Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Anul Nou Chinezesc – Anul cocoşului de foc, sărbătorit la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Anul Nou Chinezesc – Anul cocoşului de foc, sărbătorit la Miercurea-Ciuc
Anul Nou Chinezesc – Anul cocoşului de foc, sărbătorit la Miercurea-Ciuc
Elevele Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” din Topliţa: dans şi prezentare a portului chinezesc

Anul Nou Chinezesc – Anul cocoşului de foc, sărbătorit la Miercurea-Ciuc

Elevi din Harghita care studiază limba şi cultura chineză în cadrul programului „Confucius”, profesori şi directori de instituţii de învăţământ din judeţ, alături de musafirii din China, au sărbătorit, vineri, la Casa Corpului Didactic din municipiul Miercurea-Ciuc, Anul Nou Chinezesc. Cele opt şcoli din judeţ în care se implementează programul „Confucius” sunt: Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu”, Liceul Teoretic „Márton Áron”, Liceul Tehnologic „Joannes Kájoni” – toate din Miercurea-Ciuc; Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae”, Liceul Tehnologic „Batthyány Ignác” – Gheorgheni; Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu”, Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” – Topliţa.

Prezent la eveniment, prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, i-a felicitat, la început, „pe musafirii şi prietenii din China” şi le-a urat La mulţi ani!, cu ocazia intrării în Anul Nou Chinezesc – Anul cocoşului de foc. Prefectul şi-a exprimat bucuria că în cele opt unităţi de învăţământ se predă limba chineză, „ceea ce este lăudabil, înseamnă că este un proiect de succes, e într-adevăr o aplecare către cunoaşterea culturii şi limbii chineze”.

Adrian Jean Andrei a amintit că în anul 2015 a vizitat o provincie din China şi metropola Shanghai, fiind încheiat un protocol de înfrăţire între judeţul Harghita şi provincia cu 6 milioane de locuitori. „Sperăm ca în acest an să mai facem o incursiune la capătul lumii, tot acolo, şi să încheiem un protocol de înfrăţire şi de colaborare cu primarul Shanghai-ului, care are 25 de milioane de locuitori, e mai mare decât România. Ce înseamnă să te înfrăţeşti cu astfel de regiuni? Înseamnă o aplecare către cunoaştere reciprocă, înseamnă demersuri pentru dezvoltarea economică şi socială a României, pentru că România are o relaţie bilaterală şi diplomatică cu China, iar noi nu trebuie decât să o dezvoltăm”, a mai spus reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Prof. univ. dr. Song Shaofeng, directorul Institutului Confucius de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, a vorbit despre semnificaţia Anului cocoşului de foc, a arătat că începutul anului nou chinezesc corespunde, în calendarul chinezesc, cu prima zi a primăverii, iar 2017, după acelaşi calendar, are 384 de zile, deoarece are două luni de iunie. „Doresc ca în viitor prietenia româno-chineză să fie veşnică, să meargă înainte cu efortul nostru comun”, a mai spus, printre altele, prof. univ. dr. Song Shaofeng.

Inspectorul şcolar general Petru Gârbea a precizat că este prima sărbătoare chinezească marcată în judeţ, iar elevii demonstrează că fac progrese. „În cadrul programului Confucius am reuşit să facem mici progrese, să ajungem acolo ca, sub îndrumarea celor două profesoare din China, elevii noştri să ne poată oferi o mică mostră din cultura chineză. (…) Îi felicit pe elevi, în primul rând, pe profesorii din învăţământul harghitean şi pe profesoarele din China care lucrează aici cu ai noştri copii şi (…) munca lor a început să dea roade”, a spus şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita.

„Vreau să vă spun că este ceva deosebit de frumos multiculturalismul şi multilingvismul acesta care se întâmplă datorită faptului că în şcolile în care se învaţă în limbile română şi maghiară se predă limba chineză în limba engleză. Deci sunt patru limbi care merg simultan”, a spus la rândul ei inspectorul şcolar Aurora Panaite.

După aceste alocuţiuni, elevi din cadrul grupelor Confucius, sub îndrumarea celor două profesoare din China, au prezentat un program cultural specific chinezesc: prezentarea portului chinezesc, dansuri şi muzică specifică etc.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost organizate mese rotunde în care s-a discutat despre experienţa din cadrul programului Confucius, atât a elevilor, cât şi a cadrelor didactice.

∗∗∗

Cursul opţional de limba şi cultura chineză se desfăşoară în baza unui acord de colaborare încheiat între Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, cu avizul Instituţiei Prefectului. Limba şi cultura chineză sunt predate de două profesoare din China.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.