Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape toate clădirile unităţilor de învăţământ din judeţ sunt autorizate sanitar; doar 5% nu au întrunit condiţiile | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Aproape toate clădirile unităţilor de învăţământ din judeţ sunt autorizate sanitar; doar 5% nu au întrunit condiţiile
Aproape toate clădirile unităţilor de învăţământ din judeţ sunt autorizate sanitar; doar 5% nu au întrunit condiţiile

Aproape toate clădirile unităţilor de învăţământ din judeţ sunt autorizate sanitar; doar 5% nu au întrunit condiţiile

Pregătirile pentru începerea noului an şcolar sunt pe ultima sută de metri. Lucrările de igienizare, de reparaţii şi de amenajare-reamenajare sunt finalizate în majoritatea unităţilor de învăţământ. Vor fi, însă, elevi care vor învăţa şi în acest an în condiţii improprii, în clădiri fără apă potabilă, fără canalizare şi grupuri sanitare interioare, fără căi de acces sigure şi rapide în şcoli şi/sau grădiniţe

La nivelul judeţului Harghita funcţionează 519 unităţi de învăţământ preuniversitar: grădiniţe cu program normal şi cu program prelungit, şcoli primare şi gimnaziale, licee şi grupuri şcolare, potrivit datelor prezentate de purtătorul de cuvânt al Prefecturii Harghita, Adrian Pănescu. În prezent, 493 de unităţi şcolare sunt autorizate sanitar şi doar 26 (5%) nu sunt autorizate – 13 şcoli primare şi gimnaziale şi 12 grădiniţe din mediul rural, precum şi o grădiniţă din mediul urban, care este în curs de autorizare – comparativ cu anul trecut, când la sfârşitul lunii august erau 51 de şcoli şi grădiniţe neautorizate.

Principalele motive pentru care nu s-a acordat autorizaţia sanitară unităţilor de învăţământ sunt lipsa apei curente potabile, a canalizării, toalete uscate în curte şi lipsa căilor de acces corespunzătoare.

„Până în prezent, primăriile nu au semnalat probleme cu igienizarea, cu împrejmuirea unităţilor de învăţământ, cu iluminatul clădirilor şi a zonelor adiacente. În această perioadă se fac demersuri pentru achiziţionarea combustibilului şi a stocurilor de lemne necesare încălzirii în sezonul rece”, a declarat Adrian Pănescu.

Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a precizat, la rândul său, că în Harghita „nu s-a redus numărul de clase faţă de anul trecut”, iar diminuările de personal „s-au făcut astfel încât să nu pună în pericol buna funcţionare a şcolilor şi grădiniţelor”.

„Trebuie să ne încadrăm în buget, dar am solicitat reprezentanţilor ministerului (Educaţiei Naţionale – n.a.) o rectificare bugetară şi adăugarea unor coeficienţi de corecţie la costul standard, astfel ca toţi elevii să aibă dreptul, constituţional, la educaţie, indiferent de limba de predare”, a arătat profesorul Glodeanu.

Datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita arată că sunt şi localităţi din judeţ unde numărul mic de copii a dus la sistarea activităţii şcolare, de pildă în satul Fâncel, aparţinător comunei Dealu. Au mai fost desfiinţate, de asemenea, structurile şcolare din Lupeni, în satele Ghipeş şi Rareş, ce aparţin comunei Mărtiniş, dar şi la Plăieşii de Jos, unde copiii învaţă într-o clădire veche din 1912, care aparţine Parohiei Romano-Catolice şi unde în noul an şcolar va funcţiona doar şcoala, nu şi grădiniţa.

În ceea ce priveşte manualele, vestea bună este că elevii din clasele I-VI vor primi cărţi noi, ceilalţi urmând să studieze după manuale vechi, transmise din generaţie în generaţie. Mai complicată este situaţia la liceele tehnologice cu predare în limba maghiară, unde lipsesc manualele la disciplinele de specialitate.

În Harghita s-au înscris în anul şcolar 2018-2019, până în prezent, 51.749 de preşcolari şi elevi, din care 10.389 vor urma cursurile grădiniţelor publice şi private, 29.235 de elevi vor învăţa în şcoli gimnaziale, iar 12.125 de adolescenţi vor umple băncile liceelor, colegiilor şi grupurilor şcolare din judeţ.

Numărul înscrişilor se modifică de la o zi la alta, întrucât încă se mai fac transferuri, mai sunt elevi care vor susţine examenele de corigenţă, iar înscrierile nu s-au finalizat. „O situaţie clară în privinţa numărului de înscrişi vom avea abia după începerea noului an şcolar”, a afirmat inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.