Aproape 63% dintre unităţile de învăţământ din Harghita îşi desfăşoară activitatea cu prezenţă fizică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » Aproape 63% dintre unităţile de învăţământ din Harghita îşi desfăşoară activitatea cu prezenţă fizică
Aproape 63% dintre unităţile de învăţământ din Harghita îşi desfăşoară activitatea cu prezenţă fizică

Aproape 63% dintre unităţile de învăţământ din Harghita îşi desfăşoară activitatea cu prezenţă fizică

  • Dr. Tar Gyӧngyi, dir. ex. DSP Harghita: „În judeţul nostru şi în regiunea noastră avem toate neşansele să se închidă şcolile din nou, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri în sistemul de educaţie şi a nivelului de vaccinare foarte scăzut”

Procentul de vaccinare a crescut în rândul personalului din sistemul de educaţie al judeţului Harghita, de la 52% la începutul lunii noiembrie, la 62,58% la începutul săptămânii în curs şi „este în dinamică”, precizează inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu.

„Îi felicit pe colegii mei, că s-au documentat din surse sigure şi au luat cea mai bună decizie pentru ei şi pentru comunitatea din care fac parte, crescând procentul de vaccinare cu aproximativ 10%. Ca urmare a acestui demers, a crescut şi numărul de unităţi de învăţământ deschise. (…) Noi considerăm că cea mai bună soluţie este vaccinarea şi ne dorim ca şcolile să fie deschise în format fizic cât mai mult timp; este foarte important acest lucru, fiindcă nu se poate compara activitatea în format fizic cu cea online, în ciuda eforturilor Ministerului Educaţiei de a dota unităţile de învăţământ cu tablete, laptop-uri”, arată prof. Cristinel Glodeanu.

Odată cu decizia Ministerului Educaţiei, de a permite Consiliilor de Administraţie ale şcolilor să hotărască modul de desfăşurare a activităţii educaţionale, ţinând seama de procentul de vaccinare a personalului din unitatea cu personalitate juridică sau de procentul de vaccinare pe structurile arondate, în această săptămână un număr de 35.978 (72%) de preşcolari şi elevi din 273 de unităţi (cu 15% mai multe decât săptămâna trecută) îşi desfăşoară activitatea cu prezenţa fizică la case, în vreme ce 14.082 de elevi din 161 de unităţi învaţă în sistem online.

„Colegii noştri, cu sprijinul autorităţilor publice care finanţează produsele sanitare de dezinfecţie, au găsit soluţii de a păstra şcolile sigure şi putem spune că ele au devenit cel mai sigur mediu. Pot apărea probleme la transportul elevilor, la modul în care aceştia îşi petrec timpul liber, dar activitatea din şcoală este una sigură, controlată de colegii noştri, astfel încât să nu se formeze aglomerări de elevi în pauze, să se respecte circuitele de intrare şi de ieşire din unităţile de învăţământ, cu pauze alternative şi păstrarea distanţei fizice. Este important ca elevii să termine acest semestru, să se poată pregăti pentru examenele naţionale care se apropie cu paşi repezi şi să poată participa la activităţile remediale, care nu se pot desfăşura decât acolo unde activitatea şcolară se desfăşoară în format fizic. Sperăm ca Ministerul Sănătăţii să răspundă pozitiv la propunerea Ministerului Educaţiei, de a permite deschiderea şcolilor acolo unde procentul de infectare (cu noul coronavirus – n.a.) este de sub 3 la mie”, adăugă inspectorul şcolar general adjunct.

Dr. Tar Gyöngyi: „Numărul cazurilor COVID va creşte. Întreruperea lanţului de transmitere a virusului odată cu întreruperea activităţii din instituţiile de învăţământ este evidentă”

Epidemiologii afirmă că în perioada următoare se aşteaptă la o nouă creştere a nivelului de infectare cu SARS-CoV-2, în contextul creşterii numărului de îmbolnăviri în sistemul de educaţie şi a nivelului de vaccinare foarte scăzut, puţin peste 26% din populaţia judeţului fiind vaccinată cu o doză şi doar 24% este imunizată în urma administrării schemei complete.

„În judeţul nostru şi în regiunea noastră avem toate neşansele să se închidă şcolile din nou. Cel mai important este să se vaccineze şi profesorii, şi părinţii, şi copiii care au împlinit vârsta corespunzătoare imunizării la COVID-19. Doar aşa vom putea garanta rămânerea elevilor în şcoli pe termen lung”, afirmă dr. Tar Gyӧngyi, directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

Potrivit dr. Tar, din datele statistice ale DSP Harghita se constată că fiecare dintre valurile pandemiei COVID-19 a fost declanşat de începerea activităţii didactice, rata de infectare scăzând odată cu intrarea copiilor în vacanţă.

