Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Turneul Odisee Muzicală ajunge în nordul judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Cultură » Turneul Odisee Muzicală ajunge în nordul judeţului
Turneul Odisee Muzicală ajunge în nordul judeţului

Turneul Odisee Muzicală ajunge în nordul judeţului

Odisee Muzicală, un turneu de concerte interdisciplinar (concert, happening, conferinţă, scenografie), dedicat muzicii contemporane, care se desfăşoară în perioada 8-24 septembrie în mai multe localităţi din ţară, ajunge în zona de nord a judeţului.

Astfel, duminică, 18 septembrie, va fi prezent la Topliţa, Casa de Cultură.

Luni, 19 septembrie, la Subcetate (ora 12:00, Căminul Cultural) şi Borsec (ora 18:00, Casa de Cultură).

Evenimentul cultural-artistic prezintă „Integrala lucrărilor pentru pian la patru mâini” şi „Poemul simfonic pentru 100 de metronoame”, prima lucrare în interpretarea pianiştilor Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu, cea de-a doua, o creaţie originală şi inedită, în primă audiţie absolută în România, într-o interpretare colectivă-interactivă artişti-public, într-un decor scenografic inspirat de creaţia şi viaţa marelui compozitor, alcătuit din lucrări tridimensionale de artă cinetică şi un reportaj vizual documentar pe panouri, realizate de artistul plastic Maria Păun. Conferinţa susţinută de muzicolog Amalia Szűcs-Blănaru întregeşte universul conceptual-muzical al compozitorului.

Proiectul va contribui la o mai bună înţelegere a fenomenului muzical clasic şi la cunoaşterea muzicii contemporane de către tinerii aflaţi în zone geografice mai îndepărtate de circuitul cultural-muzical curent.

„Turneul este gândit ca o introducere în muzica contemporană. Sunt patru paliere prin care se creează deschiderea către universul muzical contemporan:

1. muzică – prezentarea Integralei lucrărilor pentru pian la patru mâini;

2. happening – implicarea publicului în execuţia Poemului simfonic pentru 100 de metronoame, care presupune existenţa unui număr generic de metronoame (100, număr sugerat de Ligeti), aşezate pe o suprafaţă rezonatoare (ex.: masă), cu viteza de oscilaţie reglată în prealabil şi manevrate simultan de interpreţi (cei 3 artişti şi voluntari din sală), care vor declanşa metronoamele la indicaţia dirijorului (unul dintre artişti). De aceea, invităm spectatorii să aducă un metronom – mecanic, electronic sau digital (pe telefon) pentru a face parte din fiecare premieră pusă în scenă;

3. prezentarea orală bilingvă de tip conferinţă, cu detalii legate din viaţa, opera şi sistemul de gândire componistic ce îmbină muzica cu matematica;

4. decor scenografic – lucrări tridimensionale de artă cinetică, o serie de compoziţii rotative, inspirate de lucrarea dedicată metronoamelor de către György Ligeti, concepute în aşa fel încât ideea de mişcare să se concretizeze prin interacţiunea cu obiectul plastic, şi un reportaj vizual documentar cu fotografii şi documente inedite din creaţia şi viaţa compozitorului” – Corina Răducanu, pianist, Asociaţia Klavier ART.

Proiectul, implementat de Asociaţia Klavier ART şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.