Muzică pentru toate gusturile, distracţie şi voie bună, timp de trei zile, în oraşul Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent Muzică pentru toate gusturile, distracţie şi voie bună, timp de trei zile, în oraşul Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 20 iunie 2024
Home » Societate » Muzică pentru toate gusturile, distracţie şi voie bună, timp de trei zile, în oraşul Bălan
Muzică pentru toate gusturile, distracţie şi voie bună, timp de trei zile, în oraşul Bălan

Muzică pentru toate gusturile, distracţie şi voie bună, timp de trei zile, în oraşul Bălan

Locuitorii fostei localităţi miniere Bălan sunt aşteptaţi, începând de vineri şi până duminică, la o serie de evenimente deosebite organizate cu prilejul „Zilelor oraşului”, aflate anul acesta la cea de a XX-a ediţie.

„Zilele Oraşului Bălan” debutează vineri, la ora 17:45, cu o reprezentaţie de excepţie a unui ansamblu folcloric, după care va avea loc un spectacol cu muzică şi dans susţinut de „Clubul copiilor” din localitate. Sâmbătă, de la ora 11:00, va fi organizată o scurtă comemorare la Troiţa Sfânta Varvara din faţa fostei întreprinderi miniere în memoria minerilor care au trudit şi şi-au pierdut viaţa în subteran. În aceeaşi zi, de la ora 17:00, va avea loc un concert etno susţinut de Kristof Katalin şi Milan, după care vor urca pe scena amplasată în centrul oraşului artiştii Diana Mogoş şi Adrian Negrilă pentru a prezenta un spectacol cu muzică populară. Nu va lipsi nici muzica hip-hop, pentru că la ediţia din acest an a zilelor oraşului de la poalele Hăşmaşilor au fost invitate şi formaţiile AK26 şi Fără Zahăr, iar pentru amatorii de manele organizatorii au chemat-o la Bălan şi pe Morgana. Duminică, muzica populară va suna din nou în centrul localităţii, unde va urca pe scenă, de la ora 15:45, Cora Munteanca, spectacolul acesteia fiind urmat de reprezentaţiile lui Mike Zatter şi Kincses Tunde, care vor aduce în oraş muzica pop şi dance. De la ora 18:45 îi va încânta pe cei prezenţi interpretul de muzică populară Ionică Moroşanu, iar de la ora 19:45 scena va aparţine trupei Titan care va susţine un concert pop-rock. Ultimul concert al serii va fi cel al formaţie etno „Roo-Mania”, iar cea de a XX-a ediţie a „Zilelor Oraşului Bălan” se va încheia cu un spectaculos foc de artificii, promit organizatorii.

Organizatorii s-au gândit să îi aducă mai aproape unii de ceilalţi pe membrii comunităţii şi prin intermediul sportului, în programul manifestărilor fiind incluse mai multe competiţii de minifotbal, tenis de masă sau şah, iar sâmbătă va avea loc şi un meci de „retro fotbal” disputat între foştii fotbalişti de la clubul Minerul Bălan şi cei de la „Tiszafoldvar Oregfiuk” din Ungaria. Tot sâmbătă, între orele 10:00 şi 14:00, vor putea fi admirate mai multe autoturisme vechi, dar perfect funcţionale, în cadrul unui eveniment „Retromobil”.

„Zilele Oraşului Bălan, în ediţia a XX-a, sunt mai mult decât o celebrare a istoriei şi tradiţiilor noastre locale. Ele reprezintă esenţa spiritului nostru comunitar, în care diversitatea şi armonia interetnică stau la baza oricărei realizări. An de an, în pace şi prietenie, ne străduim să facem din acest eveniment un punct de reîntâlnire pentru locuitorii noştri, atât pentru cei de acasă, cât şi pentru cei plecaţi în străinătate, dar şi pentru prietenii care aleg să petreacă aceste zile speciale alături de noi. Zilele Oraşului Bălan rămân un simbol al coeziunii, mândriei şi unităţii noastre”, a declarat publicaţiei noastre primarul localităţii, Gheorghe Iojiban.

Oraşul Bălan a fost timp de mulţi ani o localitate monoindustrială, principala sursă de venit a majorităţii locuitorilor provenind din activitatea de exploatare a minereului de cupru, fără ca societăţile comerciale sa aibă un impact semnificativ. Odată cu intrarea în declin a economiei naţionale după Revoluţia din 1989, soarta oraşelor de tip monoindustrial create de regimul comunist a fost pecetluită, iar complexul industrial al exploatării din localitate a început să îşi piardă treptat din investiţii. În anul 2006 mina din Bălan a fost închisă, iar de atunci autorităţile locale depun eforturi consistente, în colaborare cu societatea civilă, pentru atragerea de fonduri pentru investiţii şi pentru dezvoltarea în continuare a oraşului aflat într-o zonă cu un imens potenţial turistic. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.