Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Mâine:Ziua porţilor deschise pe Şantierul arheologic din Păuleni-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 3 mai 2024
Home » Timp Liber »
Mâine:
Ziua porţilor deschise pe Şantierul arheologic din Păuleni-Ciuc
<h5><i>Mâine:</i></h5>Ziua porţilor deschise pe Şantierul arheologic din Păuleni-Ciuc

Mâine:
Ziua porţilor deschise pe Şantierul arheologic din Păuleni-Ciuc

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni invită publicul vineri, 18 august, începând cu ora 10:00, la Ziua porţilor deschise pe Şantierul arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetăţii, judeţul Harghita, pentru a afla de la specialiştii muzeului poveştile noilor descoperiri efectuate în campania de cercetare arheologică interdisciplinară desfăşurată anul acesta.

Situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii este cunoscut şi cercetat de MNCR în parteneriat cu instituţii din ţară şi străinătate începând din anul 1999 şi este „un sit-cheie pentru cunoaşterea eneoliticului şi epocii bronzului din arealul aferent sectorului central-sudic al Carpaţilor Orientali. Cercetările efectuate au descoperit în cadrul acestui sit vestigiile culturilor Cucuteni-Ariuşd, Bodrogkeresztúr, Coţofeni, Jigodin, Costişa-Ciomortan şi Wietenberg. Acestora li se adaugă descoperiri singulare de factură dacică târzie şi din epoca romană târzie sau post-romană timpurie nedefinite cultural”, aflăm de la echipa formată din dr. Dan Buzea, dr. Dan Ştefan şi drd. Puskás József, coordonată de dr. Valerii Kavruk, responsabil ştiinţific şi manager al instituţiei.

În campania din anul 2023 au fost cercetate şanţuri care înconjurau situl în zona de nord, nord-est, est şi vest, acestea nefiind contemporane.

În Secţiunea V au fost descoperite 7 şanţuri. Cel mai timpuriu dintre acestea, realizat la marginea exterioară a promontoriului, după toate probabilităţile, datează din eneoliticul mijlociu şi aparţine locuirii Cucuteni A, iar cel mai târziu datează din epoca romană târzie sau post-romană, cu atribuirea culturală încă nedefinită. Celelalte şanţuri identificate în Secţiunea V sunt atribuite perioadei epocii bronzului, probabil din perioada Ciomortan şi/sau Wietenberg.

Şanţurile descoperite în Secţiunea III datează din mai multe etape preistorice de ocupare a sitului, din eneolitic (Cucuteni A) şi din perioada epocii bronzului (atribuite culturilor Ciomortan şi Wieterberg).

În prezent se documentează materialele arheologice descoperite (ceramică, obiecte de piatră, os etc.) şi s-au prelevat probe de cărbune şi os pentru a fi trimise la analize de radiocarbon în vederea determinării vechimii lor.

O parte dintre artefactele descoperite în situl de la Păuleni-Ciuc – Dâmbul Cetăţii (Şoimeni) pot fi văzute în expoziţia de bază de la sediul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna şi pe site-ul www.muzeu.mncr.ro.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.