Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

An turistic de excepţie la Salina Praid | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Timp Liber » An turistic de excepţie la Salina Praid
An turistic de excepţie la Salina Praid

An turistic de excepţie la Salina Praid

 640.000 de intrări în subteran au avut loc pe parcursul anului 2016

Numărul intrărilor în Salina Praid a atins, în 2016, un nou record, reprezentanţii unităţii susţinând că a fost un an turistic de excepţie.

Directorul tehnic al Salinei Praid, Sebestyén József, a declarat, luni, că s-a atins un nou record de 640.000 de intrări în subteran pe parcursul anului 2016, faţă de 570.000 intrări înregistrate în 2015.

Sebestyén a spus că 366.700 au fost vizitatori, iar restul, persoane care au venit la tratament şi au stat cel puţin cinci zile.

Luna cu cele mai multe intrări în subteran a fost august, când s-au înregistrat 105.000 vizitatori şi 67.000 pacienţi.

Unul din motivele creşterii numărului de turişti ar putea fi legat, crede Sebestyén József, de faptul că mulţi dintre români au preferat să îşi petreacă vacanţa în ţară şi să nu mai plece în străinătate, pe fondul ameninţărilor şi atentatelor teroriste cu care s-au confruntat unele ţări europene. Majoritatea turiştilor care vizitează Salina Praid sunt din România, dar şi din Ungaria sau Republica Moldova.

Chiar şi în această perioadă salina este vizitată, săptămâna trecută înregistrându-se şi 600 de intrări pe zi, în contextul în care copiii au avut vacanţă şi au venit în zonă şi mulţi cetăţeni din Republica Moldova, care îşi petrec sărbătorile de iarnă pe rit vechi în România.

Potrivit sursei citate, în prezent se lucrează la capacitate maximă pentru onorarea comenzilor de sare pentru deszăpezirea drumurilor, Salina Praid având încheiate contracte cu Compania Naţională de Autostrăzi.

Datorită creşterii numărului de turişti, în ultimii ani s-au înmulţit facilităţile oferite acestora în subteran, în galeria de vizitare, aflată la 120 de metri adâncime, fiind amenajate spaţii de joacă şi creaţie pentru cei mici, existând acces gratuit la Internet sau posibilitatea de servire a mesei.

De asemenea, doritorii pot face şi mişcare în subteran, întrucât au la dispoziţie mese de ping-pong, dar pot participa şi la ore de gimnastică, cu un antrenor, acestea fiind extrem de benefice pentru pacienţi, în condiţiile în care astfel pot inhala mai mult aer sărat.

Începuturile Salinei Praid datează încă din epoca romană, în unele documente fiind amintite patru excavaţii de suprafaţă „tip amfiteatru”.

În apropierea comunei Praid se află şi „Muntele de Sare”, o rezervaţie geologică inclusă în zonele naturale protejate de interes naţional, care are aproximativ 60 de hectare şi unde cresc plante extrem de rare, unele unice în România.

Lia MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.