Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Activităţi de cercetare arheologică la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Activităţi de cercetare arheologică la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc
Activităţi de cercetare arheologică la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc

Activităţi de cercetare arheologică la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc

  • La jumătatea lunii august, Ziua Porţilor Deschise

Echipa de arheologi din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) din Sf. Gheorghe, jud. Covasna, coordonată de dr. Valerii Kavruk (în calitate de responsabil ştiinţific) şi formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ştefan, dr. Maria-Magdalena Ştefan şi drd. Puskás József, participă, în perioada iunie – august, la activităţile de cercetare arheologică sistematică din cadrul sitului Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita. De asemenea, la aceste cercetări arheologice sistematice iau parte şi colaboratori externi cu specializări multiple în problemele preistoriei: prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, dr. Roxana Munteanu şi Björn Briewig, în calitate de membri în colectivul de cercetare.

Potrivit unui comunicat de presă al MNCR, în campania arheologică din anul 2021 echipa de cercetare şi-a propus următoarele obiective:

  • cercetarea structurii valului de apărare din capătul de vest al sitului şi corelarea stratigrafică a acestuia cu stratigrafia incintei sitului;
  • elucidarea structurii valului de apărare din capătul de nord al sitului, cercetarea urmelor şanţurilor defensive şi corelarea stratigrafică a acestora cu stratigrafia incintei sitului;
  • stabilirea cronologiei sistemului defensiv din capătul sitului prin prelevare de probe pentru analize radiocarbon şi prin analiza stratigrafiei suprafeţelor cercetate.

În prezent, precizează MNCR, echipa de cercetare lucrează două sectoare ale sitului.

„În sectorul vestic, pe o suprafaţă de 6×4 m, zonă în care sunt cercetate vestigii arheologice atribuite locuirilor din perioada Epocii bronzului mijlociu (Costişa-Ciomortan şi Wietenberg). Cele două entităţi culturale au ocupat şi locuit situl de la Dâmbul Cetăţii în intervalul cronologic circa. 2100-1500 î. Chr.

În sectorul nordic al sitului, pe suprafaţa de 14×2 m, zonă în care sunt cercetate structuri de locuit din perioada eneolitică de tip Cucuteni-Ariuşd (circa. 4250-3900 î. Chr. ) formate din locuinţe incendiate şi posibile structuri defensive. Tot în această zonă se documentează structura valului de fortificaţie atribuit locuirii din epoca bronzului (Costişa-Ciomortan şi Wietenberg) şi cel puţin două şanţuri care apărau, cel mai probabil, aşezarea tot pe parcursul acestei perioade a Epocii bronzului”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, pe data de 11 august se va organiza şi Ziua Porţilor Deschise la situl Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, comuna Păuleni-Ciuc.

***

Cercetarea arheologică de la Şoimeni „Dâmbul Cetăţii”, jud. Harghita, se realizează cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Majoritatea pieselor descoperite la Şoimeni „Dâmbul Cetăţii” din perioada 1999-2011, sunt expuse în cadrul expoziţiei permanente „Aşezarea preistorică de la Păuleni-Ciuc”, la sediul central al MNCR din Sf. Gheorghe.

Toate bunurile arheologice descoperite în perioada 2012-2021, care se pretează pentru a fi expuse în cadrul expoziţiei amintite mai sus, urmează cursul firesc al programelor de conservare, restaurare, publicare, clasare şi valorificare expoziţională ale Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.