Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se doreşte amenajarea Parcului Centenarului în Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 26 aprilie 2024
Home » Cultură » Se doreşte amenajarea Parcului Centenarului în Topliţa
Se doreşte amenajarea Parcului Centenarului în Topliţa

Se doreşte amenajarea Parcului Centenarului în Topliţa

Municipiul de pe Mureşul Superior a solicitat de la Ministerul Culturii jumătate de milion de lei

Pentru 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, municipiul Topliţa are în vedere organizarea mai multor evenimente prin care să se marcheze Centenarul. Iar cel mai important, probabil, va fi amenajarea Parcului Centenarului, pentru care a fost depusă deja documentaţia la Ministerul Culturii.

„Aşa cum am arătat şi acolo – spunea Stelu Platon, primarul municipiului Topliţa – cred că din judeţele Harghita şi Covasna celelalte municipii nu vor avea un interes extraordinar pentru Centenar şi atunci sperăm că Ministerul Culturii va dirija acei bani (către noi – n.a.). Nu sunt foarte mulţi, noi am solicitat 500.000 de lei. Dorim să punem în valoare personalităţile care au contribuit în mod deosebit la Marea Unire, începând cu Miron Cristea, evident, topliţeanul nostru, primul patriarh”. Dar nu vor lipsi nici alte personalităţi ale istoriei României: Regele Ferdinand Întregitorul, Iuliu Maniu, I.C. Brătianu, Iuliu Hosu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza sau, să nu uităm de originile noastre, Decebal şi Traian.

„Aceste figuri foarte importante – continua edilul Topliţei – efigiile acestora se vor regăsi pe un fel de arc de triumf (mult spus) la intrarea în Parcul central. Parcul central îl vom reboteza Parcul Centenarului”.

Pe lângă amenajarea acestui parc se doreşte şi refacerea piaţetei din faţa cinematografului, unde va apărea şi o mică scenă permanentă pentru evenimente de mică anvergură.

În Topliţa, evenimentele legate de Centenar au început încă de săptămâna trecută, când, pe 14 februarie, alături de primarul şi viceprimarul oraşului Ialoveni, Republica Moldova, a fost marcată personalitatea marelui poet Grigore Vieru.

„Vom avea multe evenimente. Pe 27 martie, când Basarabia a revenit la România (27 martie 1918), ni s-a adresat invitaţia să participăm la Ialoveni, un oraş de 20.000 de locuitori, lipit de Chişinău şi să punem în evidenţă acea foarte importantă unire de la 1918. Pentru că avem tendinţa, când vorbim de Centenar şi de România Mare, să ne gândim doar la Transilvania, uitând de Bucovina şi de Basarabia, care înaintea marelui act de la 1 Decembrie s-au unit prin plebiscit cu Regatul României de atunci”, a mai spus Stelu Platon.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.