Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Aproape 200 de milioane de lei pentru sănătatea harghiteană | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Aproape 200 de milioane de lei pentru sănătatea harghiteană
Aproape 200 de milioane de lei pentru sănătatea harghiteană

Aproape 200 de milioane de lei pentru sănătatea harghiteană

Noutăţi privind serviciile medicale acordate de la 1 aprilie

Potrivit unui comunicat de presă emis de Casa de Asigurări de Sănătate Harghita, în acest an, pentru asigurarea serviciilor medicale, a medicamentelor şi dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de sănătate s-a aprobat suma de 193.545,94 mii lei.

Acest buget aprobat, în această lună, pentru anul 2017 – se precizează în comunicat – asigură finanţarea majorităţii segmentelor de asistenţă medicală până în luna noiembrie/decembrie, urmând ca acoperirea diferenţei să se facă prin intermediul actelor adiţionale a creditelor de angajamente cu ocazia rectificărilor bugetare.

Noutăţi ale Contractului-cadru

La începutul lunii aprilie, precizează CAS Harghita, vor apărea o serie de noutăţi privind Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale.

Astfel, pentru asistenţa medicală primară va creşte valoarea minimă garantată a punctului per capita de la 4,6 la 4,8 lei, iar cea minimă de la 2,1 va ajunge la 2,2 lei. Aceeaşi valoare minimă garantată de 2,2 lei va fi şi pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate şi pentru acupunctură.

Noutăţi apar şi în ceea ce privește serviciile medicale preventive şi profilactice, unde pentru screening-ul sindromului dismetabolic la copiii de peste 6 ani cu indicele de masă corporală crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială se introduc investigaţiile TSH şi FT4, iar investigaţia „colesterol total” se înlocuieşte cu investigaţia „LDL colesterol”. De asemenea, în cazul adulţilor asimptomatici cu vârsta de peste 18 ani se introduce şi investigaţia „LDL colesterol”.

În cazul investigaţiilor paraclinice, medicii de familie vor putea recomanda şi ei feritina serică, gama GT şi osteodensitometria segmentară.

O noutate importantă apare şi în medicina dentară, fiind decontate cu 100% tarifele aferente serviciilor acordate elevilor, ucenicilor şi studenţilor cu vârsta între 18 şi 26 de ani şi care nu realizează venituri din muncă. De precizat faptul că decontarea anterioară se ridica la 60%.

Servicii noi de spitalizare de zi se vor introduce, de la 1 aprilie, în cadrul asistenţei medicale spitaliceşti. Este vorba de colita ulcerativă nespecificată, boala pancreasului nespecificată şi bronhoscopia asociată ecografiei.

În ceea ce privesc îngrijirile medicale la domiciliu, tariful maximal decontat pe ziua de îngrijire va creşte cu 5 lei (de la 55 la 60 de lei în cazul bolnavilor cu status de ECOG 4, respectiv de la 50 la 55 de lei în cazul bolnavilor cu status de ECOG 3). Tot cu 5 lei vor creşte şi tarifele maximale decontate pentru îngrijirile paliative la domiciliu. Însă, se face şi o precizare importantă, şi anume: în tariful pe o zi de îngrijire sunt incluse atât costurile materialelor sanitare utilizate, cât şi costurile de transport la domiciliul asiguratului.

Nu în ultimul rând, protezele de coapsă sau de gambă modulară cu manşon de silicon, acordate în cazul amputării membrului inferior ca urmare a complicaţiilor diabetului zaharat ori a afecţiunilor neoplazice, vor putea fi recomandate şi de medicii specialişti de chirurgie generală, chirurgie vasculară, chirurgie pediatrică, diabet zaharat, nutriţie sau boli metabolice.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.