Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Alte 4.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Alte 4.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în judeţ
Alte 4.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în judeţ

Alte 4.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns în judeţ

  • Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat trei milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut

Direcţia de Sănătate Publică Harghita a solicitat pentru sezonul 2020-2021 un număr de 23.000 de doze de vaccin antigripal pentru vaccinarea gratuită a populaţiei judeţului şi a primit până în prezent 6.900 de doze.

„Am solicitat în repetate rânduri oficialilor Ministerului Sănătăţii, ca la distribuirea dozelor de vaccin în teritoriu să se aibă în vedere condiţiile geo-climatice, faptul că în judeţul Harghita vremea s-a răcit deja, că iarna vine aici mult mai repede decât în alte judeţe, iar circulaţia virusurilor caracteristici sezonului rece poate începe mai repede decât în alte zone ale ţării, astfel încât administrarea vaccinului antigripal să poată fi făcută în timp util persoanelor îndreptăţite la vaccinarea gratuită”, a spus dr. Tar Gyöngyi, director executiv la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Harghita.

În prima tranşă au fost trimise 2.640 de doze de vaccin antigripal Influvac Tetra pentru copii peste 3 ani şi pentru adulţi, cu menţiunea clară de a fi administrate persoanelor instituţionalizate şi personalului care deserveşte aceste instituţii, persoanelor dializate, gravidelor şi copiilor între 3 şi 5 ani. După acoperirea vaccinării categoriilor menţionate anterior, din prima tranşă au mai rămas foarte puţine doze, repartizate angajaţilor MAI.

Luni, 19 octombrie, au sosit în judeţ alte 300 de doze de vaccin Vaxigrip destinate copiilor între 6 luni şi 3 ani, precum şi 3.960 de doze de Influvac Tetra, pentru personalul medical şi pacienţii din grupele de risc. Conform sursei citate, există promisiuni din partea Ministerului Sănătăţii că până la sfârşitul lunii octombrie, Direcţia de Sănătate Publică va mai primi încă o tranşă de vaccin antigripal, pentru bolnavii cronici şi personalul medical.

„Sper ca personalul medical să fie vaccinat cu prioritate, pentru a nu se forma focare COVID-19 în instituţiile sanitare”, a conchis şefa DSP Harghita.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control a Bolilor promovează vaccinarea antigripală, fiind cea mai eficientă metodă de reducere a riscului de îmbolnăvire cu gripă şi a complicaţiilor acesteia, fiind recomandată cu tărie în actualul context epidemiologic.

Potrivit forurilor menţionate, grupele de populaţie cu risc crescut de complicaţii în cazul contractării gripei sunt copiii mai mici de 5 ani, vârstnicii trecuţi de 65 de ani, bolnavii cronici, în special cei cu afecţiuni respiratorii şi cardio-vasculare, persoanele diagnosticate cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, gravidele şi personalul care activează în domeniul Sănătăţii: medici, cadre sanitare medii şi personalul auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv angajaţii instituţiilor de ocrotire, precum şi cei ai unităţilor de bolnavi cronici.

Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat trei milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc crescut de îmbolnăvire. „Avem posibilitatea creşterii cantităţii de vaccin până la patru milioane de doze, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de cerere”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Anul aceasta, gripa sezonieră se suprapune cu epidemia COVID-19, creând confuzie între cele două afecţiuni.

Farmaciile au făcut precomenzi pentru vaccinul antigripal, iar primele doze au venit în judeţ, dar s-au epuizat în timp record. Anul acesta este disponibilă şi o variantă intranazală, pentru imunizarea copiilor.

D.DRĂGAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.