Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi-a celebrat onomastica | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi-a celebrat onomastica
Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi-a celebrat onomastica

Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi-a celebrat onomastica

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de când fosta Şcoală Generală nr. 9 din Miercurea-Ciuc a preluat numele romancierului Liviu Rebreanu. Moment care nu putea trece fără a fi marcat cum se cuvine de către şcoală.

Astfel, ne spunea directoarea şcolii, Carmen Miron, pentru a putea organiza activităţi cât mai multe şi mai diverse, cu sprijinul Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni, a fost depus un proiect la Consiliul Judeţean, iar pe baza finanţării primite s-a putut trece la treabă.

20aniReb 3Într-o săptămână plină de evenimente (23-28 noiembrie) a fost organizat un concurs de limba engleză, dar şi unul de desene. Nu a putut lipsi nici activitatea denumită „Evocându-l pe Rebreanu” sau un concurs de istorie, ţinând cont de faptul că ne aflam în preajma zilei de 1 Decembrie.

„Înainte să înceapă manifestările de ziua şcolii, copiii au fost într-o excursie tematică în care ne-am documentat: am fost la casa memorială Liviu Rebreanu şi copiii au adunat informaţii ca astăzi, de ziua lui Liviu Rebreanu (coincide cu 130 de ani), să povestească despre viaţa scriitorului, despre casa memorială”, ne spunea Carmen Miron.

20aniReb 1Activităţile au culminat cu un spectacol realizat de copiii şcolii, pus pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor şi la care au asistat şi părinţii lor. A fost un spectacol pentru copii, în care au fost implicaţi începând de la cei de grădiniţă şi până la cei de clasa a VIII-a. A fost un spectacol din care nu au lipsit dansurile (Claudiu Oltean este campion la dans sportiv, iar vinerea trecută şi-a dus şi perechea pe scena Casei de Cultură), muzica (uşoară şi populară) şi nici scenetele de teatru – printre acestea a fost şi Cadrilul, a lui Liviu Rebreanu.

„Am început cu un moment folcloric, terminăm cu un moment folcloric – spunea directoarea şcolii. Pentru că se apropie ziua de 1 Decembrie (n.a. – evenimentul a avut loc pe 28 noiembrie) şi pentru că Rebreanu este romancierul care a iubit poporul şi tradiţiile poporului român, a scris atâtea romane despre viaţa ţăranilor români, am gândit un început şi un sfârşit folcloric”.

 

 Planuri pentru următorii 20 de ani?

Întrebată care sunt planurile pentru următorii 20 de ani, Carmen Miron spunea că primul este acela ca şcoala să mai existe, ca evoluţia numerică a populaţiei să nu schimbe în rău destinul şcolii.

„Ce ne dorim este să existăm cât mai mult. Nu ştiu dacă 20 de ani, vom vedea ce se va întâmpla. Noi ne străduim din răsputeri ca să facem lucruri bune pentru copii, dar nu depind numai de noi lucrurile; dacă natalitatea va fi în scădere în continuare…”, spunea aceasta.

În prezent, la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” din Miercurea-Ciuc învaţă 120 de preşcolari, 220 de elevi în învăţământul primar şi 147 de elevi în cel gimnazial.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.