Zeci de acţiuni comune ale poliţiştilor şi silvicultorilor harghiteni se desfăşoară, în această lună, pentru combaterea tăierilor ilegale de brazi, pe tot teritoriul judeţului fiind instalate mai multe puncte fixe şi mobile de control.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat pentru Agerpres că acţiunile se derulează până la finalul anului, în baza unui protocol încheiat între poliţia harghiteană, Direcţia Silvică Harghita, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Braşov, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean şi Garda de Mediu. De asemenea, oamenii legii colaborează şi cu ocoalele silvice private, composesoratele din judeţ şi alţi administratori de păduri.
„Pe de o parte, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, poliţiştii îşi continuă activităţile specifice, dar intensifică acţiunile şi controalele în ceea ce priveşte verificarea legalităţii transporturilor materialelor lemnoase, în special a brăduţilor de Crăciun, pentru prevenirea tăierilor ilicite. În baza unui plan comun de acţiune, poliţiştii colaborează cu celelalte instituţii şi structuri cu atribuţii în domeniu, atât pentru prevenirea încălcării legislaţiei, cât şi pentru depistarea celor care comit ilegalităţi”, a declarat Gheorghe Filip.
Potrivit sursei citate, s-au instalat mai multe puncte fixe în locuri considerate vulnerabile, cum ar fi la intersecţia drumurilor forestiere cu cele naţionale, sau la graniţa cu celelalte judeţe, dar se organizează şi ample acţiuni de verificare cu patrule mobile în locuri în care se pun în vânzare brazi, cum ar fi pieţele şi târgurile, dar şi în gări şi autogări.
„Putem spune că au fost constituite, pe de o parte, puncte fixe de control în zonele predispuse faptelor ilicite, iar pe de altă parte au fost însărcinaţi cu atribuţii în acest sens poliţişti din toate cele nouă municipii şi oraşe ale judeţului, cât şi de la posturile comunale de poliţie. Se au în vedere zonele cu un aflux mare de cetăţeni, unde poate exista intenţia comercializării ilegale a brazilor, dar şi traseele de tranzit şi punctele intermediare de transport, cum ar fi gări şi autogări”, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei harghitene.
Gheorghe Filip a avertizat că, „potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 85, din 8 noiembrie 2006, în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie, tăierea ilicită chiar şi a unui singur pom de Crăciun (arbori din speciile brad, molid sau alte răşinoase cu diametrul la colet cuprins între 2,1 şi 12 cm), în arborete în compoziţia cărora se găsesc aceste specii, constituie infracţiune şi poate fi pedepsită cu privarea de libertate, respectiv pedeapsa închisorii”.
Potrivit sursei citate, anul trecut, în Harghita au fost confiscaţi aproximativ 360 de brazi de Crăciun tăiaţi ilegal, iar în ultimele zile mai multe persoane au fost prinse după ce au tăiat ilegal peste 80 de pomi de iarnă. (Gina Ştefan)