Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Turismul medical, o ramură încă neexploatată suficient de mult în judeţul nostru | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Economic » Turismul medical, o ramură încă neexploatată suficient de mult în judeţul nostru
Turismul medical, o ramură încă neexploatată suficient de mult în judeţul nostru

Turismul medical, o ramură încă neexploatată suficient de mult în judeţul nostru

Având în vedere resursele naturale pe care le deţine judeţul, turismul medical (vorbim de medicina de reabilitare şi recuperare, în termeni populari de mersul la băi sau alte tipuri de tratament) ar putea reprezenta o ramură importantă în Harghita. Vorbim aici de microclimatul care există în anumite zone, de mofete, de apele minerale care pot fi folosite şi la cure de băut, dar şi la băi, precum şi de alte resurse naturale. Însă, infrastructura actuală şi numărul mic de medici de specialitate care există în judeţ face ca acesta să nu fie fructificat la potenţialul pe care îl are.

Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, ec. Duda Tihamér Attila, spunea că, deşi aceste resurse există, lipsa autorizării face ca ele să nu poată fi folosite în domeniul medical. Şi dădea exemplul Centrului Wellness de la Băile Tuşnad, acolo unde, deşi apa are efecte curative, se merge doar de plăcere. Asta pentru că procedurile de autorizare au fost începute, dar n-au fost finalizate, deoarece pentru a fi declarate cu efecte de reabilitare, de recuperare, apa minerală trebuie să aibă nişte atestate.

O altă problemă o reprezintă lipsa medicilor de specialitate, în prezent fiind 10 în tot judeţul. CAS Harghita are încheiate doar 5 contracte cu furnizorii de servicii din acest domeniu, iar dintre acestea două îşi desfăşoară activitatea în Băile Tuşnad (HB Hotels şi SC Tuşnad) şi se folosesc de acele efecte benefice pe care anumite elemente ale naturii ni le dăruiesc (mofetă, apă minerală etc.), alte două funcţionează în cadrul spitalelor din Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, iar unul la centrul de reabilitare din Cârţa (Fundaţia Mens Sana). De precizat şi faptul că toate funcţionează în sistem ambulatoriu, deci noi nu avem recuperare medicală în spitale sau sanatorii.

Foarte puţini harghiteni ajung la tratament în Tuşnad

Până când şi Centrul Wellness de la Borsec va intra în relaţie contractuală cu CAS Harghita, singura localitate turistică care oferă asemenea servicii decontate este Băile Tuşnad, acolo unde funcţionează două societăţi. Marea majoritate a celor care merg în Tuşnad la tratament sunt din alte judeţe. Ec. Duda Tihamér Attila spunea că sunt, în special, persoane vârstnice care vin la tratament prin intermediul biletului oferit de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Tratamentul se decontează, în bună parte, de către CAS, iar o altă parte de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, turistului revenindu-i în sarcină să suporte costuri de cazare şi masă.

În ceea ce priveşte, numărul celor care apelează la aceste servicii, CAS Harghita informează faptul că, în medie, 700 de bolnavi sunt trataţi în fiecare lună.

Directorul general al CAS Harghita aducea în discuţie şi creditele de angajament care nu sunt suficiente. Astfel, lunar ar fi nevoie de 95.000 de lei, în timp ce suma avută la dispoziţie este de 78.000 de lei, adică cu aproape 20.000 de lei mai mică.

Acesta afirma şi faptul că în Tuşnad, acolo unde se decontează cele mai mari sume, ajung foarte puţini harghiteni care să beneficieze de aceste servicii.

În mai şi iunie, cele mai multe decontări

În primele 7 luni ale acestui an, cele mai mari valori în privinţa decontărilor efectuate s-au înregistrat în lunile mai şi iunie. Astfel, în luna iunie, CAS a decontat 69.536,76 lei. Din această sumă, aproape 35.000 de lei au fost sume decontate numai în Băile Tuşnad, acolo unde funcţionează HB Hotels şi SC Tuşnad. Din această sumă, aproape 35.000 de lei au fost sume decontate numai în Băile Tuşnad, acolo unde funcţionează HB Hotels şi SC Tuşnad. Puţin peste 12.400 de lei au fost decontări pentru servicii acordate de Fundaţia Mens Sana, din Cârţa. Restul sumei s-a îndreptat către cele două spitale din judeţ: 15.721,76 lei către Spitalul Judeţean Miercurea Ciuc şi 6.562,50 lei către Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc.

În luna mai sumele au fost aproape identice, în total decontându-se 69.526,50 lei.

În celelalte luni ale anului, sumele decontate au variat între 65.930,47 (în martie) şi 68.171,54 lei (în iulie).

Concluzii

Concluzionând, directul general al CAS Harghita spunea: „dacă analizăm posibilităţile judeţului, avem foarte multe încă neexploatate; deci este o oportunitate imensă pentru judeţ turismul de sănătate.

Avem medici puţini şi de aceea sunt societăţi care nu pot intra în relaţie contractuală cu noi.

Nu se folosesc decât în mică parte aceste capacităţi pentru cei din judeţul nostru şi aici mă refer în special la Tuşnad, unde sunt cei mai mulţi şi se decontează şi sume mari”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.