Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Pagini ale istoriei învăţământului românesc din judeţul Harghita” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Sănătatea » „Pagini ale istoriei învăţământului românesc din judeţul Harghita”
„Pagini ale istoriei învăţământului românesc din judeţul Harghita”

„Pagini ale istoriei învăţământului românesc din judeţul Harghita”

  • Volumul a fost prezentat publicului recent, în cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Universităţii de la Izvoru Mureşului, desfăşurată online în actualul context epidemiologic

Cartea „Pagini ale istoriei învăţământului românesc din judeţul Harghita”, ieşită de sub tipar anul acesta la Editura Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe şi coordonată de prof. Elena Mândru, face parte din proiectul cu acelaşi nume şi conţine lucrările ştiinţifice prezentate la conferinţa „Începuturile învăţământului românesc pe teritoriul de azi al judeţului Harghita” organizată anul trecut de Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni la Topliţa, cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţiei.

Obiectivul proiectului, ne spune prof. Elena Mîndru, îl reprezintă diseminarea şi popularizarea de informaţii şi documente autentice privind istoria învăţământului românesc în judeţul Harghita, prin organizarea de conferinţe, lansări de carte şi prin susţinerea iniţiativelor de publicare a unor file de monografie ale unităţilor de învăţământ.

„Apreciem că astfel de iniţiative pot contribui la motivarea noilor generaţii, de a acţiona, la rândul lor, pentru păstrarea şi transmiterea acestor mărturii privind eforturile înaintaşilor de a pune bazele şcolii româneşti pe aceste meleaguri, în condiţii dintre cele mai vitrege. Oferim acest model de patriotism şi spirit civic, pentru a acţiona în beneficiul semenilor şi pentru a construi o societate durabilă. Considerăm că, în calitatea noastră de educatori, prin puterea exemplului, conştientizăm în rândul tinerilor din comunităţile noastre importanţa păstrării şi transmiterii valorilor culturale din această zonă”, a declarat preşedinta Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni.

Mesajul de întâmpinare a cititorului acestui volum îl reprezintă însăşi coperta, care prezintă în mod simbolic „o cunună de lauri adusă vechii şcoli româneşti” şi dascălilor săi, „adevăraţi ctitori de neam”. Primele pagini aduc cuvântul de binecuvântare şi învăţătură duhovnicească „Hristos-Domnul – lumina cunoaşterii dascălilor” al Preasfinţitului Părinte Andrei, episcop al Covasnei şi Harghitei, evidenţiind faptul că „dascălii şi clerul au reprezentat reperele poporului, modele ce au izvorât ştiinţa şi au îmbrăcat comunităţile tutelate în haina cuminţeniei şi a înţelegerii rostului neamului din care îşi are obârşia fiecare”.

Prefaţa cărţii, intitulată „Şcolile româneşti din judeţul Harghita – instituţii de bază ale dăinuirii noastre în Arcul Intracarpatic” aparţine dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, care remarcă faptul că „studiile cuprinse în prezentul volum introduc în circuitul ştiinţific noi informaţii referitoare la învăţământul în limba română din localităţile judeţului Harghita”.

Urmează argumentul cărţii – „Şcoala şi tradiţiile asociative ale slujitorilor săi” – prezentat de prof. Elena Mîndru. Coordonatoarea volumului declară: „Am încercat să fac o incursiune în istoricul învăţătorimii de la 1869 până în 1927, când a luat fiinţă Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, reactivată în anul 2006, cu rol de federaţie, care reuneşte asociaţiile dascălilor din România şi a celor români din afara graniţelor ţării, din aceasta făcând parte şi Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni. Dorim să aducem în atenţia cititorilor acestor lucrări informaţiile şi faptele înaintaşilor noştri – pietre de temelie pentru ceea ce reprezintă învăţământul românesc din această zonă”.

Cartea este alcătuită din 16 lucrări, autorii acestora fiind doctori în ştiinţe, istorici şi cercetători, nume cu rezonanţă în domeniu, cărora li s-au alăturat peste 20 de cadre didactice din şcolile harghitene, dornice să scoată la lumină informaţii inedite despre şcolile comunităţilor din care provin.

„Mi-aş dori să fie un alt început, un moment în care profesorii zilelor noastre să se mobilizeze pentru a publica file de monografii despre şcolile în care slujesc ca dascăli, nelăsând să se aştearnă uitarea peste ceea ce reprezintă istoria învăţăturii de carte a străbunilor noştri”, mărturiseşte coordonatoarea volumului.

Cartea se încheie cu o anexă valoroasă, care cuprinde „Lucrări, studii şi articole referitoare la istoria, cultura şi spiritualitatea românească din judeţele Covasna şi Harghita, inclusiv învăţământul românesc din cele două judeţe”, cei care doresc aprofundarea studiului în acest domeniu având la îndemână nu mai puţin de 69 de titluri.

Tipărită cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului (SGG), cartea se alătură celor trei volume de portrete de dascăli intitulate „Ctitori de neam” şi celor care vor urma.

„Astfel, ne simţim legaţi prin fire nevăzute de generaţiile trecute, prezente şi viitoare, acţionând pentru noi şi pentru cei care ne vor urma aici, în inima României, în această lume multietnică şi pluriconfesională, după învăţătura episcopului nostru, împletind în cămara minţii noastre harul lui Dumnezeu”, a conchis prof. Elena Mîndru, preşedinta Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, în finalul interviului acordat ziarului Informaţia Harghitei.

***

Cea de-a XVIII-a ediţie a Universităţii Izvoru Mureşului din acest an a avut ca temă centrală „Românii la un secol de la Recunoaşterea internaţională a Marii Uniri”. Manifestarea, destinată românilor de pretutindeni, organizată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin intermediul Centrului Cultural Topliţa, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, a fost sprijinită de Guvernul României, prin Secretariatul General al Guvernului şi Serviciul pentru Dezvoltare Comunitară.

M. DANIELA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.