Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Amenzile aplicate preşedintelui PPMT Miercurea-Ciuc, anulate sau schimbate în avertisment, în primă instanţă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Politic » Amenzile aplicate preşedintelui PPMT Miercurea-Ciuc, anulate sau schimbate în avertisment, în primă instanţă
Amenzile aplicate preşedintelui PPMT Miercurea-Ciuc, anulate sau schimbate în avertisment, în primă instanţă

Amenzile aplicate preşedintelui PPMT Miercurea-Ciuc, anulate sau schimbate în avertisment, în primă instanţă

  • Decizia instanţei nu este definitivă
  • În luna iunie a anului trecut, Tőke Ervin a fost sancţionat contravenţional de Poliţie şi Jandarmerie pentru că a încercat să arboreze drapelul secuiesc în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, dar şi pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate

Consilierul local al PPMT din Miercurea-Ciuc, Tőke Ervin, care este şi preşedintele Organizaţiei locale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, a câştigat, în primă instanţă, procesele intentate Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita pentru anularea unor sancţiuni contravenţionale. Acesta a fost amendat de poliţişti şi jandarmi, în luna iunie a anului trecut, pentru că a încercat să arboreze ilegal în piaţa centrală din Miercurea-Ciuc steagul secuiesc, respectiv pentru organizarea unei manifestaţii neautorizate.

Astfel, Judecătoria Miercurea-Ciuc a anulat, la sfârşitul anului trecut, amenda de 10.000 de lei aplicată de poliţiştii din municipiu lui Tőke Ervin pentru arborarea ilegală a drapelului secuiesc.

De asemenea, joia trecută, aceeaşi instanţă a admis în parte plângerea formulată de Tőke Ervin împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei întocmit de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita şi a înlocuit amenda de 1.000 de lei aplicată pentru organizarea unei manifestaţii ilegale cu avertisment.

Cele două decizii ale Judecătoriei Miercurea-Ciuc nu sunt definitive, ele pot fi atacate cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, plt. adj. Gheorghe Suciu, a declarat, ieri, că la ora actuală, la nivelul instituţiei, „nu a fost primită motivarea instanţiei de judecată, urmând ca la primirea ei, dacă va fi cazul, să utilizăm toate căile de atac oferite de lege”.

Şi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, subinspector de poliţie Gheorghe Filip, a declarat că, după primirea motivării instanţei, instituţia va utiliza toate căile de atac oferite de lege.

∗∗∗

În cursul după-amiezii zilei de 3 iunie 2016, la sfârşitul campaniei electorale pentru alegerile locale, în prezenţa câtorva zeci de persoane, Tőke Ervin, candidat la Primăria Miercurea-Ciuc din partea PPMT, a încercat să ridice drapelul secuiesc pe un catarg din centrul oraşului (a cărui autorizaţie de construire era atacată în contencios-administrativ de Instituţia Prefectului, drept pentru care aceasta nu putea fi valabilă până la soluţionarea cauzei), moment în care o patrulă a poliţiei a coborât steagul, l-a dat jos de pe catarg, în huiduielile celor prezenţi şi l-a confiscat. De asemenea, Tőke Ervin a fost condus la sediul poliţiei şi a fost amendat. Pe de altă parte, consilierul local spunea atunci că nu a făcut nimic ilegal şi a susţinut că, potrivit legii, autorizaţia de construcţie emisă de primărie era valabilă până la pronunţarea instanţei şi nu se suspendă aşa cum au susţinut poliţiştii. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. De ce trebuie arborat în Piața Centrală un steag etnic, neaprobat oficial de organele autorizate ale statului? Ca să provoace reacții de nemulțumire între etnii? Ca să se dușmănească? Măsura de sancționare este justificată. Era normal ca mai întâi să existe o hotărâre a C.L. sau C.J. și numai apoi să fie arborat acel steag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.