Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Un harghitean a fost premiat la Bird Photographer of the Year 2022, competiţie la care au participat mii de fotografi din peste o sută de ţări | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Un harghitean a fost premiat la Bird Photographer of the Year 2022, competiţie la care au participat mii de fotografi din peste o sută de ţări
Un harghitean a fost premiat la Bird Photographer of the Year 2022, competiţie la care au participat mii de fotografi din peste o sută de ţări

Un harghitean a fost premiat la Bird Photographer of the Year 2022, competiţie la care au participat mii de fotografi din peste o sută de ţări

Recent, Bird Photographer of the Year (supranumit şi campionatul mondial al fotografiei de păsări) şi-a desemnat laureaţii ediţiei din acest an. Printre ei s-a aflat şi un harghitean, Potozky László, care a obţinut medalia de argint la secţiunea Urban Birds (Păsări Urbane). Trebuie precizat şi faptul că poza cu care a participat la acest concurs internaţional, intitulată „Gonzo”, a fost făcut la Sânpaul.

Potozky László este cunoscut prin dublă ipostază: este directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, care anual desfăşoară programul „Spaţii Verzi” şi a mai devenit cunoscut datorită pasiunii lui, aceea de fotograf de natură, în special al păsărilor.

Şi cum o asemenea recunoaştere internaţională nu putea fi trecută cu vederea, am avut plăcerea de a realiza un interviu, pe care vă invit să-l citiţi în continuare.

– Înainte de a vorbi despre această performanţă, aş dori să ne spuneţi de unde a început pasiunea despre fotografie şi, în special, pentru imortalizarea păsărilor?

– Iubesc natura, biodiversitatea și în special păsările, într-un mod aproape pătimaș. Am marele noroc că meseria pe care o exercit este legată organic de protecția naturii. Astfel am avut și am în continuare ocazia să văd o mulțime din minunile acesteia, atât în țară cât și în diverse alte zone ale planetei. La un moment dat am simțit nevoia să prezint și altora toate aceste frumuseți, acest patrimoniu inestimabil, în ideea de a-i face pe semenii noștri să le cunoască mai bine, să observe imensa lor frumusețe și diversitate, iar apoi să le și protejeze. Asta m-a determinat ca fotografia de natură şi în special cea de păsări să devină principalul meu hobby.

– De mulţi ani vă urmăresc pozele realizate şi pot spune, fără a exagera, că sunteţi printre cei mai buni fotografi de natură din ţară. Care e secretul pentru a ajunge aici, cât timp şi câtă pasiune trebuie investite?

– La baza secretului, cum am explicat şi la întrebarea precedentă, trebuie să stea dragostea şi respectul faţă de natură. În cazul meu, încerc să încorporez în fotografiile mele bucuria pe care o simt de fiecare dată când sunt în mijlocul naturii, când am ocazia să observ speciile de animale şi în mod special păsările în marea lor diversitate. Pe lângă aceasta este foarte importantă cunoaşterea acestor făpturi minunate, în ideea de a le cunoaşte habitatul, comportamentul, etc.

Fotograful de natură trebuie să fie unul umil şi etic, cu o abordare cât mai puţin deranjantă a subiecţilor. Toate acestea te pot face un fotograf de natură bun, nu numai din punct de vedere tehnic, ci şi din punct de vedere a ce transmiţi prin cadrele tale. În ceea ce priveşte timpul, acesta din păcate niciodată nu este de ajuns. Dacă ar fi după mine aş face asta 7 zile din 7. Din păcate, momentan aşa ceva nu este posibil, aşa că petrec aproape fiecare weekend precum şi concediile în natură. În ultimii ani, în perioada migraţiilor de primăvară şi toamnă a păsărilor reuşesc chiar şi în timpul săptămânii ca măcar într-o zi sau două să fiu pe teren la răsăritul soarelui, iar la ora 09:00 deja să fiu la muncă. Speranţa mea este ca atunci când voi ieşi la pensie să-mi pot aloca majoritatea timpului acestui hobby minunat.

– Există un secret pentru a prinde cele mai bune imagini când vine vorba de fotografiatul păsărilor şi animalelor? Ce sfaturi le-aţi oferi celor care ar dori să devină fotografi de natură?

– Să iubească, să cunoască şi să respecte natura şi vietăţile ei, să înveţe cât mai bine tehnica fotografierii şi multă-multă practică pe teren.

– Cât de costisitor este un asemenea hobby?

– Fotografia în general este un hobby din categoria celor serios costisitoare. Fotografia de wildlife şi de păsări este şi mai costisitoare, necesitând aparate şi tele-obiective performante, nemaivorbind de costul deplasărilor prin ţară şi prin străinătate. Echipamentul majorităţii fotografiilor de acest gen costă câteva zeci de mii de lei. Asta nu înseamnă însă, că cei care doresc să se iniţieze în arta fotografierii păsărilor trebuie să facă din start o asemenea investiţie de anvergură. Este bine ca până ce desluşesc tainele acestui hobby să folosească echipamente mai modeste şi doar când simt că vor să facă un salt calitativ serios să investească în echipament mai performant.

