Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Preşedintele CJ Harghita condamnă modul în care instituţiile cu atribuţii de control aplică legea | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Opinii » Preşedintele CJ Harghita condamnă modul în care instituţiile cu atribuţii de control aplică legea
Preşedintele CJ Harghita condamnă modul în care instituţiile cu atribuţii de control aplică legea

Preşedintele CJ Harghita condamnă modul în care instituţiile cu atribuţii de control aplică legea

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural care a avut loc la începutul acestei săptămâni, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a criticat modul în care instituţiile cu atribuţii de control – Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor şi Direcţia de Sănătate Publică – s-au implicat în verificarea taberelor şcolare organizate, în judeţ, de instituţii non-profit. Mai mult, Borboly Csaba cerea conducătorilor acestor instituţii, precum şi Instituţiei Prefectului să se aşeze la masă, alături de politicieni, astfel încât să se găsească o modalitate de schimbare a unor articole de lege care nu se pot aplica în Harghita.

„În strategia de dezvoltare economică a judeţului pentru 2012-2020 – spunea Borboly Csaba – la pilonul 4 avem un capitol pentru dezvoltarea turismului în judeţul Harghita. În aceşti ani ne-am axat foarte mult ca evenimentele din judeţ să fie atractive pentru turişti. Totodată, avem şi strategia judeţeană de cultură prin care încercăm să ajutăm acele proiecte, evenimente, programe care ne ajută la păstrarea tradiţiilor, la educare, ne ajută să cunoaştem mediul înconjurător. (…) Majoritatea acestor evenimente sunt organizate de ONG-uri, care nu au nici un om cu contract de muncă, deci toţi sunt voluntari, lucrează benevol pentru a-i ajuta pe cei care sunt vizaţi să participe la evenimente. O altă categorie sunt taberele organizate de biserici. Avem foarte multe tabere de acest tip care, în această criză economică mondială, sunt bine-venite, pentru că trebuie să-i ajutăm pe copiii noştri”.

Doar că preşedintele CJ Harghita consideră că cineva le-a pus gând rău organizatorilor acestor tabere, indiferent că sunt organizaţii neguvernamentale, profesori sau biserici. Mai mult, aceste verificări ale taberelor şcolare sunt verificate pe baza unor liste cu toate evenimentele trimise de primării şi de CJ.

„Nu spun numele localităţii – continua Borboly Csaba – dar un primar mi-a zis că atunci când Prefectura a cerut lista cu evenimente a ştiut să nu o trimită, iar acum nu are nici o problemă, dar, din păcate, majoritatea primăriilor au trimis toate programele, evenimentele; chiar şi CJ a trimis toate programele pe care le organizează, co-organizează sau le finanţează. (…) În ultimele săptămâni am văzut şi am primit foarte multe semnale din judeţ că DSV, Protecţia Consumatorului şi Sanepidul s-au lansat asupra acestor evenimente, tabere şi acţiuni care se derulează în Harghita. Cred că şi în competenţa unui organ de control primordial ar trebui să fie prevenţia”.

Preşedintele CJ critica faptul că Prefectura şi aceste instituţii cu atribuţii de control s-au rezumat doar la solicitarea listelor cu toate evenimentele din judeţ şi nu s-au implicat în discuţii cu organizatorii, stabilindu-le nişte standarde pe care aceştia ar trebui să le îndeplinească, oferindu-le, astfel, posibilitatea de a se pregăti.

Totodată, Borboly Csaba spunea că ar fi necesară o modificare a legislaţiei, astfel încât prevederile să poate fi respectate şi în judeţul Harghita, care este caracterizat printr-un relief muntos. „Cred că în judeţ (caracterizat de un relief muntos) acele articole din legislaţie privind controalele nu întotdeauna se pot lua în considerare; pentru că nu cred că se poate face prin sistem de catering, de 3 ori pe zi, o tabără. (…) Solicit din partea organelor de control să ne ajutaţi ca să scoatem din legi acele tâmpenii care pentru judeţul Harghita nu se pot ţine la vedere; de exemplu, catering la munte. (…) Să putem face o diferenţiere între un agent economic, care realizează un venit, şi între un ONG sau o biserică”.

 

 Subprefectul judeţului: De la interesul judeţului până la nu avea un loc unde să te speli pe mâini e o diferenţă

Petres Sándor, subprefectul judeţului Harghita, reamintea faptul că la începutul sezonului a avut loc o şedinţă a Grupului de lucru pentru securitatea în şcoli, iar un punct a fost şi cel al taberelor şcolare, la discuţii participând şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean. Iar în cadrul acelor discuţii s-a subliniat necesitatea prevenţiei, a identificării problemelor, a atenţionării şi a oferirii de soluţii pe loc.

„Nu este în interesul nimănui să nu se facă asemenea activităţi în judeţul Harghita, dar de la interesul judeţean până la a nu avea un loc în care cel care pregăteşte alimentele să se poată spăla pe mâini, e o diferenţă”, spunea Petres Sándor.

 

 Cazul taberei de la Ocna de Sus

Püsök László, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, în replică la cele spuse de preşedintele CJ Harghita, amintea de cazul taberei de la Ocna de Sus.

Este o tabără internaţională de dans în cadrul căreia se desfăşoară şi o alimentaţie publică pentru 200 de persoane. „Pentru acest eveniment – spunea Püsök László – s-a solicitat, din partea organizatorilor, o autorizaţie temporară pentru o săptămână şi în cererea pe care ne-au adresat-o s-a trecut că mâncarea va fi pregătită de o firmă care are înregistrare sanitar-veterinară din partea DSVSA pentru activităţi de catering. Deci, DSV era convinsă că acolo alimentaţia publică are loc printr-o unitate specializată pentru a produce mâncăruri reci şi calde”.

A venit, însă, şi ziua controlului, ocazie cu care medicul din cadrul DSVSA a constatat că mâncarea nu era distribuită de firma respectivă, ci se pregătea în cadrul taberei, încălcându-se, astfel, ceea ce se precizase în cerere de către organizator. „Colegul, când a ajuns acolo – continua Püsök László – a văzut care este treaba, a întocmit un document sanitar-veterinar şi, până la urmă, s-au înţeles ca organizatorii să fie mai atenţi, mai vigilenţi la procurarea alimentelor; bucătăresele erau în regulă, mai puţin hainele de protecţie. Colegul a permis să se desfăşoare mai departe această activitate, să nu se întrerupă la mijlocul săptămânii şi a recomandat ce trebuie să se facă ca să se prevină o toxiinfecţie alimentară”.

Reprezentantul DSVSA de la şedinţa Colegiului Prefectural a explicat şi de ce instituţia trebuie să meargă şi să verifice toate aceste evenimente, inclusiv tabăra de la Ocna de Sus. „Dacă prindem inopinat pe cineva care face alimentaţie publică, e una. Dar dacă depune cerere şi îi dăm autorizaţie, suntem obligaţi, prin legislaţie, să controlăm dacă activitatea pe care o desfăşoară este aşa cum a stipulat în cerere. Nu DSV a scris că alimentaţia o să fie asigurată de o firmă de catering”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.