Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Revizitând patrimoniul cultural al judeţului Harghita. Puncte de reper – comuna Tomeşti | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Revizitând patrimoniul cultural al judeţului Harghita. Puncte de reper – comuna Tomeşti
Revizitând patrimoniul cultural al judeţului Harghita. Puncte de reper – comuna Tomeşti

Revizitând patrimoniul cultural al judeţului Harghita. Puncte de reper – comuna Tomeşti

Cu o primă atestare documentară în 1333, în Tomeşti, localitate situată pe malurile Oltului, la 26 km de Miercurea-Ciuc, putem descoperi un crâmpei din patrimoniul imobil al judeţului Harghita, ce numără 742 de monumente istorice înregistrate în lista Direcţiei judeţene pentru cultură. Localitatea şi-a primit numele de la apostolul Toma, odată cu răspândirea creştinismului.

O zi petrecută în Tomeşti e o zi petrecută în natură, regăsind în jur obiective ce merită atenţia noastră, dar şi un peisaj pitoresc, aer curat şi multă linişte. Oricine poate observa că principala activitate a localnicilor e în continuare centrată pe agricultură şi creşterea animalelor.

Prima poziţie în lista de obiective a comunei e ocupată, fireşte, de ruinele Bisericii medievale, apoi putem descoperi şi altele precum Biserica romano-catolică, conacul Abaffy, conacul Sándor, capela Sf. Ana, Băile Sf. Ana şi Lacul fără fund. Dintre cele enumerate, două – ruinele Bisericii medievale şi conacul Sándor – se regăsesc în lista monumentelor istorice ale judeţului Harghita.

Pe teritoriul acestei localităţi s-au descoperit în timp numeroase vestigii arheologice, printre silexuri, ceramică neolitică, ceramică hallstattiană şi dacică, printre altele. S-au identificat urme ale unei aşezări dacice, de unde provin fragmente ceramice, fragmente de vase modelate cu mâna, precum şi alte categorii de vestigii.

La pas prin Tomeşti, într-o zi de primăvară

  • Ruinele medievale

Sus, pe o colină, la circa 1 km de centrul comunei, se găsesc ruinele Bisericii medievale, numită local Biserica Ciuntită (Csonkatorony) sau Turnul schilod, distrusă în mare parte de tătari, dar şi de secolele ce au trecut peste ea.

Istoria locală păstrează amintirea unei biserici de lemn, din vremuri străvechi, pe locul căreia se construia apoi, în secolul XV, biserica din care mai regăsim azi aceste ruine. Biserica Ciuntită, un interesant vestigiu arhitectonic al Ciucului de Sus, continuă să dăinuie pe dâmbul din afara satului, învăluită fiind de poveşti din alte vremuri. Se remarcă, fragmentar, donjonul – turnul principal, de 11 m înălţime, elementul cel mai bine fortificat al edificiului medieval, în decroş pe latura de vest. E principalul obiectiv ce atrage în comună turişti, pasionaţi de patrimoniu cultural şi specialişti din toată ţara. Biserica a fost construită în stil gotic, fiind apărată de un zid fortificat, apoi locul a servit ca cimitir mult timp după ce biserica a fost demolată, ca şi în prezent.

Monumentul figurează în Repertoriul arheologic naţional (RAN) şi se află în proprietatea privată a Parohiei romano-catolice Tomeşti. Pe terenurile din apropierea monumentului se practică intens agricultura, iar ruinele sunt vulnerabile şi în privinţa unor eventuale acte de vandalism, dacă ar fi să amintim principalele riscuri antropice la care este supus.

  • Biserica romano-catolică

Construită în 1778, Biserica romano-catolică actuală, din piatră, aparţine stilului baroc, iar clopotul e şi mai vechi, datat 1495, fiind păstrat de la vechea biserică. Este biserica din centrul localităţii, unul dintre punctele de atracţie pentru vizitatori.

Din vechea biserică a fost mutată în cea nouă sculptura în lemn ce o reprezintă pe Maica Domnului, cunoscută aici ca „Madona din Tomeşti”, care provine din atelierul de sculptură eclesiastică din Şumuleu, fiind datată în secolul al XV-lea.

  • Alte obiective 

La marginea vestică a comunei, în apropierea ruinelor, se mai găsesc alte două obiective deosebite: Lacul fără fund şi Băile Sfânta Ana.

De asemenea, printre obiectivele comunei Tomeşti se mai numără ruinele conacului Abaffy, conacul Sándor, capela Sf. Ana, a familiei Sándor, datată cca. 1592, a fost restaurată în 1861. Tot din istoria locală aflăm că biserica medievală, conacul şi capela familiei Sándor ar fi legate de un tunel subteran.

Lacul fără fund (Feneketlen-tó), alimentat de un izvor carstic, se găseşte în apropierea băilor Sf. Ana, trecând dealul cu ruine şi coborând pe drumul din apropiere. Caracteristici ale lacului sunt apa termală şi emanaţiile de gaze mofetice, mai ales în partea centrală a lacului. Însă momentan, lacul se găseşte împrejmuit de un gard metalic, încuiat cu lacăt, iar în ce priveşte băile, găsim indicii ale unui trecut în care turiştii puteau participa la diverse activităţi recreative şi de recuperare. Prezentul reflectă nevoia de revigorare a acestui aspect turistic.

Chiar şi aşa, în orele petrecute acolo, am putut observa alţi câţiva vizitatori dornici de a vedea obiectivele comunei. Despre Tomeşti rămân cu imaginea unei localităţi pitoreşti din Harghita, cu potenţial peisagistic, cultural şi turistic ridicat, din care pleci cu o „colecţie” de imagini şi trăiri, dar şi cu gândul de a reveni pentru reconectare cu natura şi istoria.

Text şi foto – Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.