– Cu siguranţă, de-a lungul anilor de mers în natură şi „vânat” păsări şi animale cu obiectivul camerei de fotografiat v-au rămas în amintire mai multe momente speciale. Indiferent că vorbim de întâmplări, exemplare rare întâlnite sau poze speciale.

Ne puteţi spune unul (sau mai multe) dintre acestea?

– Au fost foarte multe astfel de momente atât acasă în ţară cât şi în străinătate. Una dintre cele mai memorabile s-a petrecut în Australia, când am vizitat Parcul Naţional Blue Mountains. Mergând pe una dintre potecile forestiere ale parcului, la un moment dat am observat într-o zonă cu poiană 4-5 exemplare de cacadu cu creastă sulfuroasă. Acestea sunt păsări superbe de vreo 50 de cm, cu penaj alb şi nişte creste galbene foarte frumoase. M-am aşezat la marginea poienii, am tras câteva zeci de cadre cu ele, iar după aceea doar am stat cu aparatul în mână, şi am continuat să le observ şi să le admir. La un moment dat două păsări s-au desprins din grup şi s-au apropiat de mine, atingând cu ciocul obiectivul aparatului meu. N-am făcut nici o mişcare, m-am uitat în ochii lor, au stat cu mine preţ de câteva minute, după care s-au realăturat restului de păsări din grup. Am simţit o conexiune specială pe care n-o voi uita niciodată.

– Premiul câştigat acum este primul internaţional (sau naţional) sau mai aveţi în palmares şi altele?

– Nu este primul premiu internaţional, în trecut am mai câştigat şi alte câteva medalii de aur şi de argint la diverse saloane fotografice internaţionale, cum ar fi de exemplu unele organizate în Franţa, Suedia sau Italia, precum şi peste 20 de menţiuni la alte saloane internaţionale. Dar medalia de argint obţinută la Bird Photographer of the Year, ediţia 2022 o consider cea mai valoroasă şi dragă mie.

– Să ne oprim puţin şi la acest premiu. Uitându-mă puţin peste pagina de Internet a competiţiei, eu spun doar atât: concursul a avut în juriu 13 componenţi, fotografi din întreaga lume. În rest, vă las să ne spuneţi dvs. câteva aspecte despre acest concurs…

– Este una dintre cele mai mari şi importante competiţii fotografice din lume cu tematică de natură, şi în mod cert cel mai mare cu tema păsări. Folosind o analogie aş putea spune că este un fel de campionat mondial al fotografiei de păsări. Cea mai bună dovadă legată de anvergura şi importanţa acesteia o dovedeşte interesul major manifestat de miile de fotografi înscrişi, provenind din 115 ţări, şi nu în ultimul rând interesul presei mondiale faţă de această competiţie.

– Şi, bineînţeles, vă rog să ne vorbiţi şi despre poza cu care aţi câştigat argintul. Care e povestea din spatele ei şi, dintre multitudinile de alte poze, cum v-aţi hotărât asupra acesteia?

– Această imagine a fost realizată la Sânpaul, aici în judeţul Harghita, nu departe de una dintre ariile protejate preferate de mine. Sunt foarte rare zilele în care această arie protejată nu reuşeşte să-mi ofere oportunităţi din punct de vedere al fotografierii păsărilor. Cu toate acestea, în astfel de zile rare, ştiu că am o opţiune de rezervă, şi anume o clădire abandonată în care cucuvelele îşi fac cuibul de mai bine de un deceniu.

Anul trecut, într-una dintre aceste zile de plan B, am ajuns la clădire după o ploaie puternică şi am descoperit că familia cucuvelelor crescuse: trei pui tocmai începeau să exploreze împrejurimile. Spre bucuria mea, am fost „întâmpinat” de întreaga familie şi, în timp ce patru dintre ele îşi uscau penele pe acoperiş, unul dintre pui se afla sub acesta, pozând într-un mod ciudat. Din primul moment am putut vedea o asemănare cu „Gonzo”, celebrul personaj din The Muppet Show, de aici şi titlul fotografiei.

– Cât de important este pentru dvs. o asemenea recunoaştere internaţională?

– Când te implici în ceva cu dragoste şi pasiune şi vine şi recunoaşterea muncii investite te simţi oarecum împlinit, simţi că ai reuşit să transmiţi ceva ce le place şi semenilor tăi, simţi că poate şi prin hobby-ul practicat ai o contribuţie la protecţia naturii, a biodiversităţii. Şi nu în ultimul rând este o plăcere să-ţi revezi fotografia câştigătoare în articole ample care prezintă rezultatele concursului, printre acestea inclusiv pe site-uri ale unor publicaţii majore precum: The Guardian, The Atlantic, BBC Wildife, Daily Mail, GEO – Deutschland etc.

LIVIU C.

Explicaţie foto: Gonzo – fotografia realizată de Potozky László şi care a fost premiată la Bird Photographer of the Year

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.