Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trei zile de sărbătoare, pentru 55 de ani, în Băile Tuşnad | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 5 mai 2024
Home » Timp Liber » Trei zile de sărbătoare, pentru 55 de ani, în Băile Tuşnad
Trei zile de sărbătoare, pentru 55 de ani, în Băile Tuşnad

Trei zile de sărbătoare, pentru 55 de ani, în Băile Tuşnad

  • Cel mai mic oraş din România îşi serbează în weekend „ziua de naştere”, cu concerte, concursuri de gătit şi programe pentru toate vârstele

Locuitorii din Băile Tuşnad se pregătesc pentru trei zile de distracţie şi voie bună, cu activităţi pentru oameni de toate vârstele, organizate de primărie cu prilejul marcării împlinirii a 55 de ani de la obţinerea statutului de oraş turistic. Manifestările organizate cu prilejul „Zilelor oraşului Băile Tuşnad” debutează încă de vineri seară, de la ora 20:00, cu un concert susţinut de formaţia „Parno Graszt” din Ungaria, după care cei interesaţi sunt invitaţi la o discotecă în aer liber, unde muzica va fi asigurată, până la miezul nopţii, de DJ Forro.

Potrivit programului făcut public de organizatori, deschiderea oficială a „Zilelor Oraşului Băile Tuşnad” va avea loc sâmbătă, de la ora 12:00, iar după rostirea discursurilor festive va lua startul un concurs de gătit în campingul din staţiune, echipele înscrise în competiţie primind ingredientele de bază pentru prepararea unor mâncăruri delicioase în aer liber, dar şi lemne de foc cu care să încingă ceaunele. Tot sâmbătă va fi inaugurat şi centrul tematic „Tusnad Eco Bear Cave”, amenajat în cadrul unui proiect de Asociaţia GeoEcologică „Accent”, unde va exista posibilitatea aflării de informaţii interesante despre istoria oraşului Băile Tuşnad, relaţia sa cu urşii şi toate activităţile menite să îmbunătăţească co-existenţa om-urs, dar şi vizionarea unor exponate, proiecţii de filme, existând mai multe elemente interactive şi prezentări coordonate. Nu va lipsi nici o paradă a autovehiculelor vechi, organizată în colaborare cu „Retromobil Club”, iar până seara târziu vor avea loc mai multe concerte.

Duminică va fi oficiată o slujbă religioasă, vor fi rostite felicitări pentru localnicii care împlinesc 18 şi 80 de ani, precum şi pentru cei aflaţi la 25, respectiv 50 de ani de căsnicie. După-amiază vor avea loc spectacole prezentate de Ansamblul Folcloric „Heveder” din judeţul Covasna şi Ansamblul Folcloric de Copii „Gyöngyvirág” din Băile Tuşnad, iar seara, între orele 20:00 şi 22:00, pe scenă va urca artistul Dombi Sándor alături de formaţia „Full Screen”. „Zilele oraşului Băile Tuşnad” se vor încheia cu un inedit spectacol cu lasere şi efecte speciale, conform programului făcut public de organizatori.

Pe parcursul celor trei zile de sărbătoare nu vor lipsi nici programele atractive pentru cei mici, fiind asigurate colţuri pentru joacă, trenuleţe, castele gonflabile şi diverse activităţi distractive.

Potrivit unor informaţii prezentate de Primăria Băile Tuşnad, data cea mai probabilă pentru fondarea staţiunii este anul 1842. Vindecarea miraculoasă a unui fiu de cioban a atras atenţia asupra efectului terapeutic al apelor minerale, după care s-au pus bazele unei societăţi în vederea exploatării staţiunii în anul 1845. În contextul revoluţiei din anul 1849, staţiunea a fost distrusă; reconstrucţia începând abia în 1852.

Despre apele minerale din zonă există dovezi scrise încă din secolul XVIII, fiind menţionată existenţa unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de către localnicii satelor din apropiere. Activitatea balneară s-a desfăşurat încă de la jumătatea secolului XIX. Prima bază de tratament din localitate a fost realizată după proiectele lui Bela Kuklai şi s-a finalizat în anul 1890, sub denumirea de „Ştefania” (mai târziu „Sfânta Ana”). Băile Tuşnad a fost declarat oraş turistic în anul 1968.

Băile Tuşnad este cel mai mic oraş din România, având doar 1.372 de locuitori, conform rezultatelor ultimului recensământ. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.