Ateliere vechi şi noi pentru copii şi tineri la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » Ateliere vechi şi noi pentru copii şi tineri la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc
Ateliere vechi şi noi pentru copii şi tineri la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc

Ateliere vechi şi noi pentru copii şi tineri la Centrul Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc

Ca în fiecare an, activitatea Centrului de Tineret, care se desfăşoară în cadrul Centrului Cultural „Miron Cristea” din Miercurea Ciuc, se doreşte a fi o alternativă la stresul cotidian, oferindu-le copiilor şi tinerilor nu doar posibilitatea de a-şi ocupa în mod plăcut timpul liber, ci să-şi găsească şi modele de urmat

„Dezvoltarea abilităţilor practice, a celor relaţionale şi a interconectivităţii altor materii este, de fapt, ceea ce îşi doreşte Centrul de Tineret; dorim să-i apropiem pe tineri nu neapărat de Biserică – aceasta venind ca o urmare a activităţilor noastre – ci dorim să-i formăm ca oameni mai buni, care să îşi aducă aminte de principiile morale ale vieţii, lucruri pe care trebuie să le dezvolte de-a lungul vieţii în comunitate”, a declarat preotul Laurenţiu Gabriel Panciu, inspector eparhial pentru Cateheză şi activităţi cu tineretul din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei.

Spre deosebire de anul trecut, când paleta atelierelor oferite a fost mai cuprinzătoare şi mai complexă, anul acesta cursurile vor fi orientate spre activitatea pe care Biserica o poate oferi tinerilor, întrucât voluntarii, din varii motive, nu mai colaborează la aceste programe.

„Voluntarii erau în special din instituţiile militarizate şi ne-au spus că trebuie să participe la activităţile din cadrul unităţilor militare de care aparţin. O problemă a fost şi programul încărcat al copiilor, care nu puteau veni la ateliere când aveau timp voluntarii, mai ales dacă elevii participau la activităţi punctate de şcoală. Voluntarii ne-au sugerat să găsim o variantă mai bună, prin care să-i putem aduce pe copii”, a precizat părintele Laurenţiu Gabriel Panciu.

Oferta din acest an cuprinde cinci ateliere principale: Pictură de icoane pe sticlă, Istorie, Grafică, Limbă italiană şi Muzică, intenţionându-se ca acestea să fie dezvoltate. În cadrul atelierelor, învăţarea, nonformală, este pe placul copiilor şi tinerilor.

„Nădăjduim din acestea să dezvoltăm şi altele. Muzica, de exemplu, poate avea multe aspecte: muzică populară, muzică clasică, muzică bisericească, muzică corală; şi Grafica poate fi de mai multe feluri: în creion, cărbune. La Istorie, anul trecut am vorbit despre începuturile acesteia, modul în care s-a format pământul şi puţin din civilizaţia antică, mai ales partea de Egipt, care i-a atras în mod special pe copii, datorită faptului că au putut să afle mai multe despre faraoni, cum se făceau piramidele, despre mumificare. Fiecare proiect încercăm să îl finalizăm printr-o activitate de teren, de exemplu la Grafică, atunci când vine vremea caldă ieşim în parc şi desenăm pe viu natura, oamenii, anumite clădiri. În ceea ce priveşte Istoria, vizităm muzee, care prezintă expoziţii definitorii pentru ceea ce am învăţat cu copiii”, a explicat părintele Laurenţiu.

Încă de anul trecut, un preot care a slujit mulţi ani în Italia, reîntors în ţară, a început să-i înveţe limba italiană pe copiii înscrişi la atelierele Centrului de Tineret. Şi iată că, acum, vorbesc între ei în această limbă, care le va fi de folos în viitor.

O altă activitate care va suscita, cu siguranţă, interesul copiilor, interconectată cu una dintre activităţile principale ale centrului – Grafica – este Clubul de lectură, de care se va ocupa dna preoteasă Alexandra Panciu, nicidecum unul în sensul clasic al cuvântului, ci o activitate care şi-a propus să se finalizeze cu o carte scrisă de copii, pentru copii şi ilustrată de colegii de la cursul de grafică.

Ca şi până acum, icoanele pe sticlă vor fi prezentate, jurizate, iar cele mai bune premiate în cadrul Olimpiadei de Arte şi Meşteşuguri Tradiţionale. La atelierul de Muzică al Centrului de Tineret s-a format şi grupul şcolar de copii care cântă la Catedrală, coordonat de dna preoteasă Loredana Bijec, care ne încântă în perioada Sărbătorilor pascale sau de iarnă cu mici spectacole de muzică populară, bisericească şi chiar cu mici scenete.

Locuri sunt pentru toţi doritorii, oricine vrea să se înscrie este aşteptat cu drag şi i se va oferi o activitate adaptată vârstei.

„Organizăm activităţile astfel încât tinerii să nu simtă că este prea greu sau prea uşor, vrem ca toţi să se simtă importanţi şi integraţi. Nu vom putea vorbi despre Istoria post-modernistă unui copil de 5 ani, şi atunci vom prezenta o istorie în imagini. Oricum, toate activităţile se desfăşoară prin ansamblul de tehnici multimedia, prin slide-uri, expuneri PowerPoint, prin vizionare de filmuleţe, de aceea este mult mai liber decât la şcoală. Din punct de vedere pedagogic, este mult mai uşor a vedea decât a auzi şi de fiecare dată încercăm să ne dăm seama de modul de învăţare potrivit copilului şi, în funcţie de aceasta, folosim modul de învăţare kinestetic, auditiv sau vizual, ca să-i folosească fiecăruia activităţile pe care le desfăşurăm”, a detaliat părintele Laurenţiu.

Din păcate, anul acesta nu vor mai fi disponibile cursurile de chitară, pian, dans (momentan nu există îndrumător, dar se fac eforturi pentru găsirea unei persoane care are dispoziţia să facă acest lucru la modul voluntar), atelierul de sculptură (anul trecut s-au înscris numai copii mici, din clasele primare, pentru care nu este indicată o astfel de activitate, considerată periculoasă pentru ei), atelierul de fotografie (nu există îndrumător) şi nici cel de teatru şi poezie.

Atelierele vor fi susţinute din punct de vedere financiar de către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei şi cu co-finanţări rezultate din diferite proiecte depuse de organizatori la Consiliul Judeţean Harghita şi la Primăria Miercurea Ciuc.

„Îi îndemn pe toţi copiii şi părinţii lor să îi sfătuiască să participe şi în acest an la frumoasele activităţi de la Centrul de Tineret ce se desfăşoară la Centrul Cultural Miron Cristea din Miercurea Ciuc. Îi aşteptăm cu drag, să vină într-un număr cât mai mare, deoarece disponibilitatea noastră este la plus infinit”, a conchis preotul Laurenţiu Gabriel Panciu.

Anul trecut, 613 tineri, începând de la vârsta de 3 ani până la adolescenţi din clasele a XII-a, şi-au desfăşurat activitatea în cele 13 ateliere ale Centrului de Tineret din cadrul Centrului Cultural „Miron Cristea”.

Înscrierile pentru noua serie încep astăzi, 12 octombrie, iar cei interesaţi se pot adresa, în acest scop, angajaţilor Centrului Cultural „Miron Cristea” din strada Petőfi Sándor, nr. 23, în zilele lucrătoare, între orele 15:00 şi 19:00.

Activitatea în ateliere va începe din data de 15 octombrie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.