În 10 ani, gradul de absorbţie a fondurilor europene la nivelul ADR Centru a depăşit 80% | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » (Inter)Național » În 10 ani, gradul de absorbţie a fondurilor europene la nivelul ADR Centru a depăşit 80%
În 10 ani, gradul de absorbţie a fondurilor europene la nivelul ADR Centru a depăşit 80%

În 10 ani, gradul de absorbţie a fondurilor europene la nivelul ADR Centru a depăşit 80%

După zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, gradul de absorbţie a fondurilor europene coordonate de ADR Centru (Agenţia de Dezvoltare Regională Centru) a depăşit 82% pe Programul Operaţional Regional (POR) şi 92% pe POSCCE.

Potrivit unui comunicat emis de ADR Centru, în perioada 2007-2013, în regiunea din care fac parte judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Braşov, Harghita şi Covasna, prin toate programele operaţionale cu finanţare europeană nerambursabilă au fost implementate peste 12.000 de proiecte. Valoarea lor totală a depăşit 6 miliarde de euro, iar valoarea sumelor nerambursabile a depăşit 3,7 miliarde de euro.

„Ca urmare a activităţii Agenţiei – se precizează în comunicat – în toate judeţele Regiunii Centru se pot vedea acum proiectele de dezvoltare locală şi regională realizate cu finanţare europeană de care beneficiază toţi locuitorii regiunii, dar şi turiştii care o vizitează, se văd acum rezultatele concrete ale proiectelor de îmbunătăţire a drumurilor, a infrastructurii şcolare, de sănătate sau turistică, precum şi ale proiectelor de dezvoltare a oraşelor şi a mediului de afaceri, implementate prin ADR Centru”. Este vorba de peste 1.300 de proiecte, finanţate în special prin POR 2007-2013, cu o valoare totală ce depăşeşte 1,1 miliarde de euro.

Referitor la situaţia în cadrul POR 2007-2013 de la începutul acestui an, la nivelul Regiunii Centru erau depuse 1.200 de proiecte, fiind cheltuite peste 394 de milioane de euro. Pe 31 decembrie, la ADR Centru se aflau 491 proiecte contractate şi 76 de proiecte aflate în lista de rezervă. Totodată, 432 erau deja finalizate, iar alte 62 au fost reziliate.

Exemple din Harghita

În ceea ce priveşte judeţul Harghita, potrivit datelor oferite de către Serviciul Relaţii Publice ADR Centru, prin Mirela Groza, „Consiliul Judeţean a derulat mai multe proiecte, printre care şi crearea unui Centru inovativ de dezvoltare economică în judeţul HarghitaHarghita Business Centerincubator de afaceri cu o valoare totală de 2,14 milioane euro, din care 1 milion de euro fonduri nerambursabile, sau proiectul de Modernizarea salvării montane în judeţul Harghita cu o valoare totală de 1,71 milioane de euro, din care 1,35 milioane de euro fonduri nerambursabile”.

În Topliţa se pot aminti: „Modernizarea străzilor din municipiul Topliţa, judeţul Harghita, în vederea dezvoltării căilor de comunicaţii” – cu o valoare totală de peste 42 milioane de lei şi o valoare nerambursabilă de aproape 33 milioane de lei; „Întărirea siguranţei publice prin instalarea de camere de supraveghere” (valoare nerambursabilă de peste 1,4 milioane de lei); „Construire internat, cantină şi locuinţe de serviciu la Liceul Teoretic „Kemény Janos”, a cărei valoare nerambursabilă a fost de peste 2,6 milioane de lei.

În Miercurea-Ciuc, pe lângă reabilitarea termică a unor blocuri de locuit, se poate aminti „Dezvoltarea infrastructurii publice urbane: modernizarea spaţiilor publice urbane: strada Petőfi Sándor, Piaţa Majláth Gusztáv Károly şi Piaţa Libertăţii”, proiect a cărui valoare totală a depăşit 35 de milioane de lei şi care a avut o valoare nerambursabilă de peste 27 milioane de lei, precum şi proiectul de reabilitare şi modernizare a clădirilor destinate serviciilor sociale, a cărui valoare a depăşit 2,4 milioane de lei (peste 1,7 milioane de lei, fonduri nerambursabile).

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.