„Întreruperea lanţului de transmitere a noului coronavirus odată cu întreruperea activităţii din instituţiile de învăţământ este evidentă. Întotdeauna constatăm că vacanţa este benefică din punct de vedere epidemiologic, pentru că scade numărul de contacte. Se spune că este un contact protejat pe timpul şcolii, dar este un contact îndelungat pe care copiii îl au în încăperi închise, cu aerisire nu întotdeauna corespunzătoare, care favorizează transmiterea virusului. La începutul fiecărui val al pandemiei am constatat că acesta a fost declanşat de începerea activităţii didactice”, a specificat directoarea executivă a DSP Harghita. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mergem la şcoală sau că noi am opta pentru educaţia online, înseamnă că trebuie să ridicăm gradul de protecţie şi de conştientizare a rolului măsurilor de protecţie şi în mediul educaţional şi da, lanţul de transmitere cunoscut de sute de ani din şcoli, din comunităţile de copii, se manifestă şi în cazul coronavirusului: de la familie-părinte-copil-profesor şi invers, fiind valabil pentru fiecare boală cu răspândire pe căi aeriene”, a menţionat conducătoarea DSP Harghita.

Dr. Tar Gyӧngyi recomandă ca educaţia în spiritul protejării de sine şi a celorlalţi să înceapă de acasă, părinţii să îşi înveţe copiii să se spele corect pe mâini, să poarte masca, astfel de gesturi, chiar dacă par incomode, fiind utile.

De asemenea, sălile de clasă să fie aerisite des şi cu ferestrele larg deschise, ca aerul să se primenească.

„Este ştiut că în spaţii închise virusul este mai concentrat şi infecţia pătrunde şi prin mucoasa oro-faringiană, dar poate pătrunde într-o oarecare măsură şi prin conjunctivă (ochi). Cu cât concentraţia virusului în aer este mai mare, cu atât mai mare este riscul de infecţie. În plus, copilul bolnav nu trebuie trimis la şcoală, chiar dacă doar strănută sau tuşeşte puţin. Copilul care prezintă uşoare simptome de răceală nu are ce căuta la şcoală în condiţiile actuale; trebuie ţinut acasă, consultat de medicul de familie. Nu trebuie riscat, fiindcă nici pentru copilul bolnav nu este bine să iasă în frig pentru a ajunge într-o comunitate, iar pe de altă parte riscul de transmitere a infecţiei pe cale aeriană este foarte mare”, detaliază dr. Tar.

Iar profesorilor li se recomandă să fie atenţi la starea de sănătate a elevilor şi dacă observă că un copil nu se simte bine, să îl ducă deîndată la cabinet şi să cheme părinţii la şcoală.

***

La sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Educaţiei a publicat lista cu rata de vaccinare a personalului în fiecare şcoală şi grădiniţă din ţară, conform datelor raportate de inspectoratele şcolare judeţene, incluzând şi cluburile sportive şcolare. Potrivit acesteia, în 33 de unităţi de învăţământ din judeţul Harghita (grădiniţe, şcoli primare şi şcoli gimnaziale) nici o persoană nu era vaccinată împotriva COVID-19 la finele săptămânii trecute. În consecinţă, orele se desfăşoară în format online.

În alte 26 de unităţi de învăţământ din judeţ, procentul de vaccinare în rândul personalului este mai mic de 30%, în vreme ce în alte 71 de şcoli şi grădiniţe procentul de imunizare se situează sub 50%.

În cele mai multe dintre unităţile de învăţământ harghitene, 178 la număr, rata de vaccinare în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare şi nedidactice se poziţionează peste medie, în intervalul 50-70%.

Potrivit statisticii prezentate de Ministerul Educaţiei, în 53 de unităţi de învăţământ procentul de vaccinare al personalului este ridicat, fiind cuprins între 71 şi 80%, în cazul unui număr de 32 de şcoli şi grădiniţe rata de vaccinare este şi mai ridicată, fiind cuprinsă între 81 şi 90%, iar la trei şcoli se înregistrează un procent de vaccinare aproape de cel ideal, situat între 91 şi 99%.

Îmbucurător este faptul că în 29 dintre unităţile de învăţământ din Harghita rata de imunizare a personalului este de 100%.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.