S-au suspendat, din nou, recoltările mobile de sânge din cauza evoluţiilor situaţiei generate de pandemie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 7 octombrie 2022
Home » Sănătate » S-au suspendat, din nou, recoltările mobile de sânge din cauza evoluţiilor situaţiei generate de pandemie
S-au suspendat, din nou, recoltările mobile de sânge din cauza evoluţiilor situaţiei generate de pandemie

S-au suspendat, din nou, recoltările mobile de sânge din cauza evoluţiilor situaţiei generate de pandemie

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Harghita nu vor putea face, în perioada următoare, deplasări în teritoriu pentru a colecta sânge în diverse localităţi ale judeţului, după ce recoltările mobile au fost din nou sistate în contextul creşterii numărului cazurilor de infectare cu coronavirus. Recoltările mobile fuseseră reluate în iunie, după o lungă perioadă de pauză şi astfel este de aşteptat ca după o nouă suspendare a acestor activităţi, să fie constatată iar o scădere a numărului donatorilor, mai ales că aceştia trebuie să se deplaseze la Miercurea Ciuc.

CTS Harghita a anunţat pe pagina sa oficială de Facebook că din cauza pandemiei şi a creşterii semnificative a numărului de cazuri, nu mai sunt permise recoltările de sânge în afara sediului unităţii medicale şi astfel s-au suspendat activităţile organizate în alte localităţi, ca de pildă cea de miercuri din Gheorgheni, pentru o perioadă nedeterminată.

Directorul CTS Harghita, dr. Kopacz Ildikó, a declarat publicaţiei noastre că decizia privind suspendarea recoltărilor mobile a fost luată la nivel central deoarece există risc de infectare şi au fost luate deja măsurile necesare de protecţie şi la sediul din Miercurea Ciuc al unităţii, unde, printre altele, se primesc doar câte 5 persoane în sala de aşteptare pentru a se putea asigura distanţa corespunzătoare. „Deocamdată nu avem voie să mergem. Dacă se schimbă situaţia vom merge, pentru că şi pentru noi ar fi bine să facem colecte mobile, dar ar fi mai bine mai ales pentru donatori şi pentru aparţinători să mergem cât mai aproape de domiciliu”, a afirmat Kopacz Ildikó.

Aceasta a precizat că în urma suspendării recoltărilor mobile scade numărul celor care donează sânge, dar în contextul situaţiei generate de pandemia de coronavirus nici nivelul solicitărilor din partea spitalelor nu este unul foarte ridicat, mai ales că în unele dintre acestea se efectuează doar intervenţiile medicale de urgenţă. Totuşi, sunt foarte multe persoane care suferă de cancer şi care au nevoie de sânge, iar în plus se înregistrează în continuare accidente grave, a mai spus Kopacz Ildikó, care a adăugat că în prezent există stocuri suficiente de sânge RH pozitiv, dar ar putea fi nevoie de cantităţi mai mari din cel RH negativ.

Potrivit afirmaţiilor sale, CTS Harghita trimite sânge şi spitalelor din alte judeţe când există solicitări, iar în ultima perioadă s-au prezentat să doneze şi reprezentanţi ai unor instituţii, cum ar fi cei ai tribunalului şi judecătoriei din Miercurea Ciuc sau ai Jandarmeriei, Armatei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi cadre didactice.

Kopacz Ildikó a menţionat că cei care sunt sănătoşi, doresc să încerce donarea de sânge şi vor să facă astfel şi un act de binefacere pentru semenii lor aflaţi la nevoie pot să se prezinte, în continuare, la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine din Miercurea Ciuc, în fiecare zi, între orele 07:30 şi 12:30. Aceştia vor fi supuşi unui consult medical, iar un lucru important este să nu fi consumat băuturi alcoolice cu 1-2 zile înainte, să nu fie răciţi, să fi trecut printr-o intervenţie chirurgicală cu 4-6 luni înainte, iar în cazul femeilor care au adus pe lume un copil trebuie să treacă un an de la naştere. Detalii suplimentare privind criteriile care trebuie îndeplinite de potenţialii donatori pot fi obţinute de la reprezentanţii CTS Harghita şi prin apelarea numărului de telefon 0366/40.15.21.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.