Un fapt grav de politizare a învăţământului care ia locul meritocraţiei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 27 iulie 2024
Home » Învățământ » Un fapt grav de politizare a învăţământului care ia locul meritocraţiei
Un fapt grav de politizare a învăţământului care ia locul meritocraţiei

Un fapt grav de politizare a învăţământului care ia locul meritocraţiei

  • Comunicat de presă

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM),cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, strada Mikó Imre, nr. 2, judeţul Covasna, organizaţie ce reuneşte 44 de asociaţii şi fundaţii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş şi care potrivit statutului militează împotriva discriminării de către autorităţile centrale şi locale a românilor din cele trei judeţe aflaţi în situaţie de minoritate numerică în zonă – şi ale căror drepturi la identitate naţională sunt constant lezate de protocoalele şi negocierile dintre partidele de guvernare şi UDMR;

Luând act de postarea în consultare publică la data de 25 august 2021 a proiectului de ordin privind modificarea şi completarea Ordinului nr. 4597/2021 pentru aprobarea metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din şcoli;

În temeiul Legii 52/2003 privind transparenţa în administraţia publică a solicitat Ministerului Educaţiei organizarea unei dezbateri publice;

Domnului Sorin Cîmpeanu, Ministru al Educaţiei

Domnule ministru,

În temeiul Legii 52/2003, republicată, privind transparenţa decizională în administraţia publică, solicităm organizarea unei întâlniri la care să se dezbată public proiectul de ordin mai sus enunţat. În raport cu situaţia epidemiologică suntem de acord ca dezbaterea să fie organizată online.

Solicităm ca la dezbatere să fie invitate şi organizaţii şi sindicate din domeniul educaţiei. De altfel, odată stabilită data dezbaterii publice, FCRCHM va solicita public o participare cât mai largă la dezbatere inclusiv a partidelor politice, având în vedere că reprezentarea parlamentară a românilor din Covasna şi Harghita este una mult diluată datorită condiţiei noastre minoritare, precum şi pentru faptul că proiectul de ordin afectează discriminatoriu întreg învăţământul românesc din Transilvania.

Pe de altă parte vă comunicăm următoarele critici, deocamdată generale, privitoare la propunerea Dvs.:

1) Spre deosebire de forma anterioară a Ordinului 4597/2021 care făcea trimitere expresă la limitele art. 97, alin. 1 din Legea 1/2011 a educaţiei naţionale, propunerea de modificare adaugă la lege în sensul în care în locul consultării formale a organizaţiilor aparţinând minorităţilor naţionale este solicitat avizul acestor organizaţii; Se încalcă astfel Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

2) Chiar şi în forma actuală art. 97/2021 este neconstituţional (iar proiectul de ordin agravează situaţia de neconstituţionalitate) deoarece:

a) Consultarea sau avizarea de către o organizaţie unică a numirii unei persoane într-o funcţie de conducere din sistemul public se regăseşte doar în situaţia consacrării drepturilor colective ale minorităţilor naţionale fiind exclusă o astfel de procedură în cazul consacrării drepturilor individuale privind păstrarea identităţii etnice ale cetăţenilor unui stat aparţinând minorităţilor naţionale. Nici în dreptul internaţional nici în Constituţia României nu sunt recunoscute drepturi colective ale minorităţii naţionale, acestea fiind promovate doar de Ungaria în cadrul geopoliticii sale hungariste, transfrontaliere.

b) În istoria României există o singură situaţie de consacrare de drepturi colective, în perioada 1940-1944, când Germania fascistă a impus ţărilor satelit organisme unice de reprezentare şi control a saşilor (aşa zisele grupuri etnice germane), chiar dacă saşii în majoritatea lor nu agreau doctrina fascistă promovată de Hitler.

c) Similar, prin prevederea ordinului propus de Dvs. obligaţi cetăţenii români de etnie maghiară să se înroleze în UDMR sau să se manifeste ca simpatizanţi ai UDMR, ai doctrinei FIDESZ şi ai lui Victor Orbán (Manifestarea UDMR ca falangă a FIDESZ şi a lui Victor Orbán este notorie, nu trebuie argumentată). Se ajunge astfel la o discriminare a cetăţenilor români de etnie maghiară apolitici sau care simpatizează alte formaţiuni politice maghiare din România sau partide româneşti. Este evident că UDMR va da aviz pe criterii subiectiv-politice şi nu pe criterii de meritocraţie;

d) Înjosiţi şi discriminaţi cetăţenii români de naţionalitate română din şcolile mixte care vor trebui să solicite UDMR aviz pentru o funcţie publică de conducere din România. Îşi va permite un profesor român din Transilvania să afirme nereguli, chiar discriminări, ale românilor minoritari, în procesul educaţional atâta timp cât ocuparea unei funcţii publice de conducere este condiţionată de avizul organizaţiei care militează făţiş pentru separatismul teritorial pe criterii etnice şi, prin autorităţile locale, coordonează un discret dar eficient proces de epurare etnică a românilor din Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare etc.? Evident că nu.

e) În forma pusă în consultare, UDMR dobândeşte o hegemonie politică asupra cetăţenilor români, de naţionalitate română sau aparţinând minorităţii maghiare, un fapt grav de politizare a învăţământului care ia locul meritocraţiei.

3) Proiectul de ordin vorbeşte de un aviz. Trecând peste neconstituţionalitate, discriminare, antiromânism şi maghiarizarea sau mai degrabă UDMRizarea funcţiilor de director ai şcolilor:

a) Care este procedura de obţinere a avizelor? Merg români şi maghiari la sediul UDMR şi îl roagă pe portar să le înregistreze cererea de aviz? În ce limbă se adresează aceştia UDMR? În ce limbă primesc avizul? Cum se poate contesta refuzul portarului de a înregistra cererile? Cum se poate contesta lipsa avizului sau avizul negativ?

4) Acestea sunt doar câteva critici pe care FCRCHM le aduce, Domnule Ministru. În mod evident la dezbaterea publică vom dezvolta toate aceste elemente neconstituţionale, discriminatorii şi de UDMRizare a şcolilor transilvane.

Cu stimă,

Preşedinte,

Teodor Dobrean

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.