Europa!”

  • Competiție cu premii pentru cadrele didactice

„Să vorbim despre Europa” este o activitate online dedicată cadrelor didactice din Regiunea Centru, propusă de Centrul Europe Direct Regiunea Centru, alături de structura gazdă, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și partenerii din acest proiect.

„Vorbind despre Europa”, prin acest proiect finanțat de Uniunea Europeană, Europe Direct Regiunea Centru își propune să susțină în primul rând cadrele didactice – și în subsidiar elevii – prin acordarea unor premii ce constau în echipamente IT sau vouchere valorice, pe baza cărora dascălii să poată pregăti lecțiile online mult mai ușor și care să crească vizibilitatea informațiilor predate la cursuri. Activitatea este dedicată cadrelor didactice din unitățile de învățământ din Regiunea Centru, iar de aceasta vor beneficia elevii din toate cele șase județe ale Regiunii, accesând mai ușor informațiile furnizate de profesori.

Pentru învățământul românesc, predarea on-line impusă de aceste vremuri pandemice, a venit cu foarte multe provocări. Sunt cerințe de adaptare a lecțiilor pentru un mediu unde nu se mai poate capta și coordona prea ușor atenția copiilor, de adaptare a timpului și resurselor logistice ale părinților la cerințele școlii, de adaptare a copiilor la clase și acomodarea cu prezența virtuală, de adaptare la informații văzute pe un ecran, în lipsa totală a interacțiunii din clasă. Practic, acum toată lumea vorbește în fața unui ecran, iar imaginea, conexiunea la internet, sunetul, sunt resurse foarte importante, calitatea lor putând altera informațiile, afecta atenția și întregul proces de predare  – educare – învățare. Atât profesorii, cât și elevii și părinții, au nevoie de reguli clare, de suport din partea autorităților și solidaritate socială dar, mai ales, de voința și dorința de schimbare a celor implicați, pentru a putea desfășura ore online cu un fond consistent în noțiuni transmise și dobândite. 

„Există o teamă generalizată a tuturor celor implicați referitoare la viitorul acestor generații, care acum trebuie să își asume și mai mult responsabilitatea studiului individual. Suntem de acord cu profesorii: niciodată clasa online nu va lua locul unei clase din școală, unde elevii stau în bănci și pot discuta direct cu dascălii. Munca online consumă altfel de energie și timp, iar satisfacțiile nu sunt aceleași, lipsesc sentimentele și reacțiile elevilor. Însă, adaptarea eficientă la această situație va lăsa în urmă mai multă maturitate, adaptare la nou și probleme, modernizare, fiind astfel pentru fiecare dintre noi o lecție. Până la urmă, ar fi bine să fim conștienți că în 10 ani vor exista meserii despre care acum nici măcar nu se vorbește, bazate pe aceste interacțiuni tot mai frecvente în mediul virtual. Există resurse online și platforme, instrumente educaționale, iar profesorii trebuie să facă eforturi de a lucra alături de copii, de a propune metode și exerciții care să-i provoace. Dorim să venim în sprijinul lor, prin această activitate online, oferind un sprijin pentru cel puțin 10 cadre care au nevoie de echipamente mai bune, iar la cerere le putem oferi și suportul echipei noastre”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

***

Perioada de derulare a evenimentului: 28.10.2020 – 4.12.2020. 

  • Cine se poate înscrie

Competiția este dedicată cadrelor didactice din Regiunea Centru, respectiv din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

  • Ce activități trebuie realizate

Profesorii trebuie să susțină o lecție pe teme europene, pornind de la informațiile puse la dispoziție de Centrul Europe Direct Regiunea Centru. Dacă dascălii doresc ca la respectiva lecție să participe și reprezentanții organizatorului, vor preciza într-un e-mail, transmis cu informațiile necesare, precizate mai jos. La finalul orei, elevii vor primi un link pentru un chestionar la care să răspundă, pe câteva noțiuni despre UE, dar și un feed-back despre felul în care percep educația online.  Pentru a se înscrie în competiție – fără participarea reprezentanților Europe Direct Regiunea Centru –  profesorii transmit un link, un scurt video sau două trei imagini cu elevii din cadrul orei respective, precum și o scurtă descriere a principalelor subiecte dezbătute și reacții ale copiilor.

  • Cum se pot înscrie profesorii

Pe adresa de e-mail europedirect@adrcentru.ro dascălii vor transmite o notificare cu nume, clasa la care predau, data programată pentru lecția pe teme europene, precum și, dacă consideră necesar, solicitarea de participare a reprezentanților Centrului. După realizarea lecției, se vor transmite imaginile și scurta descriere solicită la punctul anterior. 

Mai multe detalii pe europedirect-adrcentru.ro.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.