Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Primăvara maramureşană” la Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » „Primăvara maramureşană” la Miercurea-Ciuc
„Primăvara maramureşană” la Miercurea-Ciuc

„Primăvara maramureşană” la Miercurea-Ciuc

Expoziţia de fotografie intitulată „Primăvara maramureşană” a fost vernisată, vineri, la Galeria de artă a Consiliului Judeţean Harghita în prezenţa unui public numeros şi cuprinde 34 de fotografii de mari dimensiuni, realizate de 17 membri ai asociaţiei, care au participat, anul trecut, la o tabără organizată în această regiune.

Preşedintele Fotoclub Prisma din Miercurea-Ciuc, Szabó Attila, a povestit că la sfârşitul lunii aprilie – începutul lunii mai 2015, cu sprijinul municipalităţii, a fost organizată o tabără care „a avut ca scop cartografierea obiceiurilor şi a peisajelor regiunii Maramureş”, la care au participat fotografi din Miercurea-Ciuc, din Borsec, din Cristuru-Secuiesc şi din Gheorgheni.

primaram4Timp de o săptămână au vizitat mai multe localităţi: Baia Mare, Sighetul Marmaţiei şi Săpânţa, a cărei faimă se trage de la renumitul său Cimitir Vesel – un magnet pentru turişti de pe tot mapamondul.

Însă cele mai multe dintre fotografiile realizate relevă emoţiile pe care le-au stârnit oamenii simpli, care sfinţesc satele hărăzite cu o frumuseţe unică, aşezate pe munţi înalţi, sau ascunse între coamele domoale ale dealurilor înverzite.

„Este o zonă foarte interesantă, oamenii încă ţin obiceiurile. Foarte mulţi şi nu numai sâmbăta şi duminica, atunci când merg la biserică, ci şi în cursul săptămânii poartă costumul popular de zi cu zi, nu cel de sărbătoare, şi copiii, şi cei mai în vârstă. Toate construcţiile şi-au păstrat formele tradiţionale”, a relatat preşedintele Fotoclub Prisma, Szabó Attila.

Amabilitatea oamenilor, dar şi dorinţa lor de a îşi promova frumuseţea portului strămoşesc i-au impresionat cel mai mult pe fotografii clubului Prisma.

„Oriunde mergeam, mai ales în sate, ne-au invitat în casă şi fiecare ne-a servit cu ceva, cu mâncare, cu prăjituri şi cu pălincă, dar e imposibil să bei atât cât ţi se oferă. Eu am ajuns la o femeie de 78 sau 80 de ani – poza ei nu este aici (la expoziţie – n.r.) – şi când am intrat şi a văzut aparatele care atârnau de gâtul meu, a început să se dezbrace şi s-a schimbat cu cămaşă albă, cu hainele de sărbătoare, chiar dacă i-am spus să rămână cu portul zilnic, şi acela foarte frumos. Dar nu a vrut, a zis: Dacă aţi venit cu aparatul, trebuie să pun ce am mai frumos”, şi-a amintit, râzând, interlocutorul.

Un păun cu coada înfoiată ca un evantai în toată splendoarea sa, o micuţă maramureşeană gata să iasă din casă, chipul blând, brăzdat de ani al unei bătrâne, activităţile zilnice ale sătenilor, un acoperiş abrupt din şindrilă de lemn cu „ochi”, peisaje mirifice surprinse la răsăritul sau la scăpătatul soarelui, credinţa nestrămutată în Dumnezeu şi impresionantele biserici din lemn vechi de secole ori crucile albastre din stejar cu basoreliefuri în culori vibrante şi cu epitaf, care amintesc şi dau defuncţilor o a doua viaţă după moarte, sunt doar câteva dintre sursele de inspiraţie ale artiştilor care au expus în galeria de la parterul Consiliului Judeţean.

Pentru expoziţia „Primăvara maramureşană”, inaugurată în premieră, vineri, la Miercurea-Ciuc, 17 fotografi au trimis poze, de la fiecare dintre aceştia fiind alese câte două.

Pentru a fi expuse, fotografiile au fost mărite până la dimensiunile de 60×90 de centimetri, cu ajutorul unei tehnologii noi.

La vernisaj au luat cuvântul preşedintele Fotoclub Prisma, Szabó Attila, primarul interimar al municipiului Miercurea-Ciuc, Antal Attila, directorul general adjunct de Management al Consiliului Judeţean Harghita, Szőcs István, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” din Oradea, artistul fotograf Ştefan Tóth şi Péter Izabella din conducerea clubului foto Prisma.

Expoziţia, prima din acest an a Fotoclubului Prisma, poate fi vizitată până în data de 28 ianuarie.

Începând din anul 2012, Asociaţia Fotoclub Prisma organizează anual una sau mai multe tabere de creaţie. Prima a fost la Roşia Montana, în Munţii Apuseni, în 2013, artiştii fotografi, împreună cu mai mulţi tineri, au poposit în zona Borsec, pentru o tabără educativă, iar în 2014 au fost în Bucovina şi la Băile Tuşnad.

În 2015, Fotoclub Prisma a organizat trei tabere: primăvara în Maramureş, vara la Praid şi în luna octombrie în Dobrogea.

Preşedintele Szabó Attila a spus că banii necesari taberelor sunt asiguraţi prin proiecte finanţate de Consiliul Judeţean Harghita, de Consiliul local Miercurea-Ciuc şi din fonduri guvernamentale.

În noiembrie, când Fotoclubul Prisma va aniversa 30 de ani de existenţă, conducerea asociaţiei va edita un album, cuprinzând fotografii din toate taberele, de la fiecare membru fiind alese una sau două din cele mai reuşite lucrări.